Str 229 z 299 |
|
---|---|
gosian | Post #1 Ocena: 0 2021-03-03 21:17:29 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
A ja mam pytanie o rośliny, ale doniczkowe w domu. Jakieś małe muszki się zalęgły w nich. Wyglądają jak owocówki ale nie są nimi. Co mogę zrobić żeby się ich pozbyć? Nie dość że mało mam roślin ze względu na koty, to jeszcze mi teraz mogą zmarnieć te co mam.. Jakieś pomysły jak się tego pozbyć nie niszcząc przy okazji roślin?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
sqlserver | Post #2 Ocena: 0 2021-03-03 21:18:30 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat: 2021-03-03 21:10:16, Gwontownik napisał(a): Potraktuj dolomitem tez myślałem o tym dzięki, teraz to by mi chyba dziury powypalało te wapno Kilka lat temu posypałem takim nawozem przeciw mchowi to spaliło mi wszystko razem z trawa i musiałem cala działkę przekopać i siać trawnik od zera [ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 03-03-2021 21:20 ] moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
Gwontownik | Post #3 Ocena: 0 2021-03-03 21:43:29 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2021-03-03 21:18:30, sqlserver napisał(a): Cytat: 2021-03-03 21:10:16, Gwontownik napisał(a): Potraktuj dolomitem tez myślałem o tym dzięki, teraz to by mi chyba dziury powypalało te wapno Kilka lat temu posypałem takim nawozem przeciw mchowi to spaliło mi wszystko razem z trawa i musiałem cala działkę przekopać i siać trawnik od zera [ Ostatnio edytowany przez: <i>sqlserver</i> 03-03-2021 21:20 ] Na tej stronie z linka jest dawkowanie. Na opakowaniu też powinno być. Ale jak sprzedają na wagę to z instrukcją może różnie być. Dawkowanie zależy od kwasowości gleby. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2021-03-04 00:37:39 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-03-03 21:17:29, gosian napisał(a): A ja mam pytanie o rośliny, ale doniczkowe w domu. Jakieś małe muszki się zalęgły w nich. Wyglądają jak owocówki ale nie są nimi. Co mogę zrobić żeby się ich pozbyć? Nie dość że mało mam roślin ze względu na koty, to jeszcze mi teraz mogą zmarnieć te co mam.. Jakieś pomysły jak się tego pozbyć nie niszcząc przy okazji roślin? Mialam podobny problem po przesadzaniu kwiatków w domu, okazało się że ziemia była chyba zainfekowana. Probowalam naturalnych sposobów z neta np wodą z kurkuma ma przyciągać te muszki, ale efekt był słaby u mnie. Kupilam Baby Bio Houseplant Bug Killer, spryskane w odstępie 2 tygodni zadziałało, ale po jakimś czasie pojawi się nowe że dwie, to spryskuje ziemię profilaktycznie. Kwiatków nie spaliło. Ponoć te muszki potrafią wyjeść roślinę, jak ziemia jest sucha, ja najpierw podlewam, a później spryskuje.
Ada
|
gosian | Post #5 Ocena: 0 2021-03-04 08:59:15 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
W sumie teraz sobie tak myślę. Kupiłam ziemię w homebase żeby wsadzić odnóżkę i po jakimś czasie pojawiły się te muszki.. Kto wie czy właśnie ta ziemia nie była już zainfekowana?
Dzięki, postaram się kupić jak najszybciej ten płyn. Ja w sumie przeczytałam żeby podlewać pokrzywa ale za bardzo to nic nie daje. Myślę, że takie domowe sposoby są za słabe. Szybciej te muszki znoszą jaja w ziemi niż takie coś zadziała. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
ruuuda | Post #6 Ocena: 0 2021-03-15 21:21:13 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2013 Skąd: brak |
Kupilismy uzywanego grila na gaz , zawsze robilismy sobie male ognisko na ogrodeczku . Niestety ze wzgledow na niektorych sasiadow trzeba bylo to zrobic . Nadarzyla sie okazja do zrobienia zabezpieczenia plotu , maz zrobil laweczke i nawet nawet budke dla ptaszkow - drzewo przywiozl kolega z pracy - pograbilismy troche . Zaraz zrobilo sie inaczej . Teraz czekamy na pogode , trzeba bedzie pomyslec o jakis kwiatach/krzewach w donicach . Mamy kilka galezi do przyciecia, wiewiory nam szaleja
![]() Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.
|
SweetLiar | Post #7 Ocena: 0 2021-03-15 21:54:24 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Mnie się podobają takie wiszące, zawsze wydawały mi się bardziej nastrojowe, romantyczne?
Ale te wbijane w ziemię pewnie są bardziej praktyczniejsze bo przy tych wiatrach tutejszych to potem trzeba tych wiszących nie wiadomo gdzie szukać... Ja dzisiaj zakupiłam nasiona i wkrótce będę je wysiewać. Tradycyjnie już pomidory i chilli będą rosły z nasion uzyskanych z tych sklepowych tzn kupiłam dziś dokładnie takie chilli i takie pomidory jakie chce mieć o ogródku. Jutro zamierzam je wybebeszyć ![]() Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
sqlserver | Post #8 Ocena: 0 2021-03-15 21:54:31 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Z tych deseczek trzeba było takie coś zrobić
[ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 15-03-2021 21:56 ] moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2021-03-15 21:57:15 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
No i ktos otworzyl sezon ogrodowy
![]() Pieknie. A co sasiedzi, ze ogniska we wlasnym ogrodzie nie mozna? ![]() |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2021-03-15 22:02:50 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Moje pomidory juz ładnie wychodzą z ziemi. Nasiona z zeszłorocznych pomidorów i inne kupne.
Kupilam żarówkę do roślin i niezle przyspiesza proces. Carpe diem.
|