Str 281 z 299 |
|
---|---|
Gwontownik | Post #1 Ocena: 0 2022-08-23 20:19:12 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
No to do 35 metrów musisz jeszcze trochę poczekać.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Gwontownik | Post #2 Ocena: 0 2022-08-28 09:30:26 (3 lata temu) |
Chciałabym się pochwalić zbiorami z mojej eksperymentalnej eko działki.
Ogórek gruntowy 2 wiaderka (wiaderko to 20 litrów) z 5m kw. i to jeszcze nie koniec, pomidory w 8 odmianach 3 wiaderka i też końca nie widać, 6 cukinii i jeszcze będą )1 krzaczek) 100 główek czosnku, 10 kilo cebuli, 2kilo grochu, 2 kilo fasolki szparagowej i jeszcze będzie, 4 kalafiory, 4 kapusty i jeszcze będą, 10 kilo buraków czerwonych, 3 kilo bobu, 5 kilo truskawek w 5 odmianach. O sałacie, rzodkiewkę, koperku, pietruszce, majeranku i innych ziołach nawet nie wspominam bo przestałem to liczyć. A będzie jeszcze papryka (już dochodzi), fasola na nasiona suche, brukselka, jarmuż, dynia, chrzan, seler naciowy i korzeniowy. Niestety pietruszkę i marchewkę zjadły robale nieakceptujace zasad ekouprawy. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2022-08-28 09:36:57 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Imponujace. Moze wrzucisz zdjecie tego ogrodka. U mnie duzo zielonych pomidorow, za tydzien pewnie bedzie masa dojrzalych. Wczoraj zebralam troche, ale do wiader to mi daleko.
Mam zamiar zbudowac dedykowany ogrodek warzywny tej jesieni, zeby byl gotowy na przyszly sezon. Carpe diem.
|
jolantina | Post #4 Ocena: 0 2022-08-28 10:19:26 (3 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
![]() Cytat: 2022-08-28 09:30:26, Gwontownik napisał(a): Chciałabym się pochwalić zbiorami z mojej eksperymentalnej eko działki. Ogórek gruntowy 2 wiaderka (wiaderko to 20 litrów) z 5m kw. i to jeszcze nie koniec, pomidory w 8 odmianach 3 wiaderka i też końca nie widać, 6 cukinii i jeszcze będą )1 krzaczek) 100 główek czosnku, 10 kilo cebuli, 2kilo grochu, 2 kilo fasolki szparagowej i jeszcze będzie, 4 kalafiory, 4 kapusty i jeszcze będą, 10 kilo buraków czerwonych, 3 kilo bobu, 5 kilo truskawek w 5 odmianach. O sałacie, rzodkiewkę, koperku, pietruszce, majeranku i innych ziołach nawet nie wspominam bo przestałem to liczyć. A będzie jeszcze papryka (już dochodzi), fasola na nasiona suche, brukselka, jarmuż, dynia, chrzan, seler naciowy i korzeniowy. Niestety pietruszkę i marchewkę zjadły robale nieakceptujace zasad ekouprawy. Jesli zdecydujesz sie na handel tym, czego masz w nadmiarze, to znam jedna ruda, co chetnie kupi Diabla oszukac nie grzech
|
Gwontownik | Post #5 Ocena: 0 2022-08-28 10:34:46 (3 lata temu) |
Sorry ale nie mam nadmiarów. W tym roku to uprawa eksperymentalna, a w przyszłym bardziej ukierunkowana na potrzeby rodziny. Poza biezacym spozyciem wszystko jest przerabiane na przetwory na okres zimowy. Ogorki na sałatki i kiszonki, pomidory na przeciery. A z 60 m kw powierzchni czysto uprawnej (6 zadomowi po 11 m kw kazdy) to o nadmiary ciężko.
Richmond. Nie prowadzę dokumentacji fotograficznej obejmującej całość. Jedyne zdjęcie jakie znalazłem to z marca tego roku jak stawiałem szklarnie. Ale tam jeszcze żadnych upraw nie widać. Richmond. To bardzo późną odmianę pomidorów musisz mieć bo w moich trudnych warunkach klimatycznych od początku sierpnia zbieram pomidory, a mam tu taki angielski biegun zimna i trudnej pogody. ![]() A to pomidorki dokładnie z 14 sierpnia. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 28-08-2022 10:43 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
sqlserver | Post #6 Ocena: 0 2022-08-28 10:42:33 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Imponujące, czy całość masz pod szkłem i jak przetrwałeś dwa uderzenia upałów. Jak bronisz się przed ślimakami i ile wody poszło na podlewanie. Najważniejsze, co sadziłeś czy kupne nasiona pod ogrodnictwo czy inne źródło
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
Gwontownik | Post #7 Ocena: 0 2022-08-28 10:50:55 (3 lata temu) |
To poliweglan nie szkło.
W czasie upałów było gorąco i kwaty pomidorów opadały przed ich zapyleniem, ale i tak sporo zostało. Ślimakami karmie kury sąsiadki. Bez zadnej chemii. Generalnie w te upały to ich widać nie było, ale jest ich sporo to fakt. Wody to nawet nie wiem ile poszło bo mam dwa big tanki z wodą z deszczówki to poszło wszystko na dwie szklarnie i ogorki, a i to musiałem dowozić wody dość sporo, bo na działce niestety nie ma. Czyli tak liczę ok 2,5 qm na 12 m kw. Będę musiał o jakiejś studni pomyśleć. Reszta idzie na żywioł. Same muszą sobie radzić. Siane były nasiona amatorskie, tzn dostępne w sklepie. Na następne sezony będą własne. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 28-08-2022 10:58 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
sqlserver | Post #8 Ocena: 0 2022-08-28 10:57:05 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
To znaczy ze jeszcze kury musisz zorganizować, pytam o nasiona bo ciekawe czy one dadzą się wysiać. Większość nasion jest tak spreparowana żeby nasiona z nich nie przynosiły plonów
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
ZlotaPerla2 | Post #9 Ocena: 0 2022-08-28 11:12:29 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
U mnie bardzo dużo pomidorów beef heart, a mam tylko 4’krzaki, jakieś ogórki, fasolka żółta dalej „owocuje” koperek zasuszony w wiechach - nie wiem na co?
Pietruszka, seler nie zeszło. A to na 1.5m kwadr. Wczoraj na karbucie kupiłam jakieś dwa kwiatki co kwitną na żółto - w sumie taki aż ciemny żółty podchodzący pod pomarańcz i liście duże zielone od góry a czerwone od dołu - ktoś coś? kazali w cieniu posadzić to posadziłam. Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
Gwontownik | Post #10 Ocena: 0 2022-08-28 11:25:08 (3 lata temu) |
Cytat: 2022-08-28 10:57:05, sqlserver napisał(a): To znaczy ze jeszcze kury musisz zorganizować, pytam o nasiona bo ciekawe czy one dadzą się wysiać. Większość nasion jest tak spreparowana żeby nasiona z nich nie przynosiły plonów Z nasionami to jest tak że placówki opracowujące nowe odmiany pracują na okrągło. Wyniki ich pracy, najbardziej plenne idą do upraw towarowych, reszta na amatorkę. Te co idą na towarowe to najczęściej odmiany heterozyjne co oznacza, że jak chcesz w następnym roku takie same to musisz kupić nowe nasiona. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 28-08-2022 11:27 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|