Pierwsza część
Potrawa Wigilijna/Sylwestrowa
PRACA NR 1
Przepis na święta i nie tylko....
Mój ulubiony sernik Wandzi🥰
Zawsze wychodzi i jest wyśmienity w smaku oraz bardzo prosty w wykonaniu😉
SERNIK WANDZI
3 OPAKOWANIA SERA HOMOGENIZOWANEGO NIEMIECKIEGO 1,5 KG ja tutaj kupuje ser w pudełku Piątnicy aczkolwiek jest dobrej jakości i nie trzeba zmniejszać ani zwiększać innych dodatków.
10 JAJEK
1,5 SZKLANKI CUKRU
½ SZKLANKI OLEJU
1 SZKLANKA MLEKA I TROCHĘ
2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
CUKIER WANILIOWY
OLEJEK MIGDAŁOWY
BISZKOPTY
DO NACZYNIA WSYPUJEMY SER, CUKIER, MLEKO, OLEJ 2 CAŁE JAJKA, 8 ŻÓŁTEK, BUDYŃ, CUKIER WANILIOWY, OLEJEK, WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY NA JEDNOLITĄ MASĘ, NA KOŃCU DODAJEMY UBITĄ PIANĘ Z BIAŁEK.
NA BLASZKĘ WYKŁADAMY BISZKOPTY I DELIKATNIE WLEWAMY MASĘ SEROWĄ, PIEC OKOŁO 1 GODZ. 180 STOPNI
PRACA NR 2
Śledzik w oliwie i cebulce
Nie jest to jakiś wyszukany przepis ale na święta jest ze mną zawsze , czy to Bożonarodzeniowe czy Wielkanocne i zawsze ja to robię . Wyniosłem go z domu rodzinnego gdzie równiez potrawa gościła na stole w każde święta . Przydaje się jako kolejna potrawa , jako przegryzka czy zakąska do alkoholu .
Składniki
Filety śledziowe ala matjas (oczywiście lepsze byłyby prawdziwe matjasy ale takie ciężko dostać nawet w Polsce)
5-10 cebul w zależności jak kto woli
Sok z cytryny
Pieprz cytrynowy
Pieprz
Olej
Filety myjemy pod bieżącą wodą , suszymy papierowymi ręcznikami i kroimy w kostki około 5 cm szerokości. Cebulę siekamy w drobną kostkę . W głębszej misce wysypujemy posiekaną cebulę tak by zakryła dno , następnie układamy na tym jeden poziom śledzi , skrapiamy sokiem z cytryny , pieprzymy , dajemy następny poziom z cebuli i wlewamy trochę oleju , i tak naprzemian do wyczerpania składników . Na koniec zasypać cebula na wierzchu i wstawić do lodówki na kilka godzin . Smacznego
PRACA NR 3
Moje kolejne sernikowe szaleństwo
4 jogurty greckie (każdy po 400g)
8 jajek
2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 szklanka oleju
Żółtka oddzieliłam od białek, wsypałam 1 szklankę cukru i cukier waniliowy,utarłam kogel-mogel. Następnie dodałam jogurty, wlałam olej i wsypałam budynie (w proszku), wszystko wymieszałam robotem na wolnych obrotach. Z białek ubiłam pianę, dosypałam drugą szklankę cukru i dodałam do masy jogurtowej (lekko wymieszałam szpatułką).
Na dnie blachy można wyłożyć herbatniki(ja preferuję serniki bez ciastek itd.)wylałam masę jogurtową. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni i wstawiłam do niego ciasto na około 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Po wystygnięciu polałam sosem żurawinowym z przepisu Efki Konefki😉i posypałam migdałami.Smacznego
PRACA NR 4
Jako ,że jestem stary Kaszub potocznie zwany śledziem przez innych kibiców ,to na prezentację świąteczną wybrałem tradycyjną i prostą zakąskę zwaną śledzikiem w śmietanie. Zestaw składników do nabycia w każdym polskim sklepie:
400 g śledzi w oleju a’la matias
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstej śmietany
1 jabłko
1 mała cebula
3 ogórki kiszone
sól
pieprz
garść świeżego kopru
chrzan do smaku
Śledzie odciśnąc na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Następnie pokroic w większe kawałki i ułożyć na talerzu.
Jabłko, ogórka i cebulkę pokroic w drobną kostkę. Wymieszać majonez ze śmietana i chrzanem. Połaczyc z jabłkiem, ogorkiem, cebulą i posiekanym drobno koprem. Wymieszać. Doprawic do smaku solą i pieprzem. Układać naprzemiennie, warstwowo w słoiku. Odstawić na noc do przegryzienia smakow.
I już
PRACA NR 5
Nalesniki chlopskie czyli pierogi ruskie inaczej.
Farsz jak do pierogow ruskich czyli:
ugotowane ziemniaki i twarog w proporcjach 1:1 przecisnac przez praske, dodac duzo pieprzu czarnego, pieprzu ziolowego, soli, odrobina majeranku suszonego i pokrojonej w kostke cebulki podsmarzonej na zloty kolor.
Usmazyc nalesniki i tutaj mysle ,ze przepis niepotrzeby - kazdy robi wg uznania.
Smaruje farszem nalesniki, zwijam i podsmazam leciutko na oleju.
Moja rodzinka je wielbia.
PRACA NR 6
Sernik na zimno z truskawkamk i borówkami
Przepis:
-1 kg białego sera
-biszkopty
-4 galaertki
-świerze owoce
-cukier puder
1kg twarogu(wiaderko)miksuję z 3 łyżkami cukru pudru oraz rozpuszczona,ostudzoną galaretka(2 galaretki rozpuszczone w 3/4 szklanki wody).
Wykładam biszkopty na blaszkę,wlewam wymieszany ser z galaretkami.
Na wierzch układam owoce np truskawki lub maliny.Stawiam do zastygnięcia.
Na konoec wylewam galaretką.
Każdy zajada się tym serniczkiem.Jest bardzo prosty w wykonaniu.
.
PRACA NR 7
Krokiet z kapustą i pieczarkami
Smażymy naleśniki(mąka,jajko,śol,mleko,woda 'na oko').
Smażymy farsz,czyli pokrojone pieczarki,cebulkę i dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną.Zawijamy krokiety i podsmażamy w bułce i jajku.Pychota
Gołabki z ziemniakami,cebulką i kiełbaską.
Kapustę obgotowujemy aby odciąć liście.
Robimy farsz,miksujemy ziemniaki,cebulę,dodajemy soli pieprzu,jajko,troszkę kaszy manny lub jęczmiennej.Dodajemy usmażoną cebulkę i kiłbaskę,jak ktoś woli można boczek. Zawijamy gołąbki i gotujemy.
Jako zasmażkę można zrobić cebulķę.
PRACA NR 8
Keks z bakaliami.Prosty i pyszny.
Sķładniki:
-250 g mąki pszennej
-180 g cukru
-5 jajek
-250 g masła
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-łyżka mleka
-300 g bakalii
1.Mąkę przesiać.
2.Bakalie pokroić drobno,migdały sparzyc,a jeżeli mamy gotową mieszankę to wymieszać z dwiema łyżkami mąki i odstawić na bok
3.Oddzielić żółtka pd białek.
4.Sodę wymieszać z mlekiem.
5.Miękk margarynę utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę.
Miksować na najwyższych obrotach i dodawać opo.jednym żółtku.Każde żółtko miksować około minuty.
6.Mąkę dodać stopniowo do ubotej.maay,można miksować mokserem.na najniższych obrotach tylko do połączenia się skłądników.
7.Białka ubić na sztywną pianę i dodac delikatnie do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
8.Na koniec wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku oraz obtoczone w mące bakalie.
9.Ciasto położyć do keksówki o dł.okolo 30 cm,wysmarowanej margaryną o posypanej mąką.
Ciasto nie powinno być wyżej niż na wysokośc 3/4 blaszki.
Ciasto będzie rosło podczas pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku(180stopni)około 60 minut do a
suchego patyczka.
Po około 30 minutach można delikatnie uchyloć drzwiczki i szybkim ruchem naciąć coaato wzdłuż na wysokość 1 cm aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta.
Gduby coasto za szybko sie zarumieniło można nakryć folią.
Po upieczeniu pozostawić w formie aż przytygnie,następnie wyjąć na kratkę z piekarnika aż całkowicie wystygnie.
Po całkowitym wyschnięciu można polukrowac cukre pudrem znieszanym z małą ilością gorącej wody i ozdobić bakaliami.

macznego
PRACA NR 9
Galaretka z drobiowym mięsem. Gotujemy rosół z kurczaka oraz wywar z wieprzowych nóżek. Wybieramy dobre mięsko kurczaka, dodajemy groszek, czosnek, jajko ugotowane na twardo w cwiartkach lub polowkach. Zalewamy doprawionym rosołem, wstawiamy do lodówki do ścięcie. Gotowe.
PRACA NR 10
Sałatkę warzywną robię tak: gotuje warzywa i kroję w drobną kostkę. Można użyć jako skladniki: ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler, cebulę, por, groszek, kukurydzę, dodać coś wg własnego upodobania lub z któregoś z wymienionych składników zrezygnować. Wersje ekstremalne mogę zawierać dodatek śledzia lub w innym przypadku dobrej szynki. Całość mieszamy z majonezem, przyprawiamy solą, pieprzem, można musztarda. Powierzchnie w salaterce pokrywamy majonezem aby ograniczyć dostęp powietrza, można przyozdobjc czymś zielonym, listkiem pietruszki, papryką, rzodkiewką. Smacznego.
PRACA NR 11
Makowiec. Ciasto drożdżowe wałkujemy na placek i rozsmarowujemy na nim zmielony mak z dodatkiem bakalii. Zawijamy w rulon i do piekarnika na ok. 35 minut w temp. 180° C.
PRACA NR 12
Ciasto Kokosowe z Ananasem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Biszkopt
.....
8 jajek
1 1/3 szkl cukru
1 1/3 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżki octu
Szczypta soli
Białka ubić z dodatkiem soli. Dodać cukier i cukier waniliowy . Żółtka utrzeć z octem i proszkiem i połączyć z bialkami. Wymieszać z mąką. Upiec.
Krem
.........
3/4 litra kremowki
2 serki mascarpone
Cukier waniliowy i 2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
4 łyżeczki zeletyny namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić.
Paczka wiorek kokosowych
2 puszki ananasa(pokroić)
Biszkopt przekroić i nasaczyc sokiem z ananasa.
Śmietanę ubić. Dodać cukier waniliowy i cukier puder. Połączyć z serkami, kokosem(3/4 paczki) i żelatyna . Odłożyć ok 1/4 kremu. Resztę połączyć z Ananasem i wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugą częścią biszkoptu i rozsmarowac pozostały krem. 1/4 paczki kokosu uprazyc na złoty kolor i przestudzony posypać na wierzchu ciasta.
PRACA NR 13
Gruszki z czekolada Lindor w cieście francuskim☺️
Gruszkę musimy przekroić na pół,wydrążyć środeczek i włożyć w to miejsce kuleczkę czekoladki a potem wykroić na cieście francuskim kształt gruszki.
Gruszkę delikatnie kroimy i smarujemy sokiem z cytryny oraz posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Pieczemy w temp.180s/15 minut.
Polecam...robiłam te gruszki wprowadzając modyfikacje z różnymi rodzajami czekolady....smakuje genialnie...najlepiej na gorąco😋
😋😍

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.