Str 2 z 2 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: 0 2019-07-22 13:09:23 (6 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
a co ty masz za problem z ta zbiorka jezeli jest autentyczna i ludzie wplacaja kasa dobrowolnie? jezeli zmieni nazwe tematu na "sponsoring dla zwierzat" zrobi ci to roznice? bo to chyba jedyny zarzut
czysta ciekawosc : ) |
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2019-07-22 15:19:31 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-07-21 23:23:43, MrAquario napisał(a): teraz za zgodą Grupy Trzymającej Władzę takową może otworzyć sobie każdy z nas. Sprostuję. Nie każdy może sam z siebie otworzyć zbiórkę. Na forum nie są dopuszczane te, które nie są sprawdzone czy są wątpliwości co do uczciwości prowadzącego Cytat: 2019-07-21 23:23:43, MrAquario napisał(a): Zbiórka zbiórką bo każdy cel jest szczytny i nikt nie zbiera sobie na klocki Leggo czy swoje” widzi mi się” ale odrobina taktu i dobrego smaku też powinna być zachowana. A ten smak i takt to dla mnie częstotliwość… do czego zmierzam? ano do zbiórki na sosnośląskie koty, wiem że nie ma akurat innej otwartej (poza moją, której już nawet nie podbijam bo wydaje mi się że Forumowicze i tak dużo zrobili dla Remigiusza) więc ta może być kontynuowana ale bez jaj, nie jedna za drugą, przy poprzedniej trzeba było £200 teraz trzeba £300, przyjdzie zima będzie potrzebne £500 Jeśli mówimy o częstotliwości. Kiedyś, dawniej były czasy, że nie było tygodnia, żeby kilka osób nie pisało z prośbą o przeprowadzenie zbiórki na jakiś cel. Te czasy minęly. Odkąd ludzie korzystają z FB, gofundme czy podobnych narzędzi do zbierania pieniędzy na cele charytatywne ilość próśb się radykalnie zmniejszyła. Na chwilę obecną mamy otworzoną przez Ciebie zbiórkę, tą na koty i ja będę na dniach otwierać swoją. Nie jest to jakiś specjalny wysyp zbiórek. Gdyby było ich więcej lub ludzie zabijaliby się, żeby prosić o pomoc finansową na MW, wtedy rzeczywiście można byłoby się zastanowić na wprowadzeniem jakiś zasad, w jakich odstępach te zbiórki powinny byc prowadzone, zeby nikt sobie nie wchodził w drogę . Na chwilę obecną ten problem nie istnieje więc nie ma moim zdaniem potrzeby takich zasad ustalać. Nie do końca rozumiem argumenty o zbytnią częstotliwość prowadzonych przez Marię zbiórek na koty. Maria nie stoi z rewolwerem przy czymiś uchu i nie zmusza nikogo do wpłat. Jeśli komuś wątek przeszkadza, może go ominąć. Jeśli do niego nie przemawia forma w jakiej Maria zbiórkę prowadzi, też jest na tyle dorosły, że sam decyduje, czy tą akcję chce wesprzeć, czy sobie odpuszcza. Nie wiem jak się odnieść do fragmentu o takcie i dobrym smaku. Każdy z nas jest inny. Każdy ma inne priorytety czy wyczulenie na czyjąś krzywdę. Dla mnie priorytetem są ludzie, ale to nie znaczy, że moim zdaniem nie powinno być zbiórek na zwierzęta. Skoro są ludzie, dla których ich dobro jest na tyle ważne by im pomagać, to robią to z własnej woli. Tak jak i wpłacający. Robią to na własne życzenie. To, że Ty masz takie poczucie taktu i smaku, że Tobie nie pozwala ono na podbijanie wątku brata, to Twoja osobista sprawa. Maria na tyle kocha zwierzęta i ich dobro, że zrobi wszystko, żeby im pomóc. Używa do tego dostępnych środków i podbija na tyle często na ile uważa za stosowne. Uważasz, że to nie na miejscu? Masz do tego prawo. Nie będzie chętnych do wpłat, to mimo jej próśb nikt tych pieniędzy jej nie przeleje i wątek umrze. Prowadząc zbiórki, wiem z doświadczenia, że ludzie mają na tyle swoich spraw,problemów że trzeba im pewne rzeczy, informacje podać czasem na tacy i o nich przypominać. Jeśli Maria jako prowadząca nie pamiętałaby o zwierzakach, niewiele osób by pewnie wątek podbiło z zapytaniem o los kotów. Ja, jako człowiek nie mam nic przeciwko temu, że Ona ten wątek systematycznie odświeża. Sama nie wpłacam, bo jak pisałam, dla mnie ważniejsi są ludzie, ale są tacy, których los zwierząt jest tak samo ważny jak ten ludzki i pomagają. Cytat: 2019-07-22 09:59:57, MrAquario napisał(a): nie widzisz różnicy pomiędzy wątkiem w którym toczy się normalna dyskusja a wątkiem w którym namolnie wyciąga się łapki po kasę, ok nie ma problemu, nie wszyscy wszystko muszą ogarniać Moim zdaniem, jesli chce się osiagnac jakis cel namolnosc w takich kwestiach jest potrzebna. Nikt sam z siebie żadnej ze zbiórek sobie nie znajdzie, jeśli nie będzie się o problemie regularnie, jak to określiłeś namolnie przypominać. Nikt nie broni Ci systematycznie dbać o zbiórkę brata. Ona w zasadzie zniknęła z widnokręgu. To w Twoim interesie powinno być, żeby ją podbijać i robić aktualizację jak wygląda sytuacja. Wiadmo, że kwota którą potrzebuje Remek, jest duzo wieksza, ale sama ta kasa sie nie zbierze. Z podejsciem, ze taktownie bede wspominal o zbiorce raz na trzy miesiace nie uda sie zebrac kasy na ratowanie jego wzroku. Na MW jest za mało osób, żeby zebrac taka kwote, dlatego warto korzystac tez z innych opcji. Wiem, ze może to nie jest zagrozenie zycia. Niemniej ja sama po ciezkiej operacji na oczy, gdzie grozilo mi oslepniecie, gdybym teraz miala stracic wzrok a bylaby jakas szansa na ratowanie go, tez pewnie "znizylabym sie do namolnego proszenia ludzi o pomoc " gdybym nie miala swoich srodkow. Czasem wydaje mi sie, gdy chodzi o bardzo wazne sprawy kwestie taktu, przejmowania sie namolnoscia odklada sie na dalszy plan i walczy o to, co dla tej osoby wazne. Na FB zbiórka Twojego brata była i jest wrzucana na wszystkie mozliwe grupy dzień w dzień. Ja sama pomagałam mu w tym przez jakiś czas, żeby dotrzeć z prośbą do jak największej ilości odbiorców. Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy sponsorami MW a FB. Zarówno MW jak i FB jest narzędziem w dotarciu do szerszej publiki i nagłośnienia sprawy. Ja to tak widzę. Pewnie inni widzą to inaczej i też mają do tego prawo. Ja wyznaję w zyciu bardzo prostą zasadę Zyj i daj życ innym. Jak coś mi przeszkadza, to omijam. Cytat: 2019-07-21 23:23:43, MrAquario napisał(a): tutaj Maria robi powoli z Forumowiczów sponsorów jakiegoś schroniska na Śląsku. Maria wrzuca prośbę o pomoc dla kotów również na swoim FB, wśród znajomych jak i w większych grupach skupiających Polaków w Anglii. Ja przedstawiłam swój punkt widzenia. Chętnie też zapoznałabym się z innymi, choć zdaję sobie sprawę, że w takich kwestiach ciężko będzie dojść do porozumienia, bo co człowiek, to opinia. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
binus | Post #3 Ocena: 0 2019-07-22 16:25:14 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-02-2007 Skąd: Wies |
Cytat: 2019-07-21 23:23:43, MrAquario napisał(a): teraz za zgodą Grupy Trzymającej Władzę To teraz po ForCelebrytach jest takie cos? ![]() |
SweetLiar | Post #4 Ocena: 0 2019-07-22 16:56:35 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: Ja przedstawiłam swój punkt widzenia. Chętnie też zapoznałabym się z innymi, choć zdaję sobie sprawę, że w takich kwestiach ciężko będzie dojść do porozumienia, bo co człowiek, to opinia.
Ja osobiście na koty nie wpłacam, ale cieszy mnie, że inni to robią. I zgodzę się, że jakoś mniej ostatnio tych zbiórek na MW. Natomiast zbiórkę na brata Aquariusa zupełnie przeoczyłam, może przez to że nie jest dostatecznie podbijana na forum. Nie widzę nic nietaktownego w podbijaniu takich tematów z prośbą o pomoc. Ale pewnie znajdą się ludzie, którzy już samo proszenie o pomoc mogą uznać za nietaktowne Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2019-07-22 20:20:45 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-07-22 09:59:57, MrAquario napisał(a): Cytat: 2019-07-22 01:14:05, Adacymru napisał(a): Jaki kolejny pomysł, że kazdy wątek moze być aktualny przez x okres czasu, i musi mieć przerwę czy zamknięcie po 3 miesiącach? ![]() ![]() ![]() ...nie wierzę że to napisała osoba ze statusem MODERATORA czyli rozumiem, że nie widzisz różnicy pomiędzy wątkiem w którym toczy się normalna dyskusja a wątkiem w którym namolnie wyciąga się łapki po kasę, ok nie ma problemu, nie wszyscy wszystko muszą ogarniać ![]() no to ciekawy jestem jeszcze co do powiedzenia w tej kwestii ma Pani Administrator? Założyłam kiedyś wątek w sprawie zbiórki na pewien cel, i nic nie mieli ludzie za to że wplacili, czyli wg Twojego podejscia było to wyciągania ręki po kasę. Twój cel, zbiórka na twój cel, był pewnie wg Ciebie szczytniejszy. Nie rozumiem jednak jak twoje wyciągania ręki było lepsze od innych akcji. Nie widzę też powodu dla którego należałoby wprowadzać ciszę pomocową. Tak figurował twój temat na MW, jak dbałeś o jego aktywność. Nic nie przeszkadzało by oba figurowały, i wpłaty na Marysi akcje nie sądzę żeby kolidowały z twoja akcja.
Ada
|
|
|
MrAquario | Post #6 Ocena: 0 2019-07-23 00:04:50 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
…mówiąc szczerze takich właśnie odpowiedzi się spodziewałem, Aquarius dawno nikomu nie przysrał więc wybrał sobie za cel Marysię i Jej biedne kotki, byłem też niemal pewny że piszę i mówię w języku polskim a tu okazuje się, że to jakaś Eskimoska gwara z domieszką chińskiego bo nikt nie kuma o co mi chodzi. Rozumiem też postawę Ewy, Ona niestety z racji piastowanego stanowiska nie może napisać inaczej, irytujący jest tylko fragment o uczuciach
Cytat: 2019-07-22 15:19:31, EFKAKONEFKA33 napisał(a): Maria na tyle kocha zwierzęta i ich dobro, że zrobi wszystko, żeby im pomóc. Używa do tego dostępnych środków i podbija na tyle często na ile uważa za stosowne. To taki stary i pewny argument gdy nie ma się innych, cios poniżej pasa i to centralnie prosto w jaja, spoko… wg Twojej interpretacji wychodzi na to, że los „Młodego” i Jego oczy są mi zupełnie obojętne. A ja tłumaczyłem Ci przy okazji innej rozmowy, że pomimo mojego hamstawa i ogólnie pojętego Tu Mi Wisizmu zostało we mnie na tyle honoru, że nie jestem w stanie katować Forumowiczów co tygodniowymi czy dwutygodniowymi prośbami, inni nie mają z tym jak widać problemu. Wiedziałem też że zbiórka na Remigiusza zostanie wyciągnięta więc pozwolę sobie datami przytoczyć kiedy temat był podbijany bo wg Ciebie Cytat: 2019-07-22 15:19:31, EFKAKONEFKA33 napisał(a): Nikt nie broni Ci systematycznie dbać o zbiórkę brata. Ona w zasadzie zniknęła z widnokręgu. To w Twoim interesie powinno być, żeby ją podbijać i robić aktualizację jak wygląda sytuacja. z resztą SweetLiar też temat przeoczyła Cytat: 2019-07-22 16:56:35, SweetLiar napisał(a): Natomiast zbiórkę na brata Aquariusa zupełnie przeoczyłam, może przez to że nie jest dostatecznie podbijana na forum. a więc od powrotu z C2C: 30.08 3.09 17.09 18.09 28.09 2.10 4.10 7.11 29.11 21.12 30.12 28.02 15.04 I teraz najważniejsze: 2.06 - Urodziny „Młodego” nikt pod postem nie napisał nawet głupiego „Happy Birthday” nie mówiąc już o wpłacie 15.06 i 29.06 dla formalności podam tylko że trzy ostatnie daty przeszły bez jakiejkolwiek reakcji ze strony Forum. I żeby nie było, nie mam o to do nikogo najmniejszej pretensji, jak wspomniałem wcześniej, dzięki Forumowiczom i tak udało mi się zebrać całkiem pokaźną sumę, mam też świadomość że nikt co tydzień czy miesiąc nie będzie wpłacał pieniędzy chociaż mogłem zaproponować ustawienie Direct Debit i mieć temat z bani bo idąc tokiem rozumowania Ady Cytat: 2019-07-22 20:20:45, Adacymru napisał(a): Tak figurował twój temat na MW, jak dbałeś o jego aktywność. to moja wina, że zbiórka z braku podbijania tak się ślimaczy, przecież Remigiusz już dawno mógł być po operacji i piastować etat snajpera w jednostce antyterrorystycznej. No ale cóż, Świat zmierza w takim kierunku że człowiek jest powoli odsuwany na drugi plan, najważniejsze stają się kotki pieski i inne żyjątka. Ale żeby nie było, że tak od A do Z jestem na NIE, w jednej kwestii zgadzam się z Ewą w 100% Cytat: 2019-07-22 15:19:31, EFKAKONEFKA33 napisał(a): Jak coś mi przeszkadza, to omijam. Tak więc i ja sobie ominę w dosłownym tego słowa znaczeniu, tak więc kończąc tą i tak nikomu nie potrzebną mowę powiem, trzymta się ludkowie i siju nara… czas chyba troszkę odpocząć Powyższy temat możesz: a - zostawić b - zamknąć c - wy***ać do kosza |
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2019-07-23 00:25:45 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja mam wrazenie, moje osobiste, że założyłeś temat a teraz masz pretensje że Twojego wysiłku w założenia nie docenili użytkownicy i nie dbali o temat, nie podbijali i nie wplacili tyle co chciałeś. Swoim zachowaniem niestety nie przysluzyles się akcji, i chyba lepiej byłoby jakbyś bratu pozostawił rolę prowadzenia akcji na MW.
Ada
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2019-07-23 01:20:08 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
No i doopa. Aquarius obiecał mydelka podesłać w dowód wdzięczności za pomocne moje podpowiedzi i żeście chlopa przeploszyli z foruma.
![]() |
SlodkaKociarnia | Post #9 Ocena: 0 2019-07-23 16:39:49 (6 lat temu) |
Z nami od: 26-07-2017 Skąd: N |
Nie chcę się mieszać w sprawy forum, bo nie czuję się upoważniona. Jako reprezentant grupy którą wspiera Marysia, jest mi nieco przykro z powodu tego postu. Mimo nieco niższych cen w Polsce opieka nad stadem ok. 60 bezdomnych kotów (nieraz sporadycznie mieliśmy też pieski na DT) jest bardzo kosztowna. Każdy kto ma zwierzę, na pewno to rozumie.
Nigdy nawet nie pomyśleliśmy by z osób na forum robić przymusowych sponsorów naszych kotów. Takiej intencji na pewno też nie miała Marysia, którą kilkukrotnie osobiście gościłam w naszych domach tymczasowych i kociarni. Marysia kocha zwierzęta i je wspiera, również w UK i innych miejscach które odwiedza, myślę że zasługuje na szacunek, robiąc tyle dobra bezinteresownie w ramach własnego prywatnego czasu. Nie mówiąc, że poza zbiórkami z których otrzymujemy karmę, która jest wielką pomocą, Marysia za własne środki również wspiera bezdomniaki. Dziękuję wszystkim nam pomagającym w naszej charytatywnej działalności. Same również w miarę możliwości wspieramy koty bez względu na to skąd są. Trafił do nas sparaliżowany kot z Kairu (uratowany przez wolontariuszkę i przetransportowany dzięki wsparciu finansowemu jej znajomych), mamy poszczególne kociaki z przeróżnych stron południowej Polski, chociaż większość wiadomo jest z najbliższych okolic. Ból, głód, strach nie mają granic, tak samo jak miłość i dobroć. Ciężko mi uwierzyć że fakt, że ktoś ma dobre serce i chce zrobić coś dobrego, może powodować tyle negatywnych emocji. Tym bardziej, że pomoc zaoferowana przez miłośników zwierząt naszym bezdomniakom, nie jest pomocą zabraną komuś choremu. Pomoc w jednej akcji nie wyklucza pomocy w innej. Każdy ma prawo dysponować swoimi własnymi pieniędzmi wedle własnego uznania. Życzę zdrowia tej chorej osobie na którą toczyła się druga zbiórka i dziękuję wszystkim za całe dobro jakie robicie. Zwłaszcza administracji forum ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: SlodkaKociarnia 23-07-2019 16:41 ] |