MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Gdzie składać wnioski sądowe?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Sandrak700

Post #1 Ocena: 0

2015-06-08 16:29:21 (10 lat temu)

Sandrak700

Kobieta

Z nami od: 08-06-2015

Witam.
Chciałabym się dowiedzieć gdzie/jak skontaktować się z sądem.
Interesuje mnie wniosek o przyznanie praw do jenego z członków mojej rodziny. Pewna osoba zabroniła mi się spotykać z członkiem mojej rodziny i chcę sprawę wyjaśnić, w sądzie, aby mieć pełne prawo widywania się z tą osobą.

Może ktoś miał podobny problem i wie coś więcej na ten temat?
Pozdrawiam, Sandra.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: +1

2015-06-08 18:41:12 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Za malo informacji.

Mowisz o kontaktach z dzieckiem, czy osoba dorosla. Jak dorosla osoba, to czy ta osoba ma pelne prawo decydowaniqa o sobie czy nie?

Nie wiem co masz na mysli, ze pewna osoba w rodzinie zabronila ci sie kontaktowac z inna osoba- czy jest to oficjalny zakaz kontaktow? Czy tez moze ta osoba tylko wyrazila swoje zyczenie, ze nie chce zebys sie kontaktowala.

Prawo rozmowy z jakakolwiek inna osoba masz dokad dana osoba nie wyrazi swoich obiekcji (mowiac ci ze nie chce kontaktow), albo dokad nie jest to potwierdzone zakazem wystosowanym przez urzad.
Ada

Do góry stronyOffline

Sandrak700

Post #3 Ocena: 0

2015-06-08 20:11:20 (10 lat temu)

Sandrak700

Kobieta

Witam.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Już wszystko wyjaśniam:
Chodzi o to, że mam siostrę, która ma 4 latka (z innego ojca). Z moją mamą nie mam dobrego kontaktu, dlatego jakiś czas temu zabroniła mi spotykania się z siostrą. Nie mieszkamy razem już od dawna, ale co jakiś czas widywałam się z siostrą. Teraz nie mam z nimi żadnego kontaktu, dlatego chciałabym to załatwić prawnie, gdyż bardzo zależy mi na kontakcie z siostrą.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2015-06-08 21:27:33 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Musialabys sie starac o "direct contact order" albo inaczej zwany Child Arrangements Order, ale zanim wejdziesz na droge sadowa, powinnas wystosowac list do matki/ojca dziecka i wyjasnic dlaczego i jak chcesz ustalic kontakt z siostra, co ona zyska na kontakcie.

Jak rodzic odmowi, to zanim zlozysz wniosek do sadu, sugerowane jest starac sie dogadac na spotkaniach pojednawczysz (mediation)- Skontraktujesz sie z MIAMS w sprawie Mediation Information Assessment Meeting.
http://www.nfm.org.uk/index.php/help-me-im/looking-for-my-nearest-nfm-mediation-service?view=map

Pozniej mozesz sie starac w sadzie, zlozysz wniosek (c100) http://hmctsformfinder.justice.gov.uk/HMCTS/GetForm.do?court_forms_id=2253
Ada

Do góry stronyOffline

Sandrak700

Post #5 Ocena: 0

2015-06-10 00:35:26 (10 lat temu)

Sandrak700

Kobieta

Dziękuję bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Na pewno zastosuje sie do tych rad.

Pozdrawiam serdecznie.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,