MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pierwszy wyjazd na wyspy,Szukam Porad Organizacyjnych

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ArtekPoznan

Post #1 Ocena: 0

2014-03-27 19:20:25 (11 lat temu)

ArtekPoznan

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2014

Witam
Na imię mi Artur jestem 45 letnim facetem z Polski.
Szukam osoby/osób, które poświęcą trochę czasu i udziela mi podstawowych porad, które daje się osobie, która pierwszy raz chce przyjechać na wyspy w celu zarobkowym.Wierzę,że nie prawdziwy jest stereotyp ,że Polak Polakowi nie pomoże...
Pisze do Was na forum, ponieważ, nie znam nikogo w Polsce, kto chciałby mi pomóc z wyjazdem.Oczywiście są osoby w rodzinie, które pracowały w U.K. ale było to kilka lat temu.Jak napisałem, mam 45lat i myślę ,że to najwyższy czas by poprawić swoją sytuacje życiową.Potrafię ciężko pracować, nie mam nałogów.W Polsce jestem serwisantem komputerowym i ten zawód wykonuje, poza tym mam zawód Instruktora Terapii Uzależnień , czyli leczę z uzależnień (specjalizacja uzależnienie od alkoholu) natomiast jestem realistą i na wyspach szukałbym pracy fizycznej (sprzątanie, proste prace manualne,pakowanie,segregacja, sam nie wiem na co tam jest zapotrzebowanie? nie znam języka angielskiego, trochę rozumiem, gdyż świetnie radzę sobie z specyfikacjami technicznymi w języku angielskim, ale rozmawiać po angielsku to jedynie "kali ukraść krowa"...Chciałbym pojechać na wyspy na ok rok , na początek.Niestety nie mam pojęcia ile pieniędzy musiałbym mieć na start, zanim coś zarobię, czyli ile na przelot, mieszkanie, jedzenie.I do którego miasta przyjechać , gdzie się zgłosić w celu poszukania pracy (urząd pracy ?) jak wynająć skromny pokoik, po prostu jak wystartować ? Co mogę zaoferować ?, może to naiwne co napisze, ale mogę odwdzięczyć się komuś kto mi pomoże naprawami komputerów jego i jego znajomych , albo jakąś nauką obsługi komputera, internetu , programów, poza tym mam dwie ręce i nogi, pomogę w każdy sposób, któremu sprostam. Po prostu sam, bez kogoś , kto przez pierwsze dni pobytu by nie pomógł boje się wyjechać .
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam Artur

[ Ostatnio edytowany przez: ArtekPoznan 27-03-2014 20:02 ]

i stona moja druga

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2014-03-27 19:27:31 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2014-03-27 19:20:25, ArtekPoznan napisał(a):

Szukam osoby/osób, które poświęcą trochę czasu i udziela mi podstawowych porad, które daje się osobie, która pierwszy raz chce przyjechać na wyspy w celu zarobkowym.Wierzę,że nie prawdziwy jest stereotyp ,że Polak Polakowi nie pomoże...

Bardzo dobrze trafiłeś. Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania znajdziesz na forum.
Zacznij od działu "Jadę do UK".

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/91/Jade-do-UK

Do góry stronyOffline

ArtekPoznan

Post #3 Ocena: 0

2014-03-27 20:06:19 (11 lat temu)

ArtekPoznan

Mężczyzna

Dzięki za nakierowanie :)

[ Ostatnio edytowany przez: ArtekPoznan 27-03-2014 20:06 ]

i stona moja druga

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2014-03-27 22:16:10 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
mam zawód Instruktora Terapii Uzależnień , czyli leczę z uzależnień (specjalizacja uzależnienie od alkoholu)

W tej dziedzinie to jest dopiero potrzeba, nawet po wpisach na forum. Dlaczego nie rozwazasz opcji pracowania w zawodzie, chyba ze sa inne powody (np nie chcesz sam w tym zawodzie pracowac).
Ada

Do góry stronyOffline

ArtekPoznan

Post #5 Ocena: 0

2014-03-27 22:49:24 (11 lat temu)

ArtekPoznan

Mężczyzna

hm..chyba źle zrozumiałem ...? w Polsce nie mogę pracy znaleźć w zawodzie Instruktora Terapii uzależnień, tu zatrudnienie ciężko znaleźć specjalistom terapii uzależnień ( specjalista od mego poziomu zawodowego rożni to,że ukończył kierunek po studiach, a ja ukończyłem po "średnim" wykształceniu, tyle wyjaśnień, natomiast faktem jest ,ze w urzędzie pracy nawet mi nie pomogli od lat nie było oferty dla terapeuty, a ja mam własnego doświadczenia z problemem alkoholowym sporo,mógłbym skutecznie pomagać na początku drogi trzeźwienia.Szczerze to nawet planowałem rozejrzeć się tak może po kilku miesiącach pracy na wyspach, za jakimś wolontariatem w moim zawodzie terapety, oczywiście gdybym przyjechał na wyspy i spotkał kogoś kto poprosił by o pomoc dla siebie, kogoś uzależnionego to oczywiście ze bym wsparł taka osobę, pewnie,ze to ciężka psychicznie praca, ale warto dać szanse człowiekowi.

a realia tu w Polsce? zasiłku 418zł co nie starcza na polowe potrzeb, brak pracy , nawet wolontariat trudno znaleźć bo preferują młode osoby, ja uczę za darmo obsługi komputera w jednej fundacji, tyle robię ile jest tego zapotrzebowania na mnie ...a wracając do tematu to chętnie bym za darmo współpracował z jaka organizacją zajmująca sie ludźmi uzależnionymi na wyspach po godzinach pracy , tylko najpierw praca a później działalność charytatywna
ps: jak ktoś chce mogę pogadać jeśli ma problem z alkoholem, choćby przez skype...
i stona moja druga

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kaz59

Post #6 Ocena: 0

2014-03-28 01:49:31 (11 lat temu)

kaz59

Mężczyzna

Z nami od: 27-07-2006

Musisz uczyć się języka bo bez niego będziesz inwalidą życiowym i żadne kwalifikacje ci nie pomogą , a masz fajne tylko angielski dobry ci potrzeba .

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

ArtekPoznan

Post #7 Ocena: 0

2014-04-22 20:45:46 (11 lat temu)

ArtekPoznan

Mężczyzna

Witam
Dziękuję za odpowiedzi.Szczerze...byłem w U.K.w latach,gdy potrzebna była wiza, pojechałem sam, przekroczyłem granice i...zwiedziłem Londyn,to były czasy, gdy praca była tylko na czarno i potrzebne były znajomości, ja takich nie miałem, pojechałem za kasę , którą miałem ze sprzedaży większości dobytku,postawiłem wszystko na jedną kartę, wróciłem po 2 tygodniach...było minęło...z 20 lat...szczerze napisze,że obawiam się powtórki, chciałbym mieć zorganizowane wszystko co ważne już przed wyjazdem , prace też.Chciałbym wyjechać na wiosnę przyszłego roku.Najpierw chce oszczędzić na wyjazd i na koszty początkowego pobytu. jaką KWOTĘ MUSZE MIEĆ NA WYJAZD I NA TE PIERWSZE TYGODNIE DO PIERWSZEJ WYPŁATY ? Obawiam sie ,że sie zagubię bez pomocy, ludzie jada do znajomych, ktoś komuś pomoże , podpowie, pokieruje do urzędu pracy , ja nie mam takich znajomych, stanę na tej brytyjskiej ziemi jak lata temu i sam sobie nie poradzę...może sa jakieś wiarygodne firmy, które załatwiają pracę? lub może jest ktoś z Poznania, kto ma zamiar wyjechać , razem raźniej :)
i stona moja druga

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #8 Ocena: 0

2014-04-22 20:51:55 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0