MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sprzedać dom czy wynająć dom po remoncie?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

DADAM1986

Post #1 Ocena: 0

2020-10-26 21:12:51 (5 lat temu)

DADAM1986

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-09-2017

Witam, jakiś czas temu pisałem o dwóch detached bungalowach co kupiłem na dłuższy okres. Mam problem z jednym z nich co zrobić, sprzedać po remoncie czy wynająć?
1 Przypadek : £75k kupno z cracks na ścianach i japanese knotweed na skarpie za ogrodem.
Zielsko nakłute i wytrute na dobrych kilka lat przynajmniej więc dom będzie kredytowalny.
Cracki naprawione stalowymi stitches, Helifax, resin, sand and cement.
W związku z tym zawołałem agenta i okazuje się, że taki 2 bedroom bungalow z nowym dachem, rynnami, pomalowany cały, na ogrodzie zrobiony decking przy 10 metrowym klifie z widokiem na wodospad itp może się sprzedać w okolicach £180-£200k.
Całkowity koszt remontu £29500.

2 Przypadek : Mam już najemców za £650/miesiąc. sami chcą płacić za pół roku z góry + depozyt.

Co wybraliby forumowi inwestorzy? Szybkie £80k zysku czy spokojnie potrzymać na wynajmie i czekać co przyszłość przyniesie?

Już mieliśmy sprzedawać go bo cały wyremontowany prawie, ale skoro najemcy sami wyskoczyli że 6 miesięcy + depozyt z góry to zbaranieliśmy.

PS Na taką okazję czekaliśmy 2 lata, żeby ustrzelić bo normalnie nawet council flat 1 bedroom ciężko w tych pieniądzach znaleźć.
PS2 Wszystkie z 16 domów na tej ślepej uliczce sprzedawało się pomiędzy £150-£290k.
PS3 Warto chyba dodać, że same pieniądze ze sprzedaży do niczego nam potrzebne nie są i leżałyby przez kilka lat bezczynnie lub czekały na kolejny złoty strzał (który kto wie kiedy nastąpi).

Poważnie doradźcie coś drodzy inwestorzy... *DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2020-10-27 07:32:44 (5 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

"Zielsko wytrute na dobrych kilka lat"
Krótko?
Ja bym sprzedał i poszukał dwóch nadających się dla rodzin. Nie bawił bym się w wynajem pokoi.

Inna opcja?
Domek/mieszkanie w ciepłym kraju. Poszukał bym okazji na miare obecnego kryzysu.

Pieniądze leżące na koncie, to strata pieniędzy.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #3 Ocena: 0

2020-10-27 08:04:49 (5 lat temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Cytat:

2020-10-27 07:32:44, tomaszzet napisał(a):

Poza ta ewentualnoscia gdy sa pilnie potrzebne.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2020-10-27 08:31:18 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

650*12/180000 = 4.3% brutto zwrotu
Jak zaplacisz od tego podatek, to pewnie 3.5%, chyba ze kupione przez firme, to mozna koszty odliczyc, itp.

Do tego bujanie sie z wynajmujacymi.

A jak tam ceny w tej okolicy? Rokujace czy nie? Tylko Ty wiesz co bedzie najlepsze dla Ciebie, gotowka czy kroplowka.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #5 Ocena: 0

2020-10-27 10:01:11 (5 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Z jakiego powodu?
Nie wolno nastawiać się na czarną godzinę, bo przyjdzie.
Na to na co nie mamy wpływu są inne sposoby.
Pieniądze mają pracować na nas, a nie my na nie.

Cytat:

2020-10-27 08:04:49, admiralbibol napisał(a):
Cytat:

2020-10-27 07:32:44, tomaszzet napisał(a):

Poza ta ewentualnoscia gdy sa pilnie potrzebne.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #6 Ocena: 0

2020-10-27 14:41:37 (5 lat temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2020-10-26 21:12:51, DADAM1986 napisał(a):
Witam, jakiś czas temu pisałem o dwóch detached bungalowach co kupiłem na dłuższy okres. Mam problem z jednym z nich co zrobić, sprzedać po remoncie czy wynająć?
1 Przypadek : £75k kupno z cracks na ścianach i japanese knotweed na skarpie za ogrodem.
Zielsko nakłute i wytrute na dobrych kilka lat przynajmniej więc dom będzie kredytowalny.
Cracki naprawione stalowymi stitches, Helifax, resin, sand and cement.
W związku z tym zawołałem agenta i okazuje się, że taki 2 bedroom bungalow z nowym dachem, rynnami, pomalowany cały, na ogrodzie zrobiony decking przy 10 metrowym klifie z widokiem na wodospad itp może się sprzedać w okolicach £180-£200k.
Całkowity koszt remontu £29500.

2 Przypadek : Mam już najemców za £650/miesiąc. sami chcą płacić za pół roku z góry + depozyt.

Co wybraliby forumowi inwestorzy? Szybkie £80k zysku czy spokojnie potrzymać na wynajmie i czekać co przyszłość przyniesie?

Już mieliśmy sprzedawać go bo cały wyremontowany prawie, ale skoro najemcy sami wyskoczyli że 6 miesięcy + depozyt z góry to zbaranieliśmy.

PS Na taką okazję czekaliśmy 2 lata, żeby ustrzelić bo normalnie nawet council flat 1 bedroom ciężko w tych pieniądzach znaleźć.
PS2 Wszystkie z 16 domów na tej ślepej uliczce sprzedawało się pomiędzy £150-£290k.
PS3 Warto chyba dodać, że same pieniądze ze sprzedaży do niczego nam potrzebne nie są i leżałyby przez kilka lat bezczynnie lub czekały na kolejny złoty strzał (który kto wie kiedy nastąpi).

Poważnie doradźcie coś drodzy inwestorzy... *DONT_KNOW*

Mając 34 lata i jak powiadasz zrobiłeś "złoty strzał" to powinieneś iść za ciosem i dalej to robić.
Jak nie przymierasz głodem i nie musisz od razu wynająć to lepiej trzymać puste do sprzedaży. Będzie błyszczało dla przyszłego kupca.
Jak masz predyspozycje do wynajmu to kup typowy budynek z kilkoma mieszkaniami pod wynajem.
Trzeba jednak pamiętać że lokatorzy mogą Cie nerwowo wykończyć i zabrać Ci sporo czasu.

Do góry stronyOffline

DADAM1986

Post #7 Ocena: 0

2020-10-27 19:13:59 (5 lat temu)

DADAM1986

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-09-2017

Podjęliśmy decyzję i zostaje "kroplówka" przynajmniej na kilka lat.
Powodami dla których tak działamy są:
- totalny brak okazji lub domów z potencjałem w takim budżecie
- nie chcemy w najbliższym czasie trzymać na kontach więcej niż oszczędności na 3 lata spokojnego życia. Covid, wycofywanie gotówki, zawirowania na rynkach nie dają nam spać po nocach.
- zgadzam się, że typowe życie rentiera powinno wyglądać jak Emeryt napisał. Czyli właśnie jedna uża nieruchomość i dzielić na mieszkania, pokoje itp A ja właśnie szukam w życiu spokoju a nie atrakcji. Ogólnie nie nawidzę obcowania z ludźmi przez to jacy są ograniczeni i ZAWSZE potrafią zaskoczyć. Niestety głównie negatywnie - to odnośnie potencjalnych wielu najemców w tym samym czasie.

W najbliższych miesiącach za to będziemy polować na jakieś pole typu Agro przy morzu i mam pewne plany jak to zagospodarować drewnianymi domkami i takimi tam :)

Dzięki za Wasze opinie. Czas pokaże kto miał rację i to wcale nie musimy być my.

Do góry stronyOffline

queenOfChocolat

Post #8 Ocena: 0

2020-10-27 19:25:36 (5 lat temu)

queenOfChocolate

Kobieta

Z nami od: 23-02-2010

Podepnę się. Wlasnie omawiamy opcje pierwszej inwestycji naszych małych oszczędności. Myślimy o:
Opcja 1. mieszkanie 1 lub 2 pokojowe w centrum w dobrym standardzie, pod wynajem, ok 40% wkładu własnego, reszta z rekredytowania obecnego kredytu na nasz dom zamiast brania BTL
Opcja 2.kupno rudery do remontu i późniejsza sprzedaż, też finansowana z oszczędności + z dobranego kredytu. Tylko czy to się opłaca, jeśli sami raczej większości prac nie będziemy mogli wykonać i będzie musiała być ekipa? niby większe zyski są przy opcji 2, tylko wszystko co czytam, to dotyczy to przy remoncie własnymi rękami, więc nie wiem jak to się ma przy opcji z ekipą.. Wiem że ekipa kosztuje itp, nie porównuję zysków przy remoncie samemu do ekipy, a zyski opcji 1 z opcją 2 przy remoncie ekipy, jakie są wasze doświadczenia? No i znacie może dobre blogi o inwestowaniu warte czytania?

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,