Porównanie kosztów użytkowania, wygoda i niedogodności, etc
|
---|---|
Gwontownik | Post #1 Ocena: 0 2024-01-17 18:53:44 (rok temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Czy ktoś posiada doświadczenia z użytkowania tego cuda w brytyjskich warynkach?
Porównanie kosztów użytkowania, wygoda i niedogodności, etc Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2024-01-17 18:58:39 (rok temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Ale jaka pompa ciepla, rozwiazan jest co najmniej pare.
|
daavid | Post #3 Ocena: 0 2024-01-17 19:02:35 (rok temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Znam tylko relację z Polski i założenia przy kalkulacji, że wszystko opiera się o obecne koszta. Mój znajomy budował instalacje sam, ale miał doświadczenie w innych projektach. Z tego co mi opowiadał i z tego co pamiętam musiał w paru pomieszczeniach wymienić grzejniki gdyż z pompy uzyskiwał temperaturę która nie była specjalnie wysoka. Pewnie mógłby więcej, ale podniosłoby to radykalnie koszta. Podsumował to tym, że w ostatnim roku była to opłacalna inwestycja, ale jak będzie w przypadku nikt tego tak naprawdę nie wie. Powtarzam, że to w polskich warunkach, w UK są inne temperatury, ale też inna technologia budowy domów.
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2024-01-18 01:11:13 (rok temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Na forum MSE Energy ludzie piszą o tym. Dla niektórych rozwiązanie ok, wielu narzeka, to zwykle.Ci, którzy mieli pompę ciepła razem z nowym domem. Mowa o air pumps.
Carpe diem.
|
rafald | Post #5 Ocena: 0 2024-01-18 14:54:04 (rok temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Ja też się zastanawiałem, czy w ramach dłubania przy domu nie wymienić przy okazji rur CO z 15 na 22.
Ponoć właśnie temperatury wody w kaloryferach osiągają max 40 stopni i zarówno powierzchnię kaloryferów należy podwoić jak też zwiększyć przepustowość instalacji przy takim upgradzie z boilera gazowego na pompę. |
|
|
admiralbibol | Post #6 Ocena: 0 2024-01-19 12:00:57 (rok temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Gaz kosztuje 7 z kawalkiem pensa za kwh
Prad Kosztuje 28 pensow wiec mniej wiecej 4 razy wiecej czy pompy ciepla daja 4kwh ciepla z 1 kwh pradu. Raczej nie. Zakladamy ze boiler jest kondensacyjny i ma kolo 90% sprawnosci. Wiec przy bardzo dobrych wiatrach koszty sa podobne, nie liczac tego ze boiler to 2 klocki,a pompa plus modyfikacje to kilkanascie i jednak jest szansa na to ze predzej czy pozniej pradu moze brakowac (rok temu straszyli przeciez blackoutami) Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
rafald | Post #7 Ocena: 0 2024-01-19 12:16:59 (rok temu) |
No i właśnie z tego powodu będą wprowadzane regulacje prawne zabraniające bojlerów. Gdyby pompy były opłacalne - juz dawno każdy sam by wymienił. Taki sam schemat z każdym niewydajnym rozwiązaniem - trzeba do niego przymuszać.
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2024-01-19 18:16:15 (rok temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Dla mnie pompy maja wiecej minusow niz plusow.
Z racji niewielkich dzialek w UK w gre wchodzi wlasciwie tylko pompa powietrze-powietrze. Dosc glosne, problem z lokalizacja, umiejscowieniem urzadzen. Praktycznie wszystkie rozwiazania wymagaja doprowadzenia energii elektrycznej, co podnosi koszty, dodatkowego zrodelka ogrzewania w czasie, gdy zapotrzebowanie na cieplo jest najwieksze, duza inwestycja startowa przy problematycznym zwrocie nakladow w czasie, wczesniejsze przygotowanie nieruchomosci na takie rozwiazanie - podwyzszenie energooszczednosci budynku, izolacyjnosci. Problematyczne serwisowanie z racji dosc nowej technologii i ograniczonej liczby serwisantow. Jesli sie bawic i halas nie przeszkadza, to ewentualnie klima, jako forma pompy ciepla. |
Wielim | Post #9 Ocena: 0 2024-01-20 06:17:56 (rok temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Ja kupuje dom z pompa ciepła, nie wiem czy to dobre rozwiazanie czy nie, to sie okaże. I nie miałem tez wyboru, ale to nowy dom, widac ze solidnie zaizolowany , jeszcze boki i dach pokrywa blacha ocynkowana. Domy bliźniaki. Pompa na zewnątrz, w ogródku. Ogrzewanie podłogowe na parterze , na piętrze kaloryfery. Czy to się sprawdzi , zobaczymy
|
rafald | Post #10 Ocena: 0 2024-01-20 08:17:50 (rok temu) |
Wielim - widziałeś już jak to wygląda od środka? Duże te kaloryfery na górze?
|