Str 112 z 299 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Adacymru |
Post #1 Ocena: 0 2012-04-15 19:40:56 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2012-04-15 10:32:20, nikado napisał(a):
Mam pytanie czy można kosić trawę w niedzielę i ewentualnie w jakich godzinach? A tak wogóle czy wypada?
Odpowiadam z opznieniem, bo nie widzialam twojego postu, bo...kosilam trawe w ogrodzie.
Zalezy w jakiej okolicy mieszkasz, zalezy ile masz tej trawy, bo jak bedziesz caly dzien halasowac, to moze przeszkadzac sasiadom. Czy wypada, to zalezy czy tobie sumienie pozwala. Niedziela dzien odpoczynku, a ja w ogrodzie odpoczywam, to koszenie trawy dla mnie nie grzech...
Ada
|

|
 |
|
|
kwiat_zielony |
Post #2 Ocena: 0 2012-04-16 00:11:32 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2012 Skąd: U.k. |
Ja nigdy pod folia nie hodowalam pomidorow, rosly pieknie, moze szczescie mialam, pomimo ze sie 13stego urodzilam. Rozne odmiany zwykle sadze, zeby miec roznorodnosc.
Ada
Ada ja własnie w tej kwestii,moja ziemia jest na moje oko jałowa ,dziś kupiłam pomidory i truje doopsko mojemu "wężowi" ,że trzeba zienie podsypać i nawozic .On zas twierdzie ,że jak ma urosnac to urośnie .A mi o owoc chodzi .
I pytanie ,jaka ziemie tz jaki gatunek tu kupić który najbardziej odpowiada by podsypać ,zmieszać i czy kompost z"własnego dobytku" jest dobry i plus nawozy do tego zakupione ?
Ot takie me skromne pytanie ,może ktos inny wie jak tu
wyhodowac pomidory,ja córka rolnika ale nie umiem sobie poradzic z ta ziemią
|

|
 |
|
nikado |
Post #3 Ocena: 0 2012-04-16 00:21:37 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2010 Skąd: Blackburn |
Cytat:
2012-04-15 19:40:56, Adacymru napisał(a):
Cytat:
2012-04-15 10:32:20, nikado napisał(a):
Mam pytanie czy można kosić trawę w niedzielę i ewentualnie w jakich godzinach? A tak wogóle czy wypada?
Odpowiadam z opznieniem, bo nie widzialam twojego postu, bo...kosilam trawe w ogrodzie.
Zalezy w jakiej okolicy mieszkasz, zalezy ile masz tej trawy, bo jak bedziesz caly dzien halasowac, to moze przeszkadzac sasiadom. Czy wypada, to zalezy czy tobie sumienie pozwala. Niedziela dzien odpoczynku, a ja w ogrodzie odpoczywam, to koszenie trawy dla mnie nie grzech...
He he ja też traktuje prace w ogrodzie jako odpoczynek.Więc postanowiłam skosić trawę.Dwie godzinki pohałasowałam i nikt mnie nie pogonił.Mało tego jeszcze kilku sąsiadów prawdopodobnie wzięło przykład ze mnie i też wzięli sie za koszenie.Hmm może też zastanawiali się czy wypada
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #4 Ocena: 0 2012-04-16 01:07:03 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2012-04-16 00:11:32, kwiat_zielony napisał(a):
Ja nigdy pod folia nie hodowalam pomidorow, rosly pieknie, moze szczescie mialam, pomimo ze sie 13stego urodzilam. Rozne odmiany zwykle sadze, zeby miec roznorodnosc.
Ada
Ada ja własnie w tej kwestii,moja ziemia jest na moje oko jałowa ,dziś kupiłam pomidory i truje doopsko mojemu "wężowi" ,że trzeba zienie podsypać i nawozic .On zas twierdzie ,że jak ma urosnac to urośnie .A mi o owoc chodzi .
I pytanie ,jaka ziemie tz jaki gatunek tu kupić który najbardziej odpowiada by podsypać ,zmieszać i czy kompost z"własnego dobytku" jest dobry i plus nawozy do tego zakupione ?
Ot takie me skromne pytanie ,może ktos inny wie jak tu
wyhodowac pomidory,ja córka rolnika ale nie umiem sobie poradzic z ta ziemią
Ja corka rolnika (z zamilowania i spadku-moich rodzicow, raczej niz moich) , moje pomidory od poczatku sadzilam w ziemie bez dodatkow, i..............zawsze rosly dobrze. Jak chcesz isc na kompromis to podziel sadzonki na pol, i do jednej czesci dodaj odzywkwe/worki ziemi...
U mnie pomodory zawsze rosly swietnie, byle je podlewac w jakielkolwiek glebie...
Ada
|

|
 |
|
|
Post #5 Ocena: 0 2012-04-16 10:24:07 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
|
Iwona7812 |
Post #6 Ocena: 0 2012-04-16 11:30:00 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2012 Skąd: Manchester |
Jak pozbyc sie szczura z ogrodu? Zglaszalam landlordowi, mial cos zrobic a skonczylo sie jak zawsze na niczym. Boje sie ze mi wejdzie do domu. Czy tak sie moze stac?
|

|
 |
|
kolezanka_szkla |
Post #7 Ocena: 0 2012-04-16 11:33:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Wiecie co... ja tak czytam i czytam i sie za glowe drapie. Co jest zlego w koszeniu trawy w niedziele? "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|

|
 |
|
|
Post #8 Ocena: 0 2012-04-16 11:39:29 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
anna69 |
Post #9 Ocena: 0 2012-04-16 11:52:48 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
A ja wam powiem ze na wsiach to do tej poy jakies dziwne zwyczaje panuja, moja tesciowa np nie pojdzie w niedziele do sklepu nawet po zmiemniaki - bo nie wypada ponoc...a za to moja macocha zawsze w niedziele na balkonie w kwatkach pozadki robial, bo to lubila i to byl dla niej najlepszy odpoczynek...
a w dzisiejszych czasam moim zdaniem niedziele to taki sam dzien jak kazdy inny i jesli twoje przekonania nie przeszkadzaja temu to mozesz i kosnic trawe i wylegiwac sie przy grillu
|

|

|
|
Magducha31 |
Post #10 Ocena: 0 2012-04-16 12:30:46 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2011 Skąd: st.albans |
Witam, mam takie pytanie do tych co sami sobie 'produkuja' kompost  czy dodajecie do niego jakies specjalne preparaty chemiczne ulatwiajace rozklad? Bo kiedys cos o tym czytalam ale nie bardzo orientuje sie w temacie. Ile czasu trwa taka 'produkcja', tzn od rozpoczecia skladowania odpadow az do uzyskania kompostu i czy powinno to byc szczelnie przykryte czy nie?
|

|
 |
|