MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pomoc tak czy nie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

Str 3 z 15

temat zamknięty | nowy temat | Regulamin

lublin-transpor

Post #1 Ocena: 0

2012-01-27 19:26:52 (13 lat temu)

lublin-transport

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2009

Temat uważam za co najmniej dziwny. Przecież w bezinteresownej pomocy nie ma za lub przeciw. Są tacy, którzy pomagają, są tacy, którzy nie pomagają i tyle. Zderzenie przeciwnych argumentów do niczego nie doprowadzi. To bezsensowna wojna.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wszyscy macie rację.
Chłopakowi stała się krzywda i potrzebował pomocy. Została mu udzielona. Pomógł ten, kto chciał i mógł. Kto nie chciał, nie mógł - nie pomógł. Zamiast pisać o sprawie w 376 wątkach wystarczyłby jeden ale na temat. I bohater sprawy "nie wyskakiwałby po otwarciu lodówki".
Nie ma sensu roztrząsać, czy dobrze się stało, że otrzymał pomoc, na forum prowadzi to zawsze do eskalacji skrajnych opinii i wzajemnego obrażania się. Każdy z nas ma swoje przekonania, światopogląd i sumienie. I całkowitą swobodę w decyzjach w jaki sposób wydawać swoje pieniądze lub na co poświęcać wolny czas.
Zastanawia mnie jedno. Dlaczego nikt nie podnosi oburzonego głosu gdy startuje akcja Ewki? Jaka jest różnica w pomocy biednej rodzinie w PL a skrzywdzonemu człowiekowi w UK?
Zgadzam się, że nie każdy proszący o wsparcie znalazł się w złej sytuacji bez swojej winy. Ale właśnie dlatego mamy wolność wyboru i nikt nie powinien krytykować pomagających i niepomagających.

Nie musicie mi dziękować - wystarczy, ze będziecie mnie wielbić na klęczkach ;) Transport paczek, mebli, motocykli PL-UK-PL

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Strona WWWNumer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2012-01-27 19:26:56 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

kolezanka_szkla

Post #3 Ocena: 0

2012-01-27 19:29:02 (13 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Kazdy moze kiedys potrzebowac pomocy. Nawet ten, ktory dzisiaj ma sie swietnie i na wszystko go stac. Pomaga ten, kto chce.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #4 Ocena: 0

2012-01-27 19:31:43 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

kolezanka_szkla

Post #5 Ocena: 0

2012-01-27 19:33:44 (13 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

To odpowiedz sobie na jedno male pytanko. Czy Twoj syn ma dostateczna wiedze z zakresu polskiej szkoly podstawowej, aby zdac egzamin i pojsc do gimnazjum?
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

darmund

Post #6 Ocena: 0

2012-01-27 19:34:03 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Cytat:

2012-01-27 19:31:43, vanessa29 napisał(a):
ja mam b.duzy problem naprawde !!

mam dylematy czy zjechac do polski z rodzina czy nie ??

syn 13 lat
coreczka 2,5 latka

pomozecie sesownie mi na to pytanie odpowiedziec ?? prosze o sesowne sugestie tylko,bo wiem ze kpin tutaj nie brakuje :p

bede wdzieczna

A dlaczego nad tym sie zastanawiasz ?

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2012-01-27 19:34:08 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-01-27 19:21:53, kawainka napisał(a):
Mieszkajac w Polsce ,bylam mocno zaangazowana w pomoc dla biednych,
Dostalismy od ksiedza salke,przy kosciele,gdzie trzymalismydary od ludzi (ubrania,buty,ksiazki,art,spozywcze,chemiczne itp).
Przychodzili do nas ludzie z roznych srodowisk,w roznych momentach swojego zycia,nikt nigdy ich nie pytal ;dlaczego tutaj przyszliscie,,czy pracujesz albo ile zarabiasz.
Brali to co bylo im niezbedne,naprawde nigdy sie nie zdazylo,brac na tzw,zapas.

Ludzie ,ktorzy ofiarowali cokolwiek,tez nie mowili,zeby dac temu,a tamtemu to juz nie.
Mysle ,ze to jest glowna idea pomocy ,takiej bezinterosownej,i ludzkiej.
Ludzki sumienie

tylko co innego pomoc zorganizowana jak w Twoim wypadku - zaplecze, zapasy itp.- a co innego odruch... z ktorym mozna zostac kilka tygodni
czym innym jest pomoc jednorazowa - przenocowanie, datek, paczka - a zupelnie czym innym odpowiedzialnosc za innego czlowieka - kompletnie zagubionego w tutejszej rzeczywistosci...

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

lublin-transpor

Post #8 Ocena: 0

2012-01-27 19:35:48 (13 lat temu)

lublin-transport

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2009

Aby pomóc (znowu to słowo ;) )ci sensownie musisz przedstawić jakie masz argumenty za i przeciw. I odpowiedzieć sobie na najważniejsze pytanie - gdzie będzie wam lepiej w perspektywie co najmniej kilku/kilkunastu lat.
Nie musicie mi dziękować - wystarczy, ze będziecie mnie wielbić na klęczkach ;) Transport paczek, mebli, motocykli PL-UK-PL

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Strona WWWNumer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2012-01-27 19:37:39 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

darmund

Post #10 Ocena: 0

2012-01-27 19:39:01 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

tutaj nauka jest obowiazkowa do 16 roku zycia , pozniej wolna wola

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Strona 3 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,