Pierwszych 41 prac pochodzi z konkursu kulinarnego SMACZNIE NA WYSPIE. O tym, które przepisy wygrały, dowiecie się tutaj.
A tymczasem co dziś na obiad? Koniecznie wklejajcie zdjęcia
Postów: 57 |
|
---|---|
Kasia_red | Post #1 Ocena: 0 2013-11-12 19:35:22 (11 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Zapraszam do dzielenia się sprawdzonymi przepisami!
Pierwszych 41 prac pochodzi z konkursu kulinarnego SMACZNIE NA WYSPIE. O tym, które przepisy wygrały, dowiecie się tutaj. A tymczasem co dziś na obiad? Koniecznie wklejajcie zdjęcia Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
asiulka000 | Post #2 Ocena: 0 2013-11-14 16:08:14 (10 lat temu) |
Z nami od: 13-11-2011 Skąd: crewe |
SKŁADNIKI:
truskawki borówki 250 ml śmietanki 30% 250gr serka mascarpone pół szklanki cukru pudru syrop truskawkowy kostka czekolady do dekoracji WYKONANIE: śmietanke ubijamy z cukrem pudrem dodajemy ser mascarpone az bedzie jednolita masa układamy w pucharku borówki uzyskaną mase truskawki znowu masa posypujemy startą czekoladą i polewamy syropem truskawkowym i GOTOWE prosty tani i smaczny deserek |
elunia2440 | Post #3 Ocena: 0 2013-11-14 22:49:49 (10 lat temu) |
Z nami od: 14-11-2013 Skąd: Bournemouth |
Jabłka zapiekane z miodem
Skladniki dla 1 osoby: 1 jabłko łyżka miodu pół łyżeczki masła szczypta cynamonu orzechy włoskie,ale nie koniecznie zależy czy lubicie Jabłko umyć, odciąć kapelusz z ogonkiem wydrążyć gniazdo nasienne,w wydrążone miejsce dodać łyżke miodu, jak ktoś lubi, parę orzechów i posypać cynamonem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem włożyć jabłko.Piekarnik ustawić na 180 stopni, wstawić jabłko piec około 20-50 min w zależności od rodzaju jabłek.Po około 15 min trzeba sprawdzać czy się nie przypala lub nie pęka. |
gosia090307 | Post #4 Ocena: 0 2013-11-15 11:14:02 (10 lat temu) |
Z nami od: 21-10-2010 Skąd: uk |
to ja Wam przedstawie fajny przepis na pyszne rogaliki z dzemem. bardzo łatwy i prosty przepis nawet dla tych co nie potrafia piec i co najważniejsze ciasta nie trzeba ugniatac ani wyrabiac, wystarczy zamieszac łyżka. jak zrobiłam 1-wszy raz to tak wszystkim posmakowało, ze musze co tydzien robić
pyszne i miekkie sa nawet dwa dni po zrobieniu jako smakołyk do kawy albo dla dzieci do szkoły. przepis na 48 rogalików ( mozna robic połowe) -1 kostka margaryny -5 dag drożdzy -1/4 szkl. ciepłego mleka -4 łyżki cukru -3 szkl. mąki pszennej - szczypta soli -2 całe jajka drożdze wkruszyc do ciepłego mleka dodac cukier i mieszac do rozpuszczenia. do miski wsypujemy mąke, sól, dodajemy jajka i rozczyn z drożdzy oraz roztopiona margaryne. mieszamy całość łyżka do złączenia składników na miekkie i gładkie ciasto ( ok. 2-3 minut) przykrywamy talerzykiem i wkładamy ciasto na 1 godzine do lodówki. po godzinie dzielimy ciasto na 4 czesci.po kolei z kazdej czesci robimy wałkiem koło które kroimy na ok 12 czescci, na najwiekszy koniec kazdego rożka nakładamy łyżeczka dzem lub nutelle i zwijamy w rogalik. gotowe rogaliki układamy na blache wyłożona papierem do pieczenia po czym kazdego smarujemy odrobina mleka. wstawiamy blache do nagrzanego piekarnika do 200c i pieczemy ok. 15 minut do zarumieniena. gotowe posypujemy cukrem pudrem. koszty przepisu to ok. 2-3 funty. czas robienia to jakies 15 minut (oczywiscie bez czsau pieczenia i wyrastania ciasta ) przepis poznałam z takiej stronki - www.youtube.com/watch?v=wlPqTzOsMRQ</a> nie wiem jak to zrobiłam,ze filmik i moje zdjecie poszło nad przepis |
kwiat_zielony | Post #5 Ocena: 0 2013-11-15 14:53:08 (10 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2012 Skąd: U.k. |
Oj smacznie sie robi i tak pachnąco na wyspie
Ja zaproponuję wam pyszne pierogi szczególnie dla smakoszy płucek wieprzowych .Przypominają mi dzieciństwo a teraz przerzuciłam ten smak na moje dzieci i wszyscy je uwielbiamy . Niestety z wklejeniem tu zdjecia mam problem a więc poproszę o pomoc moderatorów -zdjecie mam w galerii Po tych pysznych słodkościach czas na coś mącznego i dobrego Mój przepis i pewno nie tylko mój na pierogi z płuckami wieprzowymi Porcja dla 4 osób farsz Około kilograma płucek wieprzowych 2 cebule 1 jajko pieprz sól do smaku odrobina majeranku ciasto około 3 szklanek mąki -zostawić sobie troszke na podsypanie ciasta ciepła woda Ugotowane i ostudzone płucka zmielić na maszynce do mięsa dodać jajko ,troszkę majeranku sól pieprz do smaku zeszkloną cebulkę na oleju -nie dużo .Resztę cebulki dodajemy na juz ugotowane pierogi . Z mąki i ciepłej wody ugniatamy ciasto na pierogi Rozwałkować ,wyciąć krążki ,nakładać farsz i lepić pierożki Wrzucić na gotującą osoloną wodę.Od wrzenia wody gotować jeszcze 5-7 minut . Czas oprócz ugotowania płucek to około godziny koszt około 4 F SMACZNEGO Dozwolona ilość w konkursie to 3 przepisy a więc jeszcze 2 dodam później |
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2013-11-15 18:42:21 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Dobra ...wkleje swoje wypieki jakie udalo mi sie z rok temu sfotografowac .
Na slodko ...bo ja slodka jestem Nie wiem czy uda mi sie zrobic cos na slono...zobaczy sie Ptysie z bita smietana i truskawkami Przepis SKŁADNIKI: 20 dkg maki 250 ml wody 10 dkg masla 4 jajka PRZYGOTOWANIE: Mąkę trzeba przesiać. Nie dodajemy żadnego proszku - ciasto urośnie dzięki wytworzonej parze wodnej. W rondlu zagotowujemy wodę dodając masło i sól - jeśli będziemy robić słodkie nadzienie to do wody dodajemy jeszcze 1 op. cukru wanilinowego. Kiedy płyn się zagotuje zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, wsypujemy mąkę. Mieszamy aby nie było grudek - ciasto zmieni nam się w kluchę, ale tak ma być. Trzymamy rondel na ogniu i mieszamy cały czas, ok.2-3 min., aby mąka dobrze się zaparzyła, ciasto powinno stać się lśniące i nieco szkliste. Na dnie naczynia utworzy się taka warstewka jakby się przypalało, ale nie ma obawy jeśli pod garnkiem jest malutki ogień. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na kilka minut aby troszkę przestygło, ale tylko trochę. Do jeszcze gorącego wbijamy jedno jajko i cały czas energicznie mieszamy - można łyżką drewnianą albo gałką, albo mikserem. Cały czas ubijając dodajemy kolejno pozostałe jajka. Po dodaniu każdego jajka ciasto nam się najpierw jakby rozwarstwi i rozrzedzi aby po chwili znów zgestnieć. Będzie kleiste. Po wmieszaniu wszystkich jaj ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę dowolne kształy. Można też spróbować nałożyć je łyżką maczaną w zimnej wodzie, ale to trudne i nie wychodzą ładne. Wyciskamy podłużne porcje 8-10 cm na eklerki; okrągłe, spiralne śr. ok. 5cm na ptysie, można też wycisnąć duży wieniec po okręgu albo małe krople na groszek ptysiowy do zup. Między ciastkami zostawiamy duże odstępy bo urosną m/w 3-krotnie. Blaszkę, przed wyciśnięciem ciasta, smarujemy cienko olejem albo wykładamy papierem do pieczenia, można ją też płukać zimną wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C i pieczemy tak 10 min. po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy dalsze 15-20 min.. Im mniejsze porcje ciasta wycisnęliśmy tym krócej pieczemy - ciastka mają być wyrośnięte i rumiane. Nie wolno otwierać piekarnika bo ciasto nam opadnie i zakalec murowany!!! Gotowe ciastka wyjmujemy i, jeśli chcemy je nadziać, jeszcze gorące przekrawamy w poprzek nożem z piłkowanym ostrzem Na koniec ubilam double cream z cukrem pudrem i ozdobilam truskawkami Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2013-11-15 18:55:15 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Dorzuce jeszcze jeden przepis na slodko
Rogale Marcinskie Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie: 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta) Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać. Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 30 dag białego maku 10 dag masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 10 dag orzechów włoskich 10 dag zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania posiekane orzeszki lub migdały do posypania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 180 C, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Post #8 Ocena: 0 2013-11-15 23:05:33 (10 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2013-11-16 18:24:45 (10 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|
Post #10 Ocena: 0 2013-11-17 17:42:32 (10 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|