Z koperkiem to ja kiedys mialam takie szczescie, ze sie pozniej przez lata nie moglam pozbyc, wszedzie sie rozniosl, zaloze sie ze jeszcze rosnie w ogrodzie, chociaz juz tam nie mieszkam. Podobny blad zrobilam z mieta, ta zielenine teraz juz tylko w doniczkach trzymam, bo moge kontrolowac.
Co do moich kwiatow z Jersey, zamowionych, dostalam w weekend email, ze niektore juz prawie osiagnely wymiary nadajace sie do transportu i sadzenia (a ja sie wprawdzie spodziewalam jak dostawy z Tesco

jednym rzutem). Dzisiaj dostarczone zostaly "pelargonie" (dla mnie wszystkie to pelargonie, wiem, ze sa rozne gatunki i nazwy)....160 sztuk. Pudelko jak na buty, sadzonki maja pomiedzy 5-10 cm wysokosci, tzw "plug plants", czyli ziemia z korzonkiem wyglada jak wieksza kostka do gry.
Wygladaja calkiem zdrowo, jutro bedzie sadzenie, bo maja w domu stac 24 godziny po podrozy, zeby odpoczac.
Jak maja wszystkie dojsc w takim samym stanie, to jestem zadowolona, wprawdzie troszeczke rozlozyc trzeba plany, ale nigdy nie zamawialam sadzonek jeszcze.
A teraz jeszcze doczytalam w katalogu, i zamowie sobie trzy roslinki, ktore specjalizuja sie w pochlanianiu slimakow, i innych szkodnikow, i na dodatek nie sa jednoroczne, wiec "inwestycja" powinna sie oplacic, a jak nie to i tak bedzie ciekawy eksperyment.
Cytat:
"This variety is a natural solution to garden slugs. As it eats the slug a seal is formed which prevents decomposition odour and stops animals attacking the plants. It has long lasting attractive and colourful flowers which are ideal for flower arrangements. It is a hardy variety which can survive in temperatures down to -4°F/-20°C.
Height of 10 to 15cm. Spread of 10 to 15cm."
Cytat:
This variety will catch greenfly, whitefly, midges and mosquitoes and are especially good plants to put beside roses. It is a hardy variety and can survive in temperatures down to -5°F/-23°C.
Height of 7 to 15cm. Spread of 7 to 15cm.
Cytat:
This variety will catch many unwanted pests in the garden such as wasps, earwigs and flies. It is a hardy variety and can survive in temperatures down to -4°F/-20°C.
Height of 30 to 50cm. Spread of 30 to 50cm.
Wygladaja ciekawie.....
Ada