Ponizej wklejam tekst z jej strony ( jest troche do czytania ale niech to Was nie zneicheci )
Nazywam się Izabela Dłużyk. Jestem osobą niewidomą, a moją pasją jest nagrywanie przyrody.
Założyłam tę kampanię, aby spełnić marzenie mojego życia - pojechać do Peru, by tam nagrywać odgłosy z amazońskiego lasu deszczowego. Ponieważ byłaby to bardzo kosztowna podróż, zwłaszcza że, jako osoba niewidoma, nie mogę pojechać tam sama, zbieram środki na pokrycie kwoty potrzebnej chociaż na opłacenie osoby widząćej, która będzie mi towarzyszyć jako przewodnik.
Jak to się zaczęło
Od ponad 14 lat moje dwie największe pasje to ptaki i nagrywanie przyrody. Ponieważ jestem niewidoma od urodzenia, dźwięk zawsze był dla mnie bardzo ważny. Dlatego gdy zaczęłam interesować się ptakami, niedługo potem zajęłam się nagrywaniem ich głosów. Zainteresowanie ptakami szybko przerodziło się w fascynację pewną konkretną grupą ptaków - były to papugi.
Pomyślałam sobie wtedy, że byłoby to moje największe marzenie, gdybym któregoś dnia mogła pojechać do Amazonii i nagrywać tam dzikie papugi i inne zwierzęta. Niedawno udało mi się kupić profesjonalny mikrofon stereofoniczny, przeznaczony specjalnie do nagrywania przyrody.
W grudniu 2015 roku wydałam pierwszą płytę z odgłosami przyrody, dokłądniej z Puszczy Białowieskiej, przy współpracy z australijską firmą Listening Earth. Płytę można znaleźć tu: Plyta
Nigdy nie porzuciłam marzenia o podróży do Peru, przyszedł czas, by pomyśleć o tym poważniej. Skontaktowałam się z firmą Rainforest Expeditions. Jest to peruwiańska firma, która specjalizuje się w organizowaniu wycieczek ekoturystycznych do takich miejsc jak rezerwat Tambopata.
Moja wyprawa musiałaby być zorganizowana indywidualnie, ponieważ, by zrobić dobre nagrania, potrzebuję ciszy i spokoju, w miarę możliwości bez ludzi krzątających się dokoła. Zaproponowano mi 9-dniową wycieczkę w cenie ok. 2800 dolarów za osobę. Oczywiście, jest to ogromny koszt. Gdyby problemem nie był mój brak wzroku, mogłabym pojechać do Peru na wolontariat. Niestety, opcja ta nie wchodzi w grę, z powodu niepełnosprawności nie mogę pojechać tam sama, co oznacza, że będę musiała zapłącić podwójnie - za siebie i za przewodnika. To skłoniło mnie do stworzenia kampanii społecznościowej na stronie Generosity.com, aby spróbować uzyskać wsparcie.
Mój cel
Celem mojej kampanii jest zebranie środków, które pomogą mi zapłącić chociaż za osobę, która będzie mi towarzyszyła jako przewodnik, ponieważ, jak już wspomniałąm, nie mogę pojechać do Peru sama. Po powrocie mam zamiar wydać mniej więcej dwie płyty z takimi właśnie nagraniami.
Gdyby się nie udało
Jjeśli na którymkolwiek etapie okaże się, że z jakiegokolwiek powodu nie jestem w stanie pojechać do Peru, zamierzam przekazać wszystkie środki zebrane za pośrednictwem tej kampanii na rzecz organizacji Tambopata Macaw Project.
Jak można pomóc
Moją kampanię można wspomóc finansowo lub przekazując wiadomość o jej istnieniu innym osobom - żadna forma pomocy nie jest bez znaczenia!
Tu link do strony gdzie chetni moga wplacac pieniadze
Marzenie niewidomej Izy
Podzielcie sie prosze informacja na FB