MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pomoc tak czy nie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

Str 5 z 15

temat zamknięty | nowy temat | Regulamin

rafal80

Post #1 Ocena: 0

2012-01-27 19:49:19 (13 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

tylko co innego pomoc zorganizowana jak w Twoim wypadku - zaplecze, zapasy itp.- a co innego odruch... z ktorym mozna zostac kilka tygodni
czym innym jest pomoc jednorazowa - przenocowanie, datek, paczka - a zupelnie czym innym odpowiedzialnosc za innego czlowieka - kompletnie zagubionego w tutejszej rzeczywistosci...

Tak więc tym bardziej należy docenić kogoś kto się tego podjął.

[ Ostatnio edytowany przez: rafal80 27-01-2012 19:53 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

darmund

Post #2 Ocena: 0

2012-01-27 19:49:37 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Cytat:

2012-01-27 19:46:47, vanessa29 napisał(a):
wiem,rozumiem to,bo musze myslec o dzieciach. wiem ze sa szkoly prywatne w pl. bede teraz w marcu w pl. wiec juz mam spotkania odnosnie edukacji,wiem ze napewno nie chce mieszac synowi w glowie. Ale jesli do 16 roku zycia bedzie faktycznie obowiazkowa szkola,to tyle jestem w stanie jeszcze przeczekac,czas tutaj leci jak woda i to jest najgorsze.

Powiem szczerze ze nie bardzo Cie rozumiem z tym czasem , czy tutaj czy w Polsce czas biegnie tak samo , wiec co sie stalo ze chcesz wrocic ? To jest podstawowe pytanie .

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #3 Ocena: 0

2012-01-27 19:57:10 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

darmund

Post #4 Ocena: 0

2012-01-27 19:58:47 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Cytat:

2012-01-27 19:57:10, vanessa29 napisał(a):
dla mieczas tutaj jest nieublagalny ,naprawde,ledwo konczy sie piatek,a tu juz nastepny ,moze dlatego ze pensje mam tygodniowa,nie wiem.

A co sie przyczynilo do powrotu hm.. ja zawsze chcialam wrocic,ale wiesz jak to jest,praca,szkola,itd. i czas przelecial,a juz 7 rok idzie..a pamietam dzien kiedy tutaj jechalismy jakby bylo wczoraj..

Jeszcze jedno pytanie Ty chcesz wrocic a co zreszta rodziny ?

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #5 Ocena: 0

2012-01-27 19:58:56 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #6 Ocena: 0

2012-01-27 20:00:05 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

darmund

Post #7 Ocena: 0

2012-01-27 20:05:27 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Cytat:

2012-01-27 19:58:56, vanessa29 napisał(a):
no ok,jakos dam rade z moimi myslami :)) wtracilam sie komus,ale moze czasem lepiej zejsc z jakiegos tematu..dzieki za odp. pozdrawiam wszystkich cieplutko bo ma byc w weekend u nas bynajmniej -6 aauuaa :))))

Nie denerwuj sie tak zaraz , to jest ciezki temat wrocic czy wyjechac . Jestes po 7 latach zycia tutaj , sporo wiesz o tym kraju i tesknisz za... i to tez jest pytanie wazne , mozna odpowiedziec krotko za Polska , ale za ktora , niby jest jedna ale Ty dobrze pamietasz ta sprzed 7 lat a teraz to sie podobno troche pozmienialo . Mozliwe ze za pare lat ja bede mial podobny dylemat , mimo iz zalozenie mam takie wraz z cala rodzina zeby zostac tutaj na stale . Tylko ze zalozenia zalozeniami a zycie moze zweryfikowac je na swoj sposob , mimo iz staram sie byc panem swojego losu .

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

clockwork_orang

Post #8 Ocena: 0

2012-01-27 20:19:10 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-01-27 19:49:19, rafal80 napisał(a):
Cytat:

tylko co innego pomoc zorganizowana jak w Twoim wypadku - zaplecze, zapasy itp.- a co innego odruch... z ktorym mozna zostac kilka tygodni
czym innym jest pomoc jednorazowa - przenocowanie, datek, paczka - a zupelnie czym innym odpowiedzialnosc za innego czlowieka - kompletnie zagubionego w tutejszej rzeczywistosci...

Tak więc tym bardziej należy docenić kogoś kto się tego podjął.

podjal sie czego? pomocy czy odpowiedzialnosci, a moze przysposobienia do zycia - byl taki przedmiot kiedys w liceum, pozniej przemieniony w 'wychowanie w spoleczenstwie'... czy jakos tak - doceniam i szanuje decyzje, nawet gdy jest impulsem, gdy nie jest przemyslana od A do Z, i gdy wymaga dalszej pomocy...

ale, pomoc musi byc skuteczna, a nie tylko podtrzymujaca status quo

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

EFKAKONEFKA33

Post #9 Ocena: 0

2012-01-27 20:21:46 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2012-01-27 19:26:52, lublin-transport napisał(a):
Temat uważam za co najmniej dziwny. Przecież w bezinteresownej pomocy nie ma za lub przeciw. Są tacy, którzy pomagają, są tacy, którzy nie pomagają i tyle. Zderzenie przeciwnych argumentów do niczego nie doprowadzi. To bezsensowna wojna.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wszyscy macie rację.
Chłopakowi stała się krzywda i potrzebował pomocy. Została mu udzielona. Pomógł ten, kto chciał i mógł. Kto nie chciał, nie mógł - nie pomógł. Zamiast pisać o sprawie w 376 wątkach wystarczyłby jeden ale na temat. I bohater sprawy "nie wyskakiwałby po otwarciu lodówki".
Nie ma sensu roztrząsać, czy dobrze się stało, że otrzymał pomoc, na forum prowadzi to zawsze do eskalacji skrajnych opinii i wzajemnego obrażania się. Każdy z nas ma swoje przekonania, światopogląd i sumienie. I całkowitą swobodę w decyzjach w jaki sposób wydawać swoje pieniądze lub na co poświęcać wolny czas.
Zastanawia mnie jedno. Dlaczego nikt nie podnosi oburzonego głosu gdy startuje akcja Ewki? Jaka jest różnica w pomocy biednej rodzinie w PL a skrzywdzonemu człowiekowi w UK?
Zgadzam się, że nie każdy proszący o wsparcie znalazł się w złej sytuacji bez swojej winy. Ale właśnie dlatego mamy wolność wyboru i nikt nie powinien krytykować pomagających i niepomagających.

W tym przypadku podpisuje sie pod wypowiedzia Lublin Transport .
Kazdy ma swoje sumienie i kazdy decyduje czy chce pomagac czy nie .Jest to kazdego indywidulana sprawa .Nie ma ustawowego obowiazku ani przymusu.NIKT nie ma prawa oceniac ludzi , ktorzy z jakis powodow , bez wzgledu jakie by one nie byly oceniac tych co nie pomagaja.Nikogo nie powinno obchodzic ani byc przedmiotem dyskusji czy wytykania palcami , ze ktos nie pomaga .
Niiektorzy skupiaja swoja uwage na rodzinie i tam idzie caly ich wklad i serce.Niektorzy pomagaja w najblizszym otoczeniu-przyjaciolom.Inni pomagaja anonimowo.Jeszcze inni nie pomagaja wcale . Nie oceniam nikogo na podstawie angazowania sie lub nie w akcje pomocy .Oczekuje jednak tego samego w druga strone.Nie obrzucam nikogo blotem za niepomaganie bo kazdy robi to co uwaza za stosowne.Niemniej nie rozumiem tez tej nagonaki na tych co chca pomagac.Jezeli mam ochote wydac pare groszy i dac je komus to co to kogo obchodzi na co ja do cholery wydaje wlasne pieniadze ? Nie ukradlam, ciezko zarobilam , wiec nawet jak je wyrzuce za przeproszeniem w bloto to tez mam do tego prawo.Jezeli pomylilam sie w ocenie sytuacji i okaze sie, ze pomoglam niewlasciwej osobie i zostalam oszukana ...Coz ...napluje sobie w brode i wyciagne wnioski na przyszlosc , ze by nie byc tak latwowierna.Wole jednak czasem sie pomylic i stracic te kilka groszy niz nie zrobic nic.

Odnosnie wyluszczonego tekstu: Nie , nie ma zadnej roznicy.Dla mnie osobiscie nie ma znaczenia skad jest czlowiek , czy jest w Polsce czy tu na miejscu .Tak dlugo jak bedzie potrzebowal pomocy i bede w stanie pomoc-pomoge .Bez wzgledu na to co mysla inni i jakich pobudek sie doszukuja nie ma to dla mnie znaczenia bo staram sie kierowac ta zasada:

Naucz się zachowywać obojętnie wobec fałszywych sądów o tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny

Tolstoj

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

staryznajomy

Post #10 Ocena: 0

2012-01-27 20:28:55 (13 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2012-01-27 20:21:46, EFKAKONEFKA33 napisał(a):

Naucz się zachowywać obojętnie wobec fałszywych sądów o tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny

Tolstoj

Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam
odmierzą.
i tyle w tym temacie.

[ Ostatnio edytowany przez: staryznajomy 27-01-2012 20:30 ]

przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Strona 5 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,