Obecnie zauwazyc mozna pieknie czerwieniace sie bluszcze na scianach domow, murach ogrodow i wprawdzie nazbieralam troche sadzonek, ale nie wiem czy sie przyjma. Dla pewnosci poszukalam na necie i RHS na nawet oferte teraz (tutaj) - ponoc szybko sie rozrasta i nie szkodzi scian budynku. Zamowie jedna i porownam do tych co "zapozyczylam".
virginia creeper
Dzisiaj niebieskie ucho podrzucil pomysl na kolejnego krzaka do ogrodu, wiec przenioslam/skopiowalam wypowiedzi:
Cytat:
Cytat:
2019-10-08 19:52:46, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:
Jakiś czas temu w Morrisonie i Lidlu. Kupiłam nawet z ciekawości jedno opakowanie. Smakiem przypomina mi agrest.
Cytat:
2019-10-08 19:55:52, Adacymru napisał(a):
Kiedys w Lidlu chyba tutaj kupilam, smaczne byly. Dzieki za przypomnienie, bo popatrzylam na necie i pisza, ze latwo w domowych warunkach ogrodowych moze rosnac, wytrzymuje do -10 stopni mrozu. Trzeba kupowac samozapylajace sie (Issai), jak sprawdzalam na stronach to 3-4 letnie krzaki kosztuja 17-18 funtow, a owocuja juz 4 letnie krzaki. Mozna z nasiona wypielegnowac rosline, ale wlasnie trzeba 3-4 lata odczekac zanim zaowocuje. Piekne kwiaty ma tez. Chyba na wiosne zamowie (musze sobie liste zrobic, bo co cos ciekawego zobacze, to pozniej zapomne o tym, i znowu na odpowiednia pore zakupu/sadzenia trzeba czekac). 11 ogrodniczych internetowych sklepow jest polecanych przez %253D0%2526hf%253D20%2526l%253Den%2526q%253D66609%2526sl%253Dnurseries" target="_blank">RHS, ktore rozprowdzaja. Sadzi sie na wiosne, owocuja jesienia, i dobrze sie przechowuja.
ACTINIDIA arguta 'Issai'
Jak ktos ma inne podpowiedzi i pomysly, sprawdzone albo zaslyszane, ktore moga sie w naszych ogrodach w UK sprawdzic, to dodajcie.
Ada