MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2011-06-05 18:39:58 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Czy ktos z was robi swoj kompost z odpadow ogrodowych i domowych?

Mam ochote zaczac, po rewelacyjnych efektach przypadkowego wykorzystania lisci i skoszonej trawy na koniec jesieni w ubieglym roku. To bylo przez przypadek, bo podczas wichur w jesieni zginelo mi wieczko od kominka w ogrodzie, i chcac sprawdzic, czy go nie zgrabilam z lisciami z drzew do kosza na ogrodowe odpady (u nas sa takie duze kosze, jak na ogolne smieci z domu). Musialam pelny kosz gdzies oproznic, wiec, zeby nie robic balaganu, wywrocilam do do gory nogami na pustej grzadce. Wieczka nie znalazlam (na wiosne dopiero u sasiadow sie odnalazlo), a ze nie chcialo mi sie tego wszystkiego na nowo do kosza pakowac, to zostawilam na grzadce, i jak wyproznialam koszyczki czy doniczki z przekwitnietych kwiatow, rozrzucalam zawartosc na te liscie i scieta trawe. W tym roku na wiosne przekopalam, i chociaz liscie nie wszystkie na poczatku sie rozpuscily, to ziemia w tym miejscu jest nie do poznania lepsza. Zawsze kupowalam ogrodowe "wspomagacze" zeby podobny efekt osiagnac.

Ja bardzo duzo do kosza odpadow ogrodowych wyrzucam (oprocz gotowanego jedzenia, bo zbieraja te kosze raz na dwa tygodnie, i nie wyobrazam sobie smrodu jaki by powstal); za to wszystkie odpady surowe (warzywne), czy kwiaty domowe tam laduja w koszu.

Wlasnie przegladalam w necie ceny takich pojemnikow do kompostowania, i zauwazylam na stronie naszej gminy, ze mozna zamowic darmowy (ciekawe ile trzeba czekac).
Poczytalam tez troszke na necie (przyznaje sie, ze nie poswiecilam temu wiele czasu, bo moja tolerancja na info o kompostowaniu okazala sie niska, porownywalna z tolerancja ogladania jak schnie farba :-]).

Czy oprocz odpadow trzeba cos do tego wrzucac? Jakies robale etc? Jesli mialabym pozniej bawic sie z robalami to cienko to widze, jak lubie dlubanie w ogrodku, to jednak pewnych rzeczy unikam jak moge.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

KAWA

Post #2 Ocena: 0

2011-06-05 18:49:14 (14 lat temu)

KAWA

Kobieta

Z nami od: 04-08-2005

hejka Ada ja niedawno sie przeprowadzilam i odrazu zalozylam sobie kompostownik kupilam taki proszek do wspomagania ktory sie przesymuje warstwami na komposcie poki co nie widze wiekszych efektow ale moj znajomy ma kompostownik od lat i jedynie co robi to dwa razy do roku przesiewa caly kompost ziemie wybiera a to co jeszcze sie nie rozlozylo odklada na dno kompostownika i na bierzaco wrzuca odpadki z domu i ogrodu

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #3 Ocena: 0

2011-06-05 18:55:03 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Moja mama od lat robi sobie kompost - wywala wszelkie lupiny z owocow i warzyw, nawet podarty, niedrukowany papier. Obowiazkowo fusy z kawy i herbaty. Oczywiscie chwasty z ogrodu, szczatki roslin, trawe, nawet przepuszczone przez "wilka" galezie krzewow.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2011-06-05 19:02:05 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2011-06-05 19:03:47 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Ok, wiec proszek, a nie jakies glizdy w tym przerabiaja te odpady, to moge bez problemu przejsc.

Z tego co doczytalam, to ten kompost w samym sobie bylby za silny, zeby uzyc do np sadzenia kwiatkow w doniczkach, ale pomieszany z ziemia (z workow np, albo z wyjalowiona z grzadki, czy z stara ziemia z doniczek i koszykow) bylby znakomitym srodkiem wzbogacenia ziemi. I najlepsze, ze za darmo.
Ada

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2011-06-05 19:10:07 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Dzdzownice to ja przezyje, one same na moj widok uciekaja. :-]

Nie mialabym zadnej przyjemnosci z innego robatctwa, co widzialam na ebay jako dodatek do kompostownika.
Ada

Do góry stronyOffline

KAWA

Post #7 Ocena: 0

2011-06-05 19:28:53 (14 lat temu)

KAWA

Kobieta

Z nami od: 04-08-2005

wszystkie robale same sobie przyjda ja wlasnie ostatnio przerzucilam do gory nogami ;) moj kompost i robaczki sie juz tam zadomowily ;) a tego "dopalacza" chyba juz nie kupie

Do góry stronyOffline

wielbicielka

Post #8 Ocena: 0

2011-06-05 19:42:42 (14 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

moi rodzice robia od lat, zawsze co roku robia nowa " dziure " w ogrodku gdzies z boczku i wrzucaja tam resztki jak uzbiera sie gromadka to zasypuja to ziemia by smrodu nie bylo, a na wiosne wiadomo przekopany ogrodek jest zawsze :)

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2011-06-05 19:52:15 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2011-06-05 20:08:10 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Dzieki za rady. te, ktore gmina rozdaje sa plastykowe.

Ja przygladalam sie na necie takim:

Obrazek

Obrazek
Ada

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,