MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 43 z 300 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 42 | 43 | 44 ... 298 | 299 | 300 ] - Skocz do strony

Str 43 z 300

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2010-09-09 23:59:56 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Kolej na opisanie moich doświadczeń w ogrodzie w tym roku.
Kupiłem wiosną następujące nasiona:
- dalie,
- astry,
- morning glory (po polsku to chyba wilce),
- papryki,
- pomidory,
- rzodkiewki,
- sałaty.

i. Dalie ładnie wykiełkowały, miałem trochę strat po wysadzeniu ich do rządków i miejsca po wypadniętych uzupełniłem astrami.
ii. Astry super się udały.
iii. Wilce prawie wszystkie mi się spaliły w szklarni, chyba stały na za bardzo nasłonecznionym miejscu. Z 50 nasion przesadziłem potem do doniczek kilkanaście i do tej pory ostał mi się jeden.
iv. Papryki spaliły się na etapie kiełkowania w małych pojemniczkach. Jedna roślinka najdłużej wytrzymała, ale i ona zdechła.
v. Pomidory dalej mi rosną, ale jeszcze nie mają owoców, co bardzo mnie martwi. Niedługo zrobi się zimno i pewnie też zdechną.
vi. Z rzodkiewkami totalna komedia. Zasiałem je w kontenerach, po czym miałem przesadzić, by im zrobić większe odstępy. Jednakże długi czas się nie rozwijały w wystarczającym stopniu i przegapiłem odpowiedni moment. Obudziłem się z ręką w nocniku - gdy nagle sprawdziłem ich stan, były już przerośnięte i niejadalne :-) Koleżanka z pracy powiedziała mi, że rzodkiewki mogę zasiać nawet teraz i trzymać w domu. Ktoś jednak musiałby mi doradzić jak się z nimi postępuje.
vii. Sałata to też totalna porażka. Trochę zdechło już na etapie wzrostu w plastikowych foremkach, a reszty nie przesadziłem do odpowiednich pojemników. Nie wiem tylko o jakich wymiarach pojemniki są dla sałaty odpowiednie.

Osobną sprawą są małe kwiatki, które zostały posadzone rok wcześniej przez poprzednich właścicieli domu. Nie wiem jak się one nazywają, ale bardzo mi się podobają. To taki uboczny produkt, "brakujące ogniwo ewolucji", a najlepiej w ogródku wygląda ;-) Po skopaniu ogródka i posadzeniu w tych miejscach dalii i astrów, zaczęły mi niespodziewanie rosnąć wokół nich jakieś roślinki. Zastanawiałem się czy je eksterminować, ale zdecydowałem się sprawdzić co z nich wyrośnie. Decyzja okazała się słuszna, tylko co to jest? No fachowcy, patrzeć na zdjęcia :-) Widziałem coś podobnego w sklepie o nazwie jakby "anemae", ale nic podobnego nie mogę na google znaleźć.

To duże z lewej to dalia, średnie, fioletowe to aster w otoczeniu nieznanych mi kwiatków:
Obrazek

Najfajniejszy fragment: gęste pokrycie nieznanych mi kwiatków (takich samych, jak z pierwszego zdjęcia) i rosnące wśród nich astry.
Obrazek

Pomidory. Do początku sierpnia stały na dworze przed szklarnią, potem mój lokator wstawił je do środka. Owoców dalej nie ma i trochę mnie to drażni.
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 10-09-2010 00:14 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2010-09-10 12:38:50 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #3 Ocena: 0

2010-09-10 12:59:22 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2010-09-10 12:38:50, andzia1303 napisał(a):
Kolego z sasiedztwa ChrisCov te smierdziuchy to turki lub jak inni mawiaja aksamitki

No to Gwiazda Bohatera Związku Radzieckiego dla Andzi za pomoc 8-)
Też byłem sprytny, wbiłem "aksamitki" w Wikipedię, zmieniłem język na angielski i okazało się, że angielska nazwa to tages albo marigold.
Potem na stronę Homebase i okazuje się, że jest tam 6 odmian. Może będę jeszcze sprytniejszy, wyrywając "chwasty" późną jesienią i położę je na jakichś gazetkach w celu wysypu nasion.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 10-09-2010 13:00 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2010-09-10 13:35:58 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Kasiulek1983

Post #5 Ocena: 0

2010-09-10 13:58:44 (15 lat temu)

Kasiulek1983

Kobieta

Z nami od: 01-08-2009

Witajcie ogrodnicy:-P
Ja juz jesien czuje wiec pomalu zaczynam pozadki na ogrodzie robic:-P W truskawkach juz posprzatane mam 27nowych krzaczkow, mam nadzieje, ze beda ladnie owocowac w przyszlym roku:-]. Ogoraski mialam skromne 3sloiki malosolnych i to wszystko;/ Pomidorki dosyc ladne ale nie chca dojrzewac ( w przyszlym roku pomysle o jakies foli) Dynie i kabaczki mi pognily i juz je wywalilam a z zoltej fasolki nic nie wyszlo a posadzilam 3op:-o mysle ze cos je zjadlo:-?
Jakub 11 Kacper 6 Antoni 4 i Emilka :*

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-09-10 14:49:18 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-09-11 14:49:02 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #8 Ocena: 0

2010-10-22 10:57:50 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Na krzakach mam wciąż zielone pomidory, jedne większe, drugie mniejsze. Tymczasem już pojawiają się przymrozki i moje pomidorki mogą się zmarnować. Można jakoś przyspieszyć ich dojrzewanie na krzakach?

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2010-10-22 11:01:25 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #10 Ocena: 0

2010-10-22 11:21:47 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

wlasnie szklarnia, albo moga dojrzec w domu.
jutro ja sie biore za porzadek w ogrodzie. trzeba przygotowac do zimy.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Strona 43 z 300 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 42 | 43 | 44 ... 298 | 299 | 300 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,