MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ready Steady - forumowicze głosują.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Postów: 27

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dwunasty

Post #1 Ocena: 0

2014-12-02 23:47:11 (11 lat temu)

Dwunasty

Posty: n/a

Konto usunięte

Do niestety przedwcześnie zakończonego konkursu Ready Steady Moja Wyspa zgłoszono 16 potraw. Część z nich nie spełniła wymogów regulaminowych i te potrawy nie będą brane pod ocenę jury.

Forumowicze jednak dostają szanse do głosowania na każdą z zaprezentowanych prac kulinarnych. Sami możecie zadecydować która jest waszym faworytem wg. zasad konkursowych lub bez nich. To jedyna taka okazja, w następnych konkursach(?) takiej opcji na pewno nie będzie.

Głosujemy w tym wątku podając numer(na czerwono pod pracą) i nick autora potrawy. Jedno IP, jedno konto - jeden głos. Głosować mogą tylko ci użytkownicy forum którzy w okresie od 9.10.2014 - 1.12.2014 opublikowali chociaż jeden post na forum.

Wszystkie dania można zobaczyć tutaj, niestety pomimo zaledwie 16 dań trzeba przebrnąć przez 14 stron tematu...

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/85/53564/Ready-Steady-Moja-Wyspa-Konkurs,0


Głosujemy od tej chwili do godz 24.00 w dniu 4 grudnia.
Wyniki głosowania forumowiczów i jury podamy w dniu 5 grudnia.


Tutaj tylko głosujemy. Posty zawierające inne treści aniżeli numer pracy i nick autora będą usuwane.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2014-12-03 00:56:19 (11 lat temu)

Dwunasty

Posty: n/a

Konto usunięte

Tak powinno być łatwiej. Numery prac są wytłuszczone w każdej z cytowanych prac.


Cytat:

2014-10-17 12:30:03, wylogowany napisał(a):

Praca nr. 1

Pierwszy?

Rolada z kurczaka.

Dużą pierś kurczaka pokroiłem wzdłuż na 3 plastry, rozłożyłem na folii i "rozklepałem". Doprawiłem solą i pieprzem, lekko grillowany bekon, podsmażony na maśle szpinak, pokrojony w plastry ser i drobno posiekaną czerwoną cebulkę ułożyłem jak przy zrazach. Następnie ciasno zawinąłem w folie (kilka razy). Ponieważ moja narzeczona ma awersje do smażonego wrzuciłem tak szczelnie owinięte mięso do wrzątku i na wolnym ogniu gotowałem około 40 minut.
Do tego frytki ze słodkiego ziemniaka. Pokrojony w łódeczki ziemniak skropiłem oliwą z oliwek i posypałem mieszanką brązowego cukru, grubo zmielonego pieprzu i soli. Upiekłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Z cebuli której za dużo zostało zrobiłem cebulowe krążki (dla siebie) Krążki cebuli obtoczyłem w mące a następnie zanurzyłem w zwykłym cieście (mąka , woda ,sol) i usmażyłem na gorącym oleju.
Na sam koniec na rozgrzane masło wrzuciłem posolony i popieprzony z odrobiną soku z cytryny szpinak który po 1 minucie wylądował na talerzu.
Całkiem smacznie wyszło.

Efekty poniżej (jeśli udało mi się wkleić zdjęcia)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Cytat:

2014-10-18 23:42:37, ewa28300 napisał(a):
Praca nr 2

Koszyczki ziemniaczane z nadzieniem konkursowym :-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Danie proste do przyrządzenia, można je podawać jako przystawkę albo zakąskę na imprezach, napewno zrobi wrażenie na gościach.

Składniki:
- pół piersi z kurczaka
- powówka czerwonej cebuli
- ser camembert
- jajko na twardo
- surowe żółtko
- ok 300 gram szpinaku
- 2 lub 3 średniej wielkości słodkie ziemniaki
- sól, pieprz, masło, mąka, bułka tarta, olej.

Przygotowanie:
Ziemniaki w mundurkach ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Zdjąć skórkę i przepuścić przez praskę. Dodać jedno żółtko, plaską łyżkę mąki i dokładnie wymieszać.
Foremki na muffiny posmarować masłem i posypać bułką tartą. Do środka na spód i brzegi włożyć ziemniaki, w miarę równomiernie. Do pozostałych ziemniaków dodać pól łyżki mąki, wymieszać i uformować uchwyciki do koszyczków. Piec w nagrzanym piekarniku 25-35 minut.

Cebulę i kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić pieprzem i solą i usmażyć na oleju. Dodać szpinak i smażyć aż odparuje woda.
Z sera odciąć skórki, zostawić sam środek.
Do każdego koszyczka wkładać po kawałku sera, gorący szpinak z kurczakiem i plasterek jajka na twardo.
Podawać na gorąco lub na zimno.

Smacznego!


Cytat:

2014-10-19 21:55:22, ewa28300 napisał(a):

praca nr 3


Zachęcona waszymi pochwałami dodaje kolejny przepis :-)
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i kurczak w sosie serowym.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Składniki:
- dwa małe słodkie ziemniaki, pierś z kurczaka, duża garść szpinaku, pół czerwonej cebuli, ser camembert (ok 60 gram)
- sól, pieprz, olej, śmietana (ok 120 ml), surowe białko (zostało mi z wczoraj, ale może być żółtko lub całe jajo do większej ilości kotletów), bułka tarta.

Przygotowanie:
Do ugotowanych ziemniaków dodać drobno posiekaną cebulę i posiekany szpinak, białko, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać. Formować kotleciki, poproszyć z obu stron bułką tartą i lekko przyklepać dłonią. Smażyć na rozgrzanym oleju ok 3 minut z każdej strony.
Kurczaka ponacinać nożem, posolić i odstawić na 15 minut po czym ugotować na parze i pokroić w paseczki.
Śmietanę podgrzać w małym rondelku, dodać drobno pokrojony ser (bez skórek!) i gotować na małym ogniu aż ser się całkiem rozpuści, cały czas mieszając.
Gotowe!


Cytat:

2014-10-20 15:34:56, ankauk napisał(a):
Praca nr 4

Roladki drobiowe z zapiekanka ziemniaczana.
Piers z kurczaka rozbic, posolic. Ulozyc na niej szpinak i ser, zawinac obtoczyc w koncentracie pomidorowym i tartej bulce. Wlozyc do szklanego naczynia podlac lyzeczka oleju rzepakowego. Piec w 180 st przez 45 min.
4 sredniej wielkosci ziemniaki obrac i ugotowac. Pokroic na pol. 3 cebule posiekac w paski, posolic i udusic z dodatkiem masla. Opakowanie szpinaku udusic na masle. Dwa plastry boczku posiekac i podsmazyc. Do szklanego naczynia wykladamy kolejno ziemniaki, cebule szpinak,boczek, plastry sera. Zapiec przez 15 min w 180 st w piekarniku.
Smacznego!

Obrazek

Obrazek


Cytat:

2014-10-22 09:27:33, 12miko12 napisał(a):
Praca nr.5

Zupa krem z cebuli i słodkiego ziemniaka, kurczak z boczkiem w cieście, suflet z camembert.
Obrazek

Obrazek

Obrazek


Cytat:

2014-11-02 21:58:02, ewa28300 napisał(a):
Praca nr 6

Roladki schabowe z deepem pomidorowym i papryką nadziewaną śmietankowym risotto
Składniki:
- pół szklanki ryżu Paella
- 1 pomidor
- 2 czerwone papryki
- 7 pieczarek
- 5 plasterków schabu bez kości
- śmietana (ok 140 ml), masło (dwie małe łyżki), sól, pieprz, chilli w proszku lub pieprz jak ktoś nie ma chilli lub nie lubi.

Uwaga! Taka ilość ryżu wystarczy na wypełnienie trzech średnich papryk.

Przygotowanie:
Z jednej papryki obciąć wierzch, wyczyścić z ziarenek, posolić i odstawić na 20-30 minut.
Schab rozbić. Doprawić pieprzem i solą, na wierzch każdego plasterka polożyć pokrojoną w kostkę paprykę (połówka drugiej papryki) i dwie surowe pieczarki w plasterkach. Zawinąć w ciasne ruloniki, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku bądź ugotować we wrzątku ok 30 minut.
Na patelni podsmażyć 5 pieczarek pokrojonych w plasteki, zagotować 1,25 szklanki wody, dodać do niej usmażone pieczarki i ryż, gotować do miękkości aż odparuje woda.
Jak risotto przestygnie dodajemy do niego śmietanę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane risotto nakładać do papryk i piec w piekarniku aż papryka zmięknie (ja pieklam niecale 30 minut.
Deep do roladek:
Drugą połówkę papryki i jednego pomidora zblednować, doprawić do smaku solą i chilli w proszku i podsmażyć na małej łyżeczce masła.
Sama wymyśliłam bez wujków google, wyszło naprawdę smacznie i pachnąco
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Cytat:

2014-11-03 13:35:44, 12miko12 napisał(a):
Praca nr 7


Ryż zapiekany z dynią (+ papryka i odrobina koncentratu pomidorowego), schabik i pieczarki klasyczne ze słodką śmietanką.

Obrazek

Obrazek

Zostało mi trochę ryżu z obiadu, i trochę schabu ;-) została tez mała dynia ozdoba z okna :-p
Dynię udusiłam na maśle z ćwiartką papryki czerwonej i odrobinka koncentratu - cukier, sól, pieprz - dużo. Zmiksowałam, masa powinna być nie za gęsta, wymieszałam z ryżem i na to plaster surowego schabu przyprawiony wcześniej - do pieca na ok. 20 min. 200 stopni - gotowe.
Jako dodatek sos klasyczny z pieczarek z kremową śmietanką, pieczarki poddusiłam na maśle, dodałam trochę zieleniny - natka, koperek, przyprawy - sól, pieprz. Zaciągnięty odrobinę mąki i śmietanki.
Gotowe.


Cytat:

2014-11-08 16:41:41, ewa28300 napisał(a):
Praca nr 8

Moje pierwsze danie w tym etapie konkursu:

Wołowina z sosem z fety i kuskus w kapuścianej otoczce.
Składniki:
- wołowina
- czerwona kapusta
- kuskus
- dodatkowy składnik: czerwona cebula
- dodatkowy składnik: ogórek kiszony.
Przygotowanie:
Mięso udusiłam na patelni tak jak lubię, żeby w środku było lekko krwiste, a na zewnątrz przypieczone.
Kuskus ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
Kapustę i cebulę zblendowałam, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i smażyłam na maśle 5 minut.
Sos przygotowałam tradycyjnie czyli rozpuściłam ser feta w gorącej śmietanie. Do całości pasuje mi ogórek kiszony :-)

Obrazek
Obrazek


Cytat:

2014-11-11 14:28:21, 12miko12 napisał(a):
Praca nr.9


Gulasz wołowy z wariacją a`la kopytka z fetą z kuskusu + modra.

Obrazek

Składniki gulasz: wołowina, +ogórek kiszony, +grzybki suszone, mąka, tłuszcz i przyprawy z szafki.
Klasycznie pokroiłam wołowinę na paseczki, obturlałam w mące i podsmażyłam na tłuszczu (smalec). W osobnym garnuszku dusiłam namoczone grzybki na maśle. Połączyłam do większego garnka, zalałam wodą, przyprawy i ogórek kiszony w kostce na koniec.

Obrazek

Kopytka z kuskusu:
pół porcji kuskus kupiec, pół paczki feta alma, jajko, koperek, sól do wody.

Wymieszałam na gładką masę jajo, fetę i koperek, dodałam suchy kuskus - powinno wyjść jędrna masa gdyż kładziemy ją na gorącą wodę łyżką czy widelcem, minimalnie gotując około 5 - 8 min. Feta zastępuje nam sól do klusek, ale woda musi być dodatkowo osolona. "Kopytka" są bardzo fajne jędrne o ciekawym aromacie fety i koperku.
Obrazek

Wszystko podane z modrą - obgotowana czerwona kapusta z sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem, oliwą.




Cytat:

2014-11-20 21:46:07, ewa28300 napisał(a):
Praca nr. 10

Produkt biały - kalafior, biale ziemniaki
Produkt czarny - czarne oliwki
Produkt fioletowy - bakłażan
Produkt żółty - seler, ser żółty
Produkt zielony - brokuły, natka pietruszki.

Chyba najmniej spektakularne danie ze wszystkich moich propozycji, ale... akurat mialam zamiar zrobić zapiekankę jarzynową zanim Dwunasty ogłosił przedostatni etap konkursu. Poszłam więc tylko do sklepu po coś fioletowego i oto ona.

Obrazek
Obrazek

Ziemniaki, brokuły, selera i kalafior ugotowałam do miękkości. Bakłażan drobno pokroiłam, dodałam pokrojony seler, rozgnieciony czosnek i wymieszałam z surowym żółtkiem.
Dużą pęczkę natki pietruszki zblendowałam z ugotowanymi brokułami, doprawiłam pieprzem i solą i zagęściłam łyżką kaszy manny.
Ugotowane ziemniaki i kalafiora rozgniotłam widelcem, dodałam starty ser żółty i czarne oliwki. Wszystko wymieszałam z surowym białkiem jajka i doprawiłam do smaku przyprawami.

W żaroodpornym nazczyniu ułożyłam wszystko warstwami, zrobiłam dziurki na wlanie surowych jaj i piekłam to w piekarniku 45 minut.






Cytat:

2014-11-21 20:11:02, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
Praca nr 11

Udało się, zanim zniknęło :-]

Bardzo prosta potrawa, nazywana Casserole, Bogracz, tudzież najnormalniej na świecie zapiekanką ;-).

Składniki:

biała cebula
biała część pora
czarny bakłażan
fioletowy bakłażan
fioletowa cebula ( sorki, ale dla mnie ona nigdy nie będzie czerwona ;-) )
żółta brukiew
zielona papryka
-------
bonus - Whiskey ;-)
-------
wołowina
czerwona papryka
marchew
ziemniaki "młode"
ser żółty tarty
oliwa z oliwek
-------

przyprawy wg uznania/ u mnie :

zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
sól morska świeżo mielona
płatki chilli świeżo mielone
skórka z limonki sucha świeżo mielona
rozmaryn
bazylia
papryka czerwona w proszku
wywar z rosołu/wołowy ( około 0,5 litra )

---------

Warzywa pokroić wedle uznania na mniejsze lub większe kawałki/kostkę/talarki ( jak kto woli ), podzielić na dwie części. Połowę warzyw rozsypać w naczyniu do pieczenia, podlać połową wywaru z rosołu, przyprawić wymienionymi ziołami i solą morską.
Wołowinę podsmażyć na oliwie, przyprawić czerwoną papryką, kilkoma łyżkami wywaru, podsypać lekko w/wymienionymi przyprawami, lekko solą morską i poddusić około 20 minut.
Przełożyć mięso wraz z powstałym z niego sosem na wcześniej wyłożone warzywa, położyć druga warstwę warzyw, podlać pozostałą porcją wywaru z rosołu/wołowego, podsypać lekko przyprawami.
Wstawić do piekarnika na 45-90 minut, na około 190 stopni ( czas w zależności od tego, czy pokroiliśmy ziemniaki, czy też zostały w całości - ja piekłam całe, więc wolałam zostawić na 90 minut ). Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego, posypać tartym żółtym serem, zostawić bez pokrywki na 5-7 minut, tak żeby ser na wierzchu lekko się podpiekł.
Podawać w miseczce, żeby wszystkie warzywa pływały w super pysznym sosie - trochę jak w w/w bograczu ;-).

Propozycja - do popicia po dość ostrym i mięsnym smaku BONUS... Whiskey, najlepiej z lodem :-p :-]

Można robić bez mięsa - same warzywa w jakimś wymyślonym wywarze, też są pyyyyycha.
Smacznego!
:-)


Obrazek

Obrazek


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek





Cytat:

2014-11-22 16:44:05, ewa28300 napisał(a):
Praca nr 12


Obrazek

Produkt biały - ser feta.
Produkt czarny - czarna fasola.
Produkt fioletowy - baklazan.
Produkt żółty - filet z dorsza.
Produkt zielony - natka pietruszki.

Dorsza ugotowalam na parze.
Fasola dusila sie w rosole 15 minut z dodatkiem chilli w proszku az rosol odparowal.
Baklazana usmazylam na masle.
Do sera feta dodalam 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, lyzke oliwy z oliwek, 2 lyzki ziarenkek slonecznika i pol peczka natki pietruszki. Zmiksowalam. Taki ser jest tez bardzo dobry z chlebem.


Cytat:

2014-11-29 23:07:55, ewa28300 napisał(a):

Praca nr 13


Moja zupa pietruszkowo - serowa z jajkiem na twardo. Bardzo zdrowa, cos jak szczawiowa jakby ktos tesknil, ale zdrowsza niz szczaw i mirabelki :-P
Skladniki:

Produkt biały - jajko na twardo
Produkt czarny - z braku laku pieprz ziarnisty
Produkt fioletowy - brak
Produkt żółty - ser parmezan
Produkt zielony - natka pietruszki

Zupe robie najczesciej na pozostalosciach rosolu. Rosol blenduje z peczka natki pietruszki, dodaje starty parmezan, lisc laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, gotuje to 15-20 minut i podaje z jajkiem na twardo. Moze byc tez dobre z ziemniakami na przyklad, ale nigdy nie probowalam, najlepiej smakuje mi z jajkiem.
Prawie sie przelalo po dodaniu jajka :-) Ale jest pycha.

Obrazek
Obrazek


Cytat:

2014-12-01 20:27:28, Adacymru napisał(a):


Praca nr 14


Obrazek

Obrazek

Chyba w zasadach konkursu teraz sie mieszcze nawet...a napewno powinnam wygrac ze wzgledu na szybkosc przygotowania...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Aquarius

Post #3 Ocena: 0

2014-12-03 01:11:46 (11 lat temu)

Aquarius

Posty: 1788

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 12-05-2009

Skąd: Wolverhampton

...nr 6 - ewa28300
*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2014-12-03 01:20:03 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

malinowka

Post #5 Ocena: 0

2014-12-03 01:41:15 (11 lat temu)

malinowka

Posty: n/a

Konto usunięte

nr 14 - Adacymru*THUMBS UP*
" Płakać trze­ba w spo­koju. Tyl­ko wte­dy ma się z te­go radość."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #6 Ocena: 0

2014-12-03 08:36:45 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

plinka116

Post #7 Ocena: 0

2014-12-03 08:44:39 (11 lat temu)

plinka116

Posty: 176

Kobieta

Z nami od: 09-08-2012

Skąd: Londyn

Danie nr 14 - Adacymru :-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #8 Ocena: 0

2014-12-03 08:56:01 (11 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Nr 14 -Adacymru
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #9 Ocena: 0

2014-12-03 08:57:32 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #10 Ocena: 0

2014-12-03 09:25:31 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,