MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 2 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

WiedzmaPlePle

Post #1 Ocena: 0

2014-08-10 09:30:29 (11 lat temu)

WiedzmaPlePle

Kobieta

Z nami od: 21-04-2014

Lenka, moze w tytule warto dodac:

Neurological Rehabilitation Centres in the UK?

Albo osobny temat typowo informacyjny z przeklejonym wpisem?

Jesli ktos bedzie kiedys szukal namiarow na tego typu placowki, to niekoniecznie zajrzy do tematu Krzysia, stad ta sugestia.

Na odpowiedz poczekam az wrocisz z wakacji; )

W czasie wojny milcza prawa!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

__lenka

Post #2 Ocena: 0

2014-09-10 13:02:25 (11 lat temu)

__lenka

Konto usunięte

Wiedzma dzieki za sugestie - jak tak otepiala jestem ze najprostsze i oczywiste sprawy do mnie nie docieraja.

Moderatorze - w przyplywie dobroci serca :-P bardzo prosze o usuniecie postow: strona 1, numer 10, strona 2 numer 1, 2, 3 i 4.
Watek nie bedzie juz zasmiecony, za co bardzo przepraszam.
Z gory dziekuje!
la-terra-del-pudding

Do góry stronyOffline

__lenka

Post #3 Ocena: 0

2014-09-10 14:26:30 (11 lat temu)

__lenka

Konto usunięte

W cytownaym przeze mnie emailu od Spinal Injury Association, zapewniono mnie, że ich przedstawiciel z lokalnego oddziału wzgledem miejsca zamieszkania Krzysia, skontaktuje się ze mną.

"I have now contacted our Peer Support worker in your area and hopefully she will ring you soon. "

I tak też się stało.
Zadzwoniła do mnie Lady-Marie (Peer Support Officer - London Spinal Peer Support Officer - London | Spinal Injuries Association

Wytłumaczyłam jej, że najbardziej chodzi mi o znalezienie darmowej rehabilitacji lub miejsca, w którym by mogli oni ćwiczyć, w okolicy domu chłopaków i aby to oczywiście było dostepne zarówno dla wózka inwalidzkiego manualnego jak i elektrycznego.

Wspomniałam również o mentore.
Ona zapytała mnie czy mogłaby osobiście odwiedzić Krzysia.

Tak więc zapytałam Krzycha i on oczywiście był tak samo jak i ja zaskoczony ta propozycją, i bardzo chętnie się zgodził.

Niestety ja nie mogłam wtedy pojechać na to spotkanie, bo z tego co pamiętam to albo miałam kurs albo nawei i egzamin tego dnia - pamiętam, że było to nie do przesunięcia na inny termin.

Wieczorem po spotkaniu rozmawiałam z Krzysiem - nawet nie wiecie jaki on miał wtedy radosny głos, pełen życia i wiary..
Przyznam, że jeszcze nigdy takiego go nie słyszałam.

Okazało się, że Lady-Marie ma taka samą niepełnosprawność jak Krzysiek, że porusza się na wózku i że przyjechała do niego ze swoją asystentką.
Dla Spinal Injury Association pracuje na pół etatu.

Opowiadała Krzysiowi o swojej pracy i o tym jak aktywnie spędza czas- np. na nartach!
Tak, to możliwe również dla osoby na wózku inwalidzkim.
Z tego co pamiętam to pokazywała mu zdjęcia.

Bardzo się ciesze, że choc w ten sposób mogłam pomóc Krzysiowi i jest mi bardzo przykro, ze nie udało mi się taki sam rezultat uzyskać dla Bogdana , gdy dzwoniłam i kontaktowałam się z różnymi Head Injury Charities (oprócz i tak dostepnych na internecie i ich stronach linków z informacjami)

Z tego co wiem to niestety nie było wtedy Margaret i Lady-Marie zapewniła mnie, że jeszcze odwiedzi Krzysia i że bardzo by chciała porozmawiać osobiście z Margaret.

Niestety musiała z asystentką ponad godzine czekac na taksówkę przystosowaną do wózka elektrycznego.

Ja także miałam ogromny problem ze znalezieniem takiej taksówki w okolicach Krzysia, gdy myslałam o transporcie do RAF Muzeum w dniu jego urodzin (ośrodek wyraził chęć zapewnienia transportu, ale tylko w dni pracujące, tj pon-piat.)

Wiem, że udało się rodzicom Krzysia podczas ich ostatniego pobytu w lipcu

Krzysiu prosze prześlij mi namiary na tą taksówkę (z tego co pamiętam to koszt był jak za zwykła taxi, cos do Ł10) albo jak dasz rade to napisz o tym tutaj.
Dzięki :-)

[ Ostatnio edytowany przez: __lenka 10-09-2014 14:28 ]

la-terra-del-pudding

Do góry stronyOffline

__lenka

Post #4 Ocena: 0

2014-09-10 14:47:59 (11 lat temu)

__lenka

Konto usunięte

Także wysłała mi email z informacjami o Kent Disability Sport Contacts
i również o "bezpłatnych" zajęciach w Dartford, dla osób niepełnosprawnych - wspomniała o tym Krzysiowi podczas jej wizyty.

Okazało się, że w Dartford w Acacia Fitness Centre organizowane są przez prywatna osobę ( jego żona jest osobą częściowo sparalizowaną)
w każdy wtorek zajęcia dla osób niepełnosprawnych.
Prowadzone są przez wykwalifikowanego trenera.
Klub płatnie udostępnia pomieszczenie - oczywiście bez żadnych barier architektonicznych.
Transport we własnym zakresie.

Grupa tych osób siedzi w kółku (na krzesłach lub wózkach) i przez 1 godzinę ćwiczą na miare swoich możliwości.
Niektórym osobom pomagają partnerzy/ktos z rodziców czy opiekun.
Są to przede wszystkim ćwiczenia oddechowe a następnie delikatne ćwiczenia mięsni rąk i nóg.
Także z wykorzystaniem prostych sprzętów?? jak specjalne gumy czy lekkie hantle, etc.

O 12pm Mr Peter przygotowuje dla wszystkich poczęstunek - herbata/kawa i ciasteczka czy babeczki i jest część socjalna tego spotkania - pogaduszki

Niestety już od jakiegoś czasu te zajęcia nie są bezpłatne - ze względu na cięcia budzetowe nie mają już dofinansowania.
Koszt dla każdej osoby to Ł20 miesięcznie

Detale:
www.fitness.acacia-dartford.co.uk
tel. 01322 343 490

Exercises for disabled people
Every Tuesday 11:00 - 12:30
Cost Ł20/month

Mr Peter Owley
tel. 01322 xxx xxx
(zainteresowanych proszę o kontakt ze mną, wtedy bede mogła udostepnic numer)

CDN.

[ Ostatnio edytowany przez: __lenka 10-09-2014 14:54 ]

la-terra-del-pudding

Do góry stronyOffline

__lenka

Post #5 Ocena: 0

2014-09-11 14:00:50 (11 lat temu)

__lenka

Konto usunięte

Mam nadzieje, ze pogoda dopisze na dzisiejszej wycieczce nad morze.
Baw sie dobrze :)
la-terra-del-pudding

Do góry stronyOffline

__lenka

Post #6 Ocena: 0

2014-09-14 21:21:03 (11 lat temu)

__lenka

Konto usunięte

Wyjazd do Bogdana i Krzysia - już w tą środe 17 września, z Londynu, około godziny 11:30 - 12:00 *DANCE*

Z pociągu transport do chłopaków zapewni Zbyszek (najlepszy przyjaciel Krzycha, na którego zawsze mozna liczyć *THUMBS UP* )

Jeżeli, niestety z różnych względów nie mozesz pojechać, a chciałabyś/chciałbyś cos przekazać dla chłopaków to z wielką przyjemnością służę pomocą.

Może chcesz napisać kilka miłych słów do nich,
może masz niepotrzebny parasol lub zamrożony bigos, gołąbki...
Ja to chętnie na terenie Londynu odbiore bezpośrednio od ciebie lub z najbliższej dla ciebie stacji metra, overgroundu, pociagu, tramwaju.. :-]
la-terra-del-pudding

Do góry stronyOffline

__lenka

Post #7 Ocena: 0

2014-09-14 21:28:45 (11 lat temu)

__lenka

Konto usunięte

Krzysiek zaprasza nas na zimne piwko, napój, loda na patyku, etc.
do The Chequers Pub

Środa zapowiada się na piękny słoneczny dzień, więc będziemy mogli posiedzieć w ogródku.
Pub ten ma bardzo dobre opinie na TripAdvisor

To będzie kolejny udany wyjazd *YAHOO*

Serdecznie zapraszamy!
la-terra-del-pudding

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2014-09-14 21:43:49 (11 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

W czwartek bedzie lepsza pogoda, a pub wyglada zachecajaco.

; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

__lenka

Post #9 Ocena: 0

2014-09-14 22:35:07 (11 lat temu)

__lenka

Konto usunięte

Ja wiedziałam, że na was zawsze moge liczyć :-*

Mam rewelacyjną wiadomość *DANCE*

Jedna "bardzo bardzo zła Kobieta" ; ) z MW namówiła swojego (hm..) dobrego znajomego i oni zapewniają transport!!
Nie mieszkają w Londynie, a w okolicach Birmingham.
Tym barziej jestem im bardzo wdzięczna!

Dzień wyjazdu zostaje przeniesiony na czwartek 18 września!!

Jutro będę z nią rozmawiać i wtedy napisze więcej szczegółów - tzn. orientacyjną godzinę wyjazdu z Londynu.

Bardzo bardzo dziekuje!! *FLOWER*
la-terra-del-pudding

Do góry stronyOffline

plinka116

Post #10 Ocena: 0

2014-09-15 11:49:38 (11 lat temu)

plinka116

Kobieta

Z nami od: 09-08-2012

Lenka ja chetnie cos dla chlopakow przygotyje, zrobie zakupy tylko poprosze o sugestie :-)

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,