|
|
---|---|
paapiszon | Post #1 Ocena: 0 2020-04-09 17:09:37 (5 lat temu) |
Z nami od: 09-04-2020 Skąd: Exeter |
Witam, chciałbym podłączyć lampę oświetleniową do angielskiej instalacji używając polskiej kostki. Instalacja jest zrobiona w ten sposób, że na dole jest podwójny wyłącznik do oświetlenia korytarza i schodów, a na górze pojedyńczy, którym się włącza tylko oświetlenie schodów. Z sufitu wychodza dwa, 3-zylowe kable, czerwony, czarny i "goly". Bardzo prosze o pomoc.
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2020-04-09 17:31:05 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Może ten watek pomoże, nie sugeruj sie samym tytułem:
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/82/61337/Lampy-wiszace-zakup-w-PL-czy-jest-sens Carpe diem.
|
Emeryt56 | Post #3 Ocena: 0 2020-04-09 19:10:57 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2020-04-09 17:09:37, paapiszon napisał(a): Witam, chciałbym podłączyć lampę oświetleniową do angielskiej instalacji używając polskiej kostki. Instalacja jest zrobiona w ten sposób, że na dole jest podwójny wyłącznik do oświetlenia korytarza i schodów, a na górze pojedyńczy, którym się włącza tylko oświetlenie schodów. Z sufitu wychodza dwa, 3-zylowe kable, czerwony, czarny i "goly". Bardzo prosze o pomoc. Ja bym zaczął od sprawdzenia który z kabli pod sufitem jest zasilającym zwany "IN" (na czerwonym zawsze będzie napięcie). Drugi z kabli będzie szedł do wyłączników (switch). https://www.flameport.com/electric/lighting_circuits/lighting_ceiling_rose.cs4 Podłącz według tego linku. Czarny z kabla zasilającego do kostki z lampy z neutralem (0). Czarny z kabla od wyłączników do kostki z lampy z fazowym. Obydwa czerwone razem. Gołe przewody do masy (uziemienie) Przy tym można by się pokusić o prawidłową identyfikację przewodów a w szczególności czarnego przewodu co jest w kablu od wyłączników. Ja bym go zaznaczył po "staremu" na czerwono. |
paapiszon | Post #4 Ocena: 0 2020-04-25 16:31:23 (5 lat temu) |
Z nami od: 09-04-2020 Skąd: Exeter |
Bardzo dziękuję za pomoc. Wszystko działa, żeby uniknąć problemów przy ewentualnej kolejnej wymianie oświetlenia oznaczyłem kable różnymi kolorami izolacji. Pozdrawiam serdecznie.
|
|