Dokladnie o to to chodzi. Idealnie ten stare zloto kolor. Tylko z palety kolorow na dole nie potrafie skojarzyc, ktory to zeby byl tak jak na zdjeciu - ta zlota sciana.
Czy istnieje farba dajaca ten efekt, ktorej nie trzeba mieszac z innymi skladnikami jak w tym opisie?
Mam zamiar zrobic to sama( z chlopakiem) czy lepiej wziac fachure?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
Gal znajoma to sobie dala na sciane i to ktos jej kladl nie sama (tzw malarz). Wytrzymalo tydzien bo sciana wygladala jakby po prostu zostala zalana woda i miala zacieki. A w sloncu chyba najgorzej. Do zamalowanie.
Nie wiem czy to byla kwestia spartaczonej roboty, kiepskiej jakosci farby czy koloru (jasnokremowy) ale masakra.
Podstawowy zloty w ich opisie to jest nr 2 (Oro = Złoto) ale potem masz Iride Oro jak Tęczowy Złoty wydaje mi sie i te numery trzycyfrowe, metaliczne dodatki, więc najpierw zadzwoniłabym do nich spytać jak dobrać te dwie warstwy spośród dostępnych metalicznych opcji dla efektu starego złota...
Do starego złota to może R-4° Oro 02 z powyzszej tabelki?
Malarze pewnie w wiekszosci nie mieli z tym stycznosci, ale moze warto wynajac malarza z sanderem jesli sa nierownosci sciany do wygladzenia? Potem bialy kolor na podklad no i to złoto.
Ja tak juz kombinowalam w Pl 20 lat temu, ale, ze domowymi sposobami ( zeby zaoszczedzic) to tez nie wyszlo najlepiej. Tym razem wole nie oszczedzac, ale tez mysle, ze fachowcy moga po prostu nie miec wprawy w tym. No to co za roznica, czy zrobie ja czy oni; ) tego zlota sie troche boje, zeby pomaranczowe nie wyszlo. Jest jeszcze jeden efekt, ktory mi sie podoba, ale chyba trudniejszy jest- velvet.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Jest tez polska wersja tej farby. Ta veluto mi sie podoba. Cen nie widze, wiec nie wiem czy bedzie jakas wielka roznica.