Ludzie
Sprawa jest. Dopiero dziś włączam się do pomocy na rzecz Ukrainy, bo na jakiś czas zmiotła mnie choroba i dopiero teraz wracam do stanu, w którym mogę cokolwiek zrobić.
Przez te kilka dni oglądałam wszystkie wiadomości i rozmawiałam z bliskimi o sytuacji w jakiej znaleźli się nasi sąsiedzi.
Jest taki cytat : Wystarczy, by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje - Edmund Burke. I ja nie mogę tak po prostu siedzieć i się temu wszystkiemu bezczynnie przyglądać.
Niestety nie mam w posiadaniu mieszkania, które mogłabym bezpłatnie udostępnić w Polsce. Od kilkunastu lat mieszkam w UK i nie mogę bezpośrednio uczestniczyć w pomocy ludziom uciekającym przed sytuacją jaka została im zgotowana.
Trzeba więc zorganizować pomoc trochę inaczej. Moi bliscy z Łodzi i ich cudowni znajomi ruszyli z dużą pomocą na swoim terenie. Jednym z aspektów takiej pomocy jest opłata za wynajem mieszkania dla potrzebującej rodziny z Ukrainy. Pomyślałam, że to dobry pomysł by pomóc w ten sposób, tu z UK. Czemu okolice Łodzi? Bo już jest tam ogarniana pomoc dla jednej rodziny i mam tam bliskich, którzy fizycznie będą mogli dopilnować spraw na miejscu
Chciałabym zorganizować zbiórkę na opłatę za wynajem mieszkania dla jednej rodziny tak jak i oni. Opłata za okres 3 miesięcy na chwilę obecną, zanim sytuacja się nie wyklaruje i nie staną na nogi. Chodzi o to, żeby dać im wędkę i zapewnić start by stanęli na nogach a w przyszłości zdecydowali co będą robić dalej.
Jeśli będą chcieli zostać tutaj będziemy próbować znaleźć pracę, ogarnąć wszystkie formalności. Być może będą chcieli wrócić do kraju. Tego nie wiemy, bo nie wiemy jak będzie wyglądać przyszłość. Sytuacja zmienia się dynamicznie, więc ciężko na chwilę obecną wróżyć z fusów, co będzie dalej
Chłopaki jutro zaczynają się rozglądać żeby zorientować się, kto mógłby wynająć lokum w przystępnej cenie. Orientacyjny koszt to około 2000 PLN na miesiąc. Napisałam orientacyjny, bo na chwilę obecną nie mam jeszcze dokładnego rozeznania w cenach wynajmu mieszkań w okolicy Łodzi.
Może mamy tu kogoś z tych okolic, kto ma kogoś uczciwego, chętnego wynająć mieszkanie trochę po kosztach?
Pomoc jesli chodzi o żywność czy inne prawne sprawy też będziemy ogarniać.
Apeluję do Waszych Wielkich serduch : POMÓŻCIE
Każdy grosz się liczy. Mój paypal: koneffka1@googlemail.com
Ja na bieżąco będę informować jak wygląda sytuacja
Ps. Przy okazji zaznaczę, że ten wątek nie służy kłótni na temat sytuacji politycznej i dywagacjom na temat teorii spiskowej. Wszelkie komentarze będą stąd usuwane. Możesz pomóc - POMÓŻ, nie chcesz ...omiń wątek.