Cytat:
2012-03-30 09:04:13, seto182 napisał(a):
Witam. Mam pewien problem. Otóż spraw wygląda tak, że na początku marca zdecydowałem się wyjechać do Londynu. Nocleg miałem załatwiony po znajomości w domu koleżanki, jednak wiadomo że nic za darmo więc musiałem płacić za wynajem pokoju plus oczywiście depozyt. Po przyjeździe od razu zapłaciłem za pierwszy tydzień plus depozyt a potem tylko dopłacałem za kolejny tydzień. Wszystkie opłaty były uiszczane poprzez przelewy więc mam na wszystko potwierdzenia przelewów. Gdy zdecydowałem się wyjechać dostałem informację że, tata koleżanki przesłał już depozyt na moje konto i że nie muszę się martwić. Jednak mija już drugi tydzień i przelew nie doszedł. On nie ma zamiaru się ze mną skontaktować, koleżance mówi że wysłał i stoi przy tym. Potwierdzenia przelewu również nie che przesłać. Dodam, że jako to było wynajmowane po znajomości to nie była podpisywana żadna umowa... A zależy mi na tych pieniądzach bo 100 funtów to dla mnie sporo i nie mam zamiaru odpuścić. Czy da się jakoś odzyskać ten depozyt? Prosiłbym o pomoc.
Nic nie wskorasz.Ciebie nie dotyczy Tenancy Deposit Scheme poniewaz jestes/byles tylko lodgerem a nie prawomocnym tenantem.Wynajmowales po znajomosci wiec i po znajomosci pozostaje Ci zalatwic sprawe.
Ale widze marne szanse na to,ze zobaczysz te 100 funtow z powrotem.
Jeedynie co to mozesz ich nastraszyc,ze dasz znac do agencji/landlorda od ktorej wynajmowali mieszkanie,ze podnajmuja pokoje ale prawdopodobnie i tak to agencji nie bedzie obchodzilo-dla nich liczy sie tylko aby placili w terminie.
Nie podkablujesz ich tez do HMRC za podnajmowanie pokoju i niezgloszone korzysci finansowe,bo do pewnej kwoty mozna wynajmowac nie placac podatku-nie pamietam ile ona wynosi.
Mysle,ze teraz to tylko pozostanie Ci wyciagnac wnioski na przyszlosc.
No i pozegnac sie ze 100 funtami.
Czytaj Oszczedna Pani Domu w Londynie