MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nasze przepisy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Postów: 57

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kasia_red

Post #1 Ocena: 0

2013-11-12 19:35:22 (11 lat temu)

Kasia_red

Posty: 3813

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Skąd: Londyn

Zapraszam do dzielenia się sprawdzonymi przepisami! :-)

Pierwszych 41 prac pochodzi z konkursu kulinarnego SMACZNIE NA WYSPIE. O tym, które przepisy wygrały, dowiecie się tutaj.

A tymczasem co dziś na obiad? Koniecznie wklejajcie zdjęcia :-)

Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

asiulka000

Post #2 Ocena: 0

2013-11-14 16:08:14 (10 lat temu)

asiulka000

Posty: 17

Kobieta

Z nami od: 13-11-2011

Skąd: crewe

SKŁADNIKI:
truskawki
borówki
250 ml śmietanki 30%
250gr serka mascarpone
pół szklanki cukru pudru
syrop truskawkowy
kostka czekolady do dekoracji
WYKONANIE:
śmietanke ubijamy z cukrem pudrem dodajemy ser mascarpone az bedzie jednolita masa
układamy w pucharku borówki uzyskaną mase truskawki znowu masa posypujemy startą czekoladą i polewamy syropem truskawkowym i GOTOWE :)
prosty tani i smaczny deserek:)

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 1

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

elunia2440

Post #3 Ocena: 0

2013-11-14 22:49:49 (10 lat temu)

elunia2440

Posty: 4

Kobieta

Z nami od: 14-11-2013

Skąd: Bournemouth

Jabłka zapiekane z miodem

Skladniki dla 1 osoby:

1 jabłko
łyżka miodu
pół łyżeczki masła
szczypta cynamonu
orzechy włoskie,ale nie koniecznie zależy czy lubicie

Jabłko umyć, odciąć kapelusz z ogonkiem :) wydrążyć gniazdo nasienne,w wydrążone miejsce dodać łyżke miodu, jak ktoś lubi, parę orzechów i posypać cynamonem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem włożyć jabłko.Piekarnik ustawić na 180 stopni, wstawić jabłko piec około 20-50 min w zależności od rodzaju jabłek.Po około 15 min trzeba sprawdzać czy się nie przypala lub nie pęka.

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr.2

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosia090307

Post #4 Ocena: 0

2013-11-15 11:14:02 (10 lat temu)

gosia090307

Posty: 733

Kobieta

Z nami od: 21-10-2010

Skąd: uk

Obrazekto ja Wam przedstawie fajny przepis na pyszne rogaliki z dzemem. bardzo łatwy i prosty przepis nawet dla tych co nie potrafia piec :( i co najważniejsze ciasta nie trzeba ugniatac ani wyrabiac, wystarczy zamieszac łyżka. jak zrobiłam 1-wszy raz to tak wszystkim posmakowało, ze musze co tydzien robić :)
pyszne i miekkie sa nawet dwa dni po zrobieniu jako smakołyk do kawy albo dla dzieci do szkoły.


przepis na 48 rogalików ( mozna robic połowe)

-1 kostka margaryny
-5 dag drożdzy
-1/4 szkl. ciepłego mleka
-4 łyżki cukru
-3 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
-2 całe jajka

drożdze wkruszyc do ciepłego mleka dodac cukier i mieszac do rozpuszczenia.
do miski wsypujemy mąke, sól, dodajemy jajka i rozczyn z drożdzy oraz roztopiona margaryne.
mieszamy całość łyżka do złączenia składników na miekkie i gładkie ciasto ( ok. 2-3 minut)
przykrywamy talerzykiem i wkładamy ciasto na 1 godzine do lodówki.
po godzinie dzielimy ciasto na 4 czesci.po kolei z kazdej czesci robimy wałkiem koło które kroimy na ok 12 czescci, na najwiekszy koniec kazdego rożka nakładamy łyżeczka dzem lub nutelle i zwijamy w rogalik.
gotowe rogaliki układamy na blache wyłożona papierem do pieczenia po czym kazdego smarujemy odrobina mleka.
wstawiamy blache do nagrzanego piekarnika do 200c i pieczemy ok. 15 minut do zarumieniena. gotowe posypujemy cukrem pudrem.



koszty przepisu to ok. 2-3 funty.
czas robienia to jakies 15 minut (oczywiscie bez czsau pieczenia i wyrastania ciasta :) )

przepis poznałam z takiej stronki -
www.youtube.com/watch?v=wlPqTzOsMRQ</a> nie wiem jak to zrobiłam,ze filmik i moje zdjecie poszło nad przepis *DONT_KNOW*


Uwaga moderatora: Praca nr. 3

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kwiat_zielony

Post #5 Ocena: 0

2013-11-15 14:53:08 (10 lat temu)

kwiat_zielony

Posty: 387

Kobieta

Z nami od: 15-01-2012

Skąd: U.k.

Oj smacznie sie robi i tak pachnąco na wyspie :-]

Ja zaproponuję wam pyszne pierogi szczególnie dla smakoszy płucek wieprzowych .Przypominają mi dzieciństwo a teraz przerzuciłam ten smak na moje dzieci i wszyscy je uwielbiamy .
Niestety z wklejeniem tu zdjecia mam problem a więc poproszę o pomoc moderatorów :-T[ -zdjecie mam w galerii :-*

Po tych pysznych słodkościach czas na coś mącznego i dobrego
Mój przepis i pewno nie tylko mój na pierogi z płuckami wieprzowymi

Porcja dla 4 osób
farsz
Około kilograma płucek wieprzowych
2 cebule
1 jajko
pieprz sól do smaku
odrobina majeranku

ciasto
około 3 szklanek mąki -zostawić sobie troszke na podsypanie ciasta
ciepła woda

Ugotowane i ostudzone płucka zmielić na maszynce do mięsa
dodać jajko ,troszkę majeranku sól pieprz do smaku
zeszkloną cebulkę na oleju -nie dużo .Resztę cebulki dodajemy na juz ugotowane pierogi .

Z mąki i ciepłej wody ugniatamy ciasto na pierogi
Rozwałkować ,wyciąć krążki ,nakładać farsz i lepić pierożki
Wrzucić na gotującą osoloną wodę.Od wrzenia wody gotować jeszcze 5-7 minut .

Czas oprócz ugotowania płucek to około godziny
koszt około 4 F

SMACZNEGO *YAHOO*

Dozwolona ilość w konkursie to 3 przepisy a więc jeszcze 2 dodam później :-)


Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 4

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #6 Ocena: 0

2013-11-15 18:42:21 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Dobra ...wkleje swoje wypieki jakie udalo mi sie z rok temu sfotografowac .

Na slodko ...bo ja slodka jestem :-]

Nie wiem czy uda mi sie zrobic cos na slono...zobaczy sie

Ptysie z bita smietana i truskawkami

Obrazek
Przepis

SKŁADNIKI:
20 dkg maki
250 ml wody
10 dkg masla
4 jajka

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę trzeba przesiać. Nie dodajemy żadnego proszku - ciasto urośnie dzięki wytworzonej parze wodnej. W rondlu zagotowujemy wodę dodając masło i sól - jeśli będziemy robić słodkie nadzienie to do wody dodajemy jeszcze 1 op. cukru wanilinowego.

Kiedy płyn się zagotuje zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, wsypujemy mąkę. Mieszamy aby nie było grudek - ciasto zmieni nam się w kluchę, ale tak ma być. Trzymamy rondel na ogniu i mieszamy cały czas, ok.2-3 min., aby mąka dobrze się zaparzyła, ciasto powinno stać się lśniące i nieco szkliste. Na dnie naczynia utworzy się taka warstewka jakby się przypalało, ale nie ma obawy jeśli pod garnkiem jest malutki ogień.

Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na kilka minut aby troszkę przestygło, ale tylko trochę. Do jeszcze gorącego wbijamy jedno jajko i cały czas energicznie mieszamy - można łyżką drewnianą albo gałką, albo mikserem. Cały czas ubijając dodajemy kolejno pozostałe jajka. Po dodaniu każdego jajka ciasto nam się najpierw jakby rozwarstwi i rozrzedzi aby po chwili znów zgestnieć. Będzie kleiste.
Po wmieszaniu wszystkich jaj ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę dowolne kształy. Można też spróbować nałożyć je łyżką maczaną w zimnej wodzie, ale to trudne i nie wychodzą ładne. Wyciskamy podłużne porcje 8-10 cm na eklerki; okrągłe, spiralne śr. ok. 5cm na ptysie, można też wycisnąć duży wieniec po okręgu albo małe krople na groszek ptysiowy do zup. Między ciastkami zostawiamy duże odstępy bo urosną m/w 3-krotnie.

Blaszkę, przed wyciśnięciem ciasta, smarujemy cienko olejem albo wykładamy papierem do pieczenia, można ją też płukać zimną wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C i pieczemy tak 10 min. po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy dalsze 15-20 min.. Im mniejsze porcje ciasta wycisnęliśmy tym krócej pieczemy - ciastka mają być wyrośnięte i rumiane. Nie wolno otwierać piekarnika bo ciasto nam opadnie i zakalec murowany!!! Gotowe ciastka wyjmujemy i, jeśli chcemy je nadziać, jeszcze gorące przekrawamy w poprzek nożem z piłkowanym ostrzem


Na koniec ubilam double cream z cukrem pudrem i ozdobilam truskawkami

Uwaga moderatora: Praca nr. 5

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2013-11-15 18:55:15 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Dorzuce jeszcze jeden przepis na slodko

Rogale Marcinskie

Obrazek

Obrazek


Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:

1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Nadzienie:

30 dag białego maku
10 dag masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag orzechów włoskich
10 dag zblanszowanych migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Ponadto:

jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
posiekane orzeszki lub migdały do posypania

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do 180 C, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Uwaga moderatora: Praca nr. 6

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #8 Ocena: 0

2013-11-15 23:05:33 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #9 Ocena: 0

2013-11-16 18:24:45 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #10 Ocena: 0

2013-11-17 17:42:32 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,