MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chcę żyć ...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 18 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 16 | 17 | 18 ] - Skocz do strony

Str 3 z 18

temat zamknięty | nowy temat | Regulamin

espe-7

Post #1 Ocena: 0

2012-03-07 15:07:08 (13 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Cytat:

2012-03-07 14:45:37, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
A ja mysle PaniDomu, ze jednak kiepski z Ciebie detektyw... No ale baw sie dalej dobrze.

Ja odnioslam podobne wrazenie do PaniDomu.
Wspolczuje autorce watku, ale nie podoba mi sie, ze zaczela od dlugiego cytatu - tak jakby myslala, ze jej post nie wywrrze zamierzonego wrazenia. Czyli manipulacja.

Wierze, ze autorka watku ma klopoty, ale inaczej sie czyta watki napisane, jakby to powiedziec, z glebi serca. Wtedy predzej mozna uwierzyc w szczerosc osoby proszacej o pomoc.

Tak czy inaczej zycze powodzenia - kilka dobrych podpowiedzi juz padlo...
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

krakn

Post #2 Ocena: 0

2012-03-07 15:08:36 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Już w połowie tekstu, miałem napisać że nie rozumiem po co kopiuje się jakiś książkowy przykład :>

Ale dotrwałem o dziwo do końca.

Tak, to jest książkowy przykład osób które wpadają w pulapkę kredytową.

Kiedyś na jakimś szkoleniu biznesowym, pewien gość z USA który napisał o tym nawet kilka książek, opowiadał o ludziach, którzy skuszeni i "obdarowani" w kredyty mając 17-30 lat, bogato, bo na karcie kredytowej miewali średnio po 10 000$ + kredyty na studia i "życie" a tych kart średnio konczący studia podobno mają po 10, spowodowało to że w wieku 40-50 nadal spłacają kredyty zaciągnięte w czasach studiów, popadają w taki młyn, że właściwiej dług jako taki został spłacony już dawno, ale ponieważ nie prowadzili dyscypliny finansowej, popadali w karne odsetki i "reorganizację" długów, które z kolei powodowały kolejne ponoszenie kosztów i tak w kółko.
Często po kilkunastu latach banki łaskawie umarzają takiemu delikwentowi, bo w zasadzie oddał już i tak pare razy, więc strata niewielka.

najgorsze że z jego badań wynikało że powodem kolejnego pakowania się ludzi w ten młyn, był fakt że bank odstąpił od dalszych roszczeń, nie licząc tego że za każdego dolara oddali 10, tylko kombinując tak że "a co tam, za parę lat mi umorzą"

Kredyty są dla bogatych i tych co skrzętnie liczą nie tylko 2+2, ale całkowite koszty w skali roku, 2 -5 itd

Wg mnie, kredyt powinien być albo ostatecznością, albo sprytnym wybiegiem, gdy zakup czegoś na kredyt spowoduje zwiększenie naszych dochodów, tak że zarobi na tym nie tylko bank ale i kredytostraceniec :)

Branie, na kredyt tylko dlatego ze cena czegoś jest atrakcyjna, a potem "jakoś" się spłaci, jest absurdalna.
Choć spotkałem się wielokrotnie z takimi ludźmi , nawet mi bliskimi.

osobiście nigdy nie brałem kredytów, z prostej przyczyny, nie stać mnie na nie, a jak mnie nie stać na kredyt to nie stać mnie również na to co miało by zostać skredytowane.
A jak mnie stać, to po co podnosić cenę zakupu?
Wystarczy cierpliwie poczekać te kilka tygodni czy nawet i moze lat i sobie kupić, bez ryzyka, bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
No i najważniejsze ciesząc się pełną gębą, a nie myśleć że tak na prawde to jeszcze nie moje.

Tak samo nie rozumiem, jak można brać kredyt tak wysoki, (pomijam zakup domu) i nie mieć na niego zabezpieczenia finansowego na kupie, tak by w nagłym wypadku, co najmniej w 60% spłacić dług natychmiast.
Tak drastyczne naruszanie płynności finansowej musi skutkować upadkiem, każdej kieszeni, czy to osoby prywatnej czy firmy a nawet skarbu państwa.

zaciskanie pasa, aż do wyjścia na prostą.

hm, może jestem wredny, ale bywało że to ludzie byli mi winni kwoty tak mniej więcej 2-3 miesięcznych pensji, i nawet nie starali się oddać.

Szczytem było gdy pojechałem upomnieć się o pieniądze pani z uśmiechem rozłożyła ręce że nie ma, po czy wsiadła do nówki samochodu trzymając w ręce telefon komórkowy z górnej półki.

Czasami rozdaje pieniądze dla potrzebujących no ale ... są granice i jest taki czas że na wolontariat mnie nie stać.
Sam skracam pasek :>
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

E-mailStrona WWWNumer AIM

wielbicielka

Post #3 Ocena: 0

2012-03-07 15:10:52 (13 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Cytat:

2012-03-07 15:06:25, PaniDomu napisał(a):
Cytat:

2012-03-07 14:45:37, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
A ja mysle PaniDomu, ze jednak kiepski z Ciebie detektyw... No ale baw sie dalej dobrze.

Nie jest dla mnie zabawa udowadnianie,ze ktos chce innych oszukac...

no prosze Cie ........"ktos chce innych oszukac"......nie widze tutaj zeby dziewczyna pisala ze ma chore dziecko i daj my na to potrzebuje na leki...........to byloby oszustwo .........a ona napisala ze potrzebuje kasy zeby splacic dlugi.............

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #4 Ocena: 0

2012-03-07 15:14:44 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

PaniDomu

Post #5 Ocena: 0

2012-03-07 15:19:06 (13 lat temu)

PaniDomu

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 11-09-2011

Cytat:

2012-03-07 15:14:44, Bestia napisał(a):

Jestem w Uk ponad 6 lat, ale nie mamy ani jednej karty kredytowej. Nawet nie wiem na jakiej zasadzie to dziala.

Starka, nie wymagaj od ludzi aby splacali Twoje dlugi.

Lubie To!:-D
Czytaj Oszczedna Pani Domu w Londynie

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

clockwork_orang

Post #6 Ocena: 0

2012-03-07 15:30:50 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-03-07 15:14:44, Bestia napisał(a):

Jestem w Uk ponad 6 lat, ale nie mamy ani jednej karty kredytowej. Nawet nie wiem na jakiej zasadzie to dziala.

Starka, nie wymagaj od ludzi aby splacali Twoje dlugi.

jak to Krakn pisal - wszystko jest dla ludzi, ale tych myslacych, bo latwo sie przyzwyczaic do dobrego, a znacznie gorzej zacisnac pasa...

ps. a'propos, czy 'z glebi serca' pisanie oznacza popelnianie bledow, zarowno gramatycznych, jak i stylistycznych, chaotyczne przelewanie mysli na ekran? no i nie zapominajmy o przecinkach... 8-)

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 07-03-2012 15:44 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

zaczarowany_pan

Post #7 Ocena: 0

2012-03-07 15:41:50 (13 lat temu)

zaczarowany_pantofelek

Kobieta

Z nami od: 07-11-2011

Nie pomoge Ci, ale tez nie bede dobijac glupim komentarzem, bo nie chcialabym sie znalezc kiedykolwiek w Twoim polozeniu.
Zyj i pozwol zyc innym

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

espe-7

Post #8 Ocena: 0

2012-03-07 15:46:38 (13 lat temu)

espe-7

Kobieta

ps. a'propos, czy 'z glebi serca' pisanie oznacza popelnianie bledow, zarowno granatycznych, jak i stylistycznych, chaotyczne przelewanie mysli na ekran? no i nie zapominajmy o przecinkach... 8-)

Zupelnie inaczej odebralabym intencje autorki, gdyby nie bylo dlugiego cytatu na poczatku postu. Cytat nie pochodzi 'z glebi serca', tylko z innej strony internetowej ;-)
Nie chodzilo mi o bledy, chaos czy przecinki(chociaz po kims, kto nie spal od 20 godzin i mial ataki dusznosci, mozna by bylo sie tego spodziewac), tylko o szczerosc 8-)
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

kolezanka_szkla

Post #9 Ocena: 0

2012-03-07 15:49:05 (13 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Nie czepiacie sie przypadkiem za bardzo tego cytatu? Nie widze nic zlego w cytowaniu czyjejs wypowiedzi, skoro cytowany tekst odzwierciedla sytuacje, w ktorej sie znalazla osoba uzywajaca cytatu.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

espe-7

Post #10 Ocena: 0

2012-03-07 15:54:35 (13 lat temu)

espe-7

Kobieta

Cytat:

2012-03-07 15:49:05, kolezanka_szkla napisał(a):
Nie czepiacie sie przypadkiem za bardzo tego cytatu? Nie widze nic zlego w cytowaniu czyjejs wypowiedzi, skoro cytowany tekst odzwierciedla sytuacje, w ktorej sie znalazla osoba uzywajaca cytatu.

Troche sie czepiamy, wiem ... bo w efekcie nic to nie wnosi, ani autorce rozwiazac sytuacji nie pomaga.

Starce zycze powodzenia.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Strona 3 z 18 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 16 | 17 | 18 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,