|
|
---|---|
dzieckowemgle | Post #1 Ocena: 0 2018-05-27 15:13:33 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-05-2008 Skąd: suffolk |
Mam w ogrodku mlode drzewo czeresni (3 lata) niczym do tej pory nie pryskane/nawozone. Mnostwo mszycy na lisciach sie pojawilo. Czym to potraktowac? Najlepiej poprosze link do produktu na amazonie albe ewentualnie w jakim b&q. Cos prostego do uzycia, nie mam aktualnie czesu na nauke pielegnacji drzew.
Z gory dzieki. |
ZlotaPerla | Post #2 Ocena: 0 2018-05-27 15:22:35 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Naturalna "gnojówka" z pokrzyw, niestety niedostępna online ale zanim paczka przyjdzie to i pokrzywy dojdą.
Simple, pokrzyw kępa, zalewamy wodą pokrzywy w szczelnym pojemniku, może być słoik, ale w ciemnym pomieszczeniu. Odczekać tydzień i stosować w rozcieńczeniu 1 (gnojówka) x 10 (woda) - działanie multi - na mszyce, oraz jako nawóz. |
dzieckowemgle | Post #3 Ocena: 0 2018-05-27 15:27:35 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-05-2008 Skąd: suffolk |
Cytat: 2018-05-27 15:22:35, ZlotaPerla napisał(a): Naturalna "gnojówka" z pokrzyw, niestety niedostępna online ale zanim paczka przyjdzie to i pokrzywy dojdą. Simple, pokrzyw kępa, zalewamy wodą pokrzywy w szczelnym pojemniku, może być słoik, ale w ciemnym pomieszczeniu. Odczekać tydzień i stosować w rozcieńczeniu 1 (gnojówka) x 10 (woda) - działanie multi - na mszyce, oraz jako nawóz. Dzieki A pryskac tym czy podlewac? Pokrzywy tez mam w ogrodku to sprobuje z checia. I jakie proporcje wody i pokrzyw? [ Ostatnio edytowany przez: dzieckowemgle 27-05-2018 15:34 ] |
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2018-05-27 15:32:04 (7 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
My sprzedajemy w Polsce preparat o nazwie GC Mite Złożony z różnych ekstraktów, oleju czosnkowego, gozdzikowego, z nasion bawełny. Coś tam jeszcze ale nie chce mnie się z łóżka wylazować. Całkowicie naturalny, żadnych, nawet syntetycznych dodatkow. Bardzo ładnie pachnie. Gdy widzę atak mszyc czy innych np. Przędziorkow, opryskuje liście i mam spokój na min. 2-3 tygodnie. Działa tak że insektom zamulają się paszcze.
|
ZlotaPerla | Post #5 Ocena: 0 2018-05-27 15:34:01 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Pokrzywy na gnojówkę zalewasz wodą, tak żeby były utopione w jakimś pojemniku, nie istotne proporcje, istotne, żeby one się w tej wodzie no niestety zepsuły, nie będzie to ładnie pachnieć - potem trzeba pilnować proporcji, bo jest to silny środek i stosować tylko 1 część gnojówki na 10 części wody. Jeżeli na mszyce to spryskujesz okolice (może być w większym rozcieńczeniu), jak na nawóz to do ziemi
www.zielonyogrodek.pl/gnojowka-i-wyciag-z-pokrzywy-przygotowanie-i-zastosowanie |
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2018-05-27 15:38:36 (7 lat temu) |
Cytat: 2018-05-27 15:27:35, dzieckowemgle napisał(a): Cytat: 2018-05-27 15:22:35, ZlotaPerla napisał(a): Naturalna "gnojówka" z pokrzyw, niestety niedostępna online ale zanim paczka przyjdzie to i pokrzywy dojdą. Simple, pokrzyw kępa, zalewamy wodą pokrzywy w szczelnym pojemniku, może być słoik, ale w ciemnym pomieszczeniu. Odczekać tydzień i stosować w rozcieńczeniu 1 (gnojówka) x 10 (woda) - działanie multi - na mszyce, oraz jako nawóz. Dzieki A pryskac tym czy podlewac? Pokrzywy tez mam w ogrodku to sprobuje z checia. I jakie proporcje wody i pokrzyw? [ Ostatnio edytowany przez: <i>dzieckowemgle</i> 27-05-2018 15:34 ] Dla palacych: można wykruszyć pety i zalać wodą jak herbatę a później spryskać liscie. Wiadomo nie od dziś że nikotyna zabija. Niestety, preparat nie pachnie pięknie. |
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2018-05-27 15:42:45 (7 lat temu) |
Cytat: 2018-05-27 15:34:01, ZlotaPerla napisał(a): Pokrzywy na gnojówkę zalewasz wodą, tak żeby były utopione w jakimś pojemniku, nie istotne proporcje, istotne, żeby one się w tej wodzie no niestety zepsuły, nie będzie to ładnie pachnieć - potem trzeba pilnować proporcji, bo jest to silny środek i stosować tylko 1 część gnojówki na 10 części wody. Jeżeli na mszyce to spryskujesz okolice (może być w większym rozcieńczeniu), jak na nawóz to do ziemi www.zielonyogrodek.pl/gnojowka-i-wyciag-z-pokrzywy-przygotowanie-i-zastosowanie Podobnie można zrobić z lodygami z czosnku, które zazwyczaj wyrzucamy. Tylko kto dziś hoduje czosnek w ogródku. Ja mam troszkę, przywiozłem sobie główkę od Mamy i wsadziłem jesienią ale jeszcze szkoda wyrywać. |
gosian | Post #8 Ocena: 0 2018-05-27 19:09:22 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ząbki czosnku rozgniecionego zalac woda i pryskac drzewko. Niestety nie pamietam proporcji. Poszukaj w necie. Metoda sprawdzona.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|