MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Niewidoma Iza prosi o pomoc w ralizacji wyjazdu do Amazonii

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2016-04-05 21:24:01 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Poproszono mnie o pomoc w naglosnieniu marzenia niewidomej Izy

Ponizej wklejam tekst z jej strony ( jest troche do czytania ale niech to Was nie zneicheci )

Nazywam się Izabela Dłużyk. Jestem osobą niewidomą, a moją pasją jest nagrywanie przyrody.

Założyłam tę kampanię, aby spełnić marzenie mojego życia - pojechać do Peru, by tam nagrywać odgłosy z amazońskiego lasu deszczowego. Ponieważ byłaby to bardzo kosztowna podróż, zwłaszcza że, jako osoba niewidoma, nie mogę pojechać tam sama, zbieram środki na pokrycie kwoty potrzebnej chociaż na opłacenie osoby widząćej, która będzie mi towarzyszyć jako przewodnik.

Jak to się zaczęło

Od ponad 14 lat moje dwie największe pasje to ptaki i nagrywanie przyrody. Ponieważ jestem niewidoma od urodzenia, dźwięk zawsze był dla mnie bardzo ważny. Dlatego gdy zaczęłam interesować się ptakami, niedługo potem zajęłam się nagrywaniem ich głosów. Zainteresowanie ptakami szybko przerodziło się w fascynację pewną konkretną grupą ptaków - były to papugi.

Pomyślałam sobie wtedy, że byłoby to moje największe marzenie, gdybym któregoś dnia mogła pojechać do Amazonii i nagrywać tam dzikie papugi i inne zwierzęta. Niedawno udało mi się kupić profesjonalny mikrofon stereofoniczny, przeznaczony specjalnie do nagrywania przyrody.

W grudniu 2015 roku wydałam pierwszą płytę z odgłosami przyrody, dokłądniej z Puszczy Białowieskiej, przy współpracy z australijską firmą Listening Earth. Płytę można znaleźć tu: Plyta

Nigdy nie porzuciłam marzenia o podróży do Peru, przyszedł czas, by pomyśleć o tym poważniej. Skontaktowałam się z firmą Rainforest Expeditions. Jest to peruwiańska firma, która specjalizuje się w organizowaniu wycieczek ekoturystycznych do takich miejsc jak rezerwat Tambopata.

Moja wyprawa musiałaby być zorganizowana indywidualnie, ponieważ, by zrobić dobre nagrania, potrzebuję ciszy i spokoju, w miarę możliwości bez ludzi krzątających się dokoła. Zaproponowano mi 9-dniową wycieczkę w cenie ok. 2800 dolarów za osobę. Oczywiście, jest to ogromny koszt. Gdyby problemem nie był mój brak wzroku, mogłabym pojechać do Peru na wolontariat. Niestety, opcja ta nie wchodzi w grę, z powodu niepełnosprawności nie mogę pojechać tam sama, co oznacza, że będę musiała zapłącić podwójnie - za siebie i za przewodnika. To skłoniło mnie do stworzenia kampanii społecznościowej na stronie Generosity.com, aby spróbować uzyskać wsparcie.

Mój cel

Celem mojej kampanii jest zebranie środków, które pomogą mi zapłącić chociaż za osobę, która będzie mi towarzyszyła jako przewodnik, ponieważ, jak już wspomniałąm, nie mogę pojechać do Peru sama. Po powrocie mam zamiar wydać mniej więcej dwie płyty z takimi właśnie nagraniami.

Gdyby się nie udało

Jjeśli na którymkolwiek etapie okaże się, że z jakiegokolwiek powodu nie jestem w stanie pojechać do Peru, zamierzam przekazać wszystkie środki zebrane za pośrednictwem tej kampanii na rzecz organizacji Tambopata Macaw Project.

Jak można pomóc

Moją kampanię można wspomóc finansowo lub przekazując wiadomość o jej istnieniu innym osobom - żadna forma pomocy nie jest bez znaczenia!

Tu link do strony gdzie chetni moga wplacac pieniadze

Marzenie niewidomej Izy

Podzielcie sie prosze informacja na FB
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2016-04-07 07:27:15 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Podbijam
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Marcin_1984

Post #3 Ocena: 0

2016-04-07 12:41:01 (9 lat temu)

Marcin_1984

Mężczyzna

Z nami od: 07-12-2011

Witam!
Dziekuje wszystkim ktorzy nam pomagaja!
Dzis o 21szej wywiad z Iza w Radiu Gdansk. Moze ktos jest akurat w Trojmiescie to zapraszam do posluchania.
Mamy juz prawie 25%.
Jeszcze raz serdecznie dziekuje w imieniu Izy.

Do góry stronyOffline

Marcin_1984

Post #4 Ocena: 0

2016-04-07 13:54:18 (9 lat temu)

Marcin_1984

Mężczyzna

http://www.polskieradio.pl/9/1364/Artykul/1604232,Jak-podsluchiwac-papugi-w-peruwianskiej-dzungli

http://www.polskieradio.pl/9/1364/Artykul/1604232,Jak-podsluchiwac-papugi-w-peruwianskiej-dzungli

Posluchajcie dziewczyny z pasja!
Jesli ktos moglby poprawic na klikany.

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #5 Ocena: 0

2016-04-08 07:27:01 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Dzien dobry
Przypominam o Izie i jej marzeniu

Pisalam priva ale moze umknal administracji .Prosze o poprawienie literowki w tytule , ktory mi sie wkradl w slowie realizacji .
Podpinam sie rowniez pod prosbe zmiany linku na klikalny

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #6 Ocena: 0

2016-04-08 07:52:52 (9 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Proponuję też zrobić krótszą wersję postu, z głównymi danymi, konkretami jak można pomóc.
Jestem za.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2016-04-12 21:50:11 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Niesmialo przypominam o Izie *THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Marcin_1984

Post #8 Ocena: 0

2016-04-12 23:20:13 (9 lat temu)

Marcin_1984

Mężczyzna

Dziekuje Efka i Stanislawski.

Pozwole sobie napisac troszke o Izie, jest moja kuzynka.
Iza ma 27 lat, od urodzenia jest niewidoma, jednak nie powstrzymuje ja to w dazeniu do prowadzenia normalnego zycia, rozwijania sie i realizacji swoich marzen. Iza konczy drugie studia (anglistyka i rusycystyka), samodzielnie uczy sie tez hiszpanskiego, ma psa przewodnika ktory jej pomaga. Pracuje na pol etatyu jako tlumacz.

Jej najwieksza pasja jest nagrywanie przyrody/ptakow - w szczegolnosci papug. Ma profesjonalny mikrofon do nagrywania, Wydala plyte online w wydawnictwie Australijskim z dzwiekami z Puszczy Bialowieskiej.

Jej najwiekszym marzeniem jest wyjazd do Amazonii (Peru) i tam nagranie papug w rezerwacie Tambopata. Wyjazd jest drogi gdyz musi byc zorganizowany indywidualnie (cisza potrzebna do nagrywania) a z powodu jej niepelnosprawnosci musi z nia jechac opiekun.

Podsumowujac Iza zbiera fundusze na pokrycie kosztow opiekuna - $2800. Dzis przekroczylismy 25% potrzebnej kwoty.

Pieniadze mozna wplacac na tej stronie:

https://www.generosity.com/animal-pet-fundraising/dream-despite-blindness-to-hear-the-amazon-jungle

Kilka artykulow i wywiadow na temat Izy:

http://www.gdansk.pl/wiadomosci/PORTRETY-GDANSZCZAN-Iza-Dluzyk-gdzie-wzrok-nie-siega,a,51692

http://m.trojmiasto.pl/news/Pomoz-niewidomej-Izie-uslyszec-dzungle-n100496.html

http://gdansk.tvp.pl/24829296/niewidoma-gdanszczanka-wyrusza-do-amazonskiej-dzungli

Zachecam do pomocy - pomozmy tej dziewczynie z pasja spelnic swoje marzenie. Kazdy grosik sie liczy.

Dziekuje za zainteresowanie i jezeli ktos ma chwilke poprawic na klikany.

Do góry stronyOffline

Marcin_1984

Post #9 Ocena: 0

2016-04-16 00:21:03 (9 lat temu)

Marcin_1984

Mężczyzna

Podbijam:

Brakuje tylko $8 do tysiaca. Moze ktos mialby ochote sie dorzucic?

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #10 Ocena: 0

2016-04-26 19:52:46 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Przypomne o marzeniu Izy

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,