MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Giełda tematów wakacyjnych

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 46 z 63 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 45 | 46 | 47 ... 61 | 62 | 63 ] - Skocz do strony

Str 46 z 63

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2022-02-20 13:40:10 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Z racji urokliwej pogody za oknem czas na planowanie :).
Kusi powloczenie sie gdzies z przewodnikiem, wypady tematyczne.
Ktos ze znajomych wspomnial o organizowanych malych grupach po parkach narodowych w Pl, pod katem obserwacji zwierzat.
Brzmi kuszaco i tak sobie przegladam rozne opcje.
Ktos cos, korzystal z takich pomyslow?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2022-02-20 14:34:19 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Kumpela w Bieszczady na yoge i konne wypady jezdzila, bieganie po lasach included. Ale czy w tamtych rejonach bedzie bezpiecznie na lato tego nie wiedza nawet medrcy; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #3 Ocena: 0

2022-02-20 15:21:21 (3 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

To nie dla mnie. Ja lubie wygodnie i zorganizowanie. Jtro jedziemy do Butlinsa na half term. Zabieramy kolege syna do towarzystwa.

Do góry stronyOnline

Strona WWW

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2022-02-20 15:54:49 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Bieszczady ogarnelismy, fajni ludzie prowadza rajdy konne po gorkach :)

Myslalam o innych krajach, cos bardziej indywidualizowanego niz zbiorowe wypady, a jednoczesnie niekoniecznie tylko na wlasna reke z racji ograniczen na niektorych obszarach.

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #5 Ocena: 0

2022-05-11 11:27:37 (3 lata temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Mam pytanie do osób, które były w Albanii i mogą się podzielić doświadczeniem i wiedza. Rodzina 5 osób z psem, niekoniecznie typ plażowicza ale ze 2 dni poleżenia plackiem nad morzem są brane pod uwagę, ale nastawieni na zwiedzanie. Nie bardzo ciągnie mnie do miast, preferuje podziwianie natury, jakieś lasy, góry już niekoniecznie, mam lek wysokości. Nie jesteśmy zainteresowani all inclusive, zazwyczaj stołujemy się w lokalnych knajpkach.
Wszelkie porady mile widziane:-)
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #6 Ocena: 0

2022-05-12 08:14:32 (3 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Jolantina ja akurat jestem kolejny raz, co chcesz wiedziec?
All inclusive tu praktycznie nie istnieje 😁 wybrzeze piekne od Zvernec do samego dolu, plaze kolo Vlore jeszcze piaszczyste, dalej az do Sarande kamienie, za Sarande do Ksamil piasek. Jak lubisz spokoj to unikaj pobytu lipiec-sierpien ( tylko pamietaj, ze sezon tu krotki, praktycznie od czerwca do drugi en polowy wrzesnia), unikaj duzych miast jak Vlore I Sarande ale tez mniejszych typu Orikum, Ksamil.
Z pisem jak najbardziej jesli jest spokojny bo tu jest bardzo duzo bezdomnych, duzych psow. One nie sa agresywne ale nie wiem jak by reagowaly na japiacego yorka.
Jak masz jakies konkretne pytania to pisz, Albanie mamy zjezdzona absolutnie cala (od Teth po granice z Macedonia I Grecja).

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #7 Ocena: 0

2022-05-13 10:59:33 (3 lata temu)

jolantina

Kobieta

Ojej dziękuje, z nieba mi spadłaś :)
Albania marzy mi się od kilku lat, konkretnie od 2019, niestety przed przedłużający się remont w domu (ekipa budowlana zostawiła nas radośnie ogłaszając bankructwo a kasa utopiona) musieliśmy przesunąć na rok następny, jakie następne kilka lat było każdy wie...
No ale wracając do tematu.
Czy dobrym pomysłem jest podzielenie pobytu na 2 lokalizacje? Pomyślałam o pierwszych dniach nad morzem, konkretnie Spille a pozostałe 5 lub jak mąż się upiera 6 dni w głąb lądu, aby mieć lepsza bazę wypadowa na zwiedzanie.
Czy mam dobre przeczucia, ze wybrzeże bardziej ustawione pod turystów, czyli mniej naturalne, a głębiej kraj zachował swoja oryginalność? Ma sens taki podział pobytu?
Ze względu na psa jedziemy autem stad, mamy postój w Germanii kilkudniowy, i jeszcze jakiś nocleg chcemy ogarnąć w Słowenii mniej więcej.
Pies jest łagodny, szczeka jak naprawdę musi, ale taka to duża ciamajda. W razie jakby jakieś psy go zaatakowały pewnie bronić będę musiała go ja:-]
Niestety terminu musimy się trzymać wakacyjnego, ze względu na urlop męża. Czyli przełom lipca i sierpnia.
A masz może jakieś miejscowe do polecenia, jako bazę wypadowa, na drugi okres pobytu?
Jaki stan dróg?
Czy lepiej mieć euro, czy tamtejsza walutę?
Jak wygląda kwestia korzystania z toalet publicznych?
Czy są fotoradary? :)
Milego pobytu:-)
PS
Podobno w Saranda jest Lulu Cafe prowadzone przez Polke :)
ps2
a co myslisz o tejmiejscowosci? Podoba mi tam jeden guest house

[ Ostatnio edytowany przez: jolantina 13-05-2022 11:19 ]

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #8 Ocena: 0

2022-05-14 08:45:43 (3 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Jolantina ile nocy bedziecie w Albanii? Ok 10? To ja bym podzielila nawet na 3 lokalizacje. No I o jaka base wypadowa wam chodzi? Bo pisalas, ze gory nie za bardzo.. a Albania to wybrzeze i gory. Nie wiem co twoj maz ma na mysli mowiac w glebi kraju. Berat I okolice sa swietne no ale to gorki. No I w dzien temp tam to dobija do 40C lipiec/sierpien.
Co do Spille to bedzie bardzo tloczno w waszym terminie, duzo lokalnych tam jezdzi, plus turysci wiec cicho I spokojnie nie bedzie. Plaze ciemny piasek wiec lazurowych widokow tez nie za bardzo. Rezerwujac noclegi zwracaj uwage na widok z okna/ balkonu. Niestety w tym kraju moze Ci sie trafic okno na budowe, smietnisko, walace sie rudery.
Spokojnie w tym okresie bedzie w takich miejscowosciach jak Lukove, Borsch. Ale to juz Llogare trzeba przejechac . Tam plaze kamieniste a widoki obledne.
Jak bedziesz z psina to pamietaj o jej lapkach. Spacery po rozgrzanym betonie czy piasku to lapy poparzone.
Radarow w Albanii nie ma, policja stoi po prostu na poboczu z recznymi jak u nas 30 lat temu.
Toalety sa, I na stacjach I na tych zurbanizowanych plazach, zawsze mozna sie zatrzymac w lokalnym barze.
Ja biore zazwyczaj funty w gotowce I wymieniam na leki, do tego Revolut I normalne karty oprocz American Express bo nie dziala. Duzo lokalnych miejsc nie akceptuje platnosci karta , bankomaty sa , prowizja z kart zagranicznych 350-800 lekow niezaleznie od wyciaganej sumy.
Czy wybrzeze jest bardziej pod turystow a glab kraju naturalny? Oczywiscie , tylko W Albanii glab kraju to straszna nedza- takiej biedy jak tu jeszcze jest to w PL moze bylo mozna doswiadczyc po wojnie i to na glebokim podkarpaciu.
A i nie jestem pewna czy dacie rade ze Slowenii do Albani przejechac bez noclegu.

[ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 14-05-2022 08:58 ]

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #9 Ocena: 0

2022-05-14 09:31:11 (3 lata temu)

dominikana36

Kobieta

pomyslalam sobie ze jak chcecie taka Albanie “albanska “ ale jeszcze ateakcyjna, to zostancie na polnocy po prostu. Wtedy noclegi w okolicach Schengij, potem moze Szkoder. I zwiedzanie super- Rodonit, Kruje, zamek w Szkoder, 2 jeziora: Komani I Szkoderskie, mozna poplynac lodkami, dosyc zielono . mozecie zjechac do Tirany i tam bunkry. To czesc bez lazurow, gor to nie unikniesz niestety bo Albania po prostu jest w gorach.

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #10 Ocena: 0

2022-05-15 19:43:01 (3 lata temu)

jolantina

Kobieta

Dzięki jeszcze raz za te cenne wskazówki, wszystko sobie odnotuje, bo z telefonami, Internetami różnie może być.
40 stopni to jest to, co nam nie przeszkadza absolutnie, ja w końcu założę krótki rękaw :).
Gorzej z psem, tu mamy lekki zgryz.
Z tymi górami to się trochę niefortunnie wyraziłam, bardziej chodziło mi o to czy jakieś wspinaczki są tam głównym elementem zwiedzania. Jeśli nie to ja już sobie poradzę ;)

Do góry stronyOffline

Strona 46 z 63 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 45 | 46 | 47 ... 61 | 62 | 63 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,