MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ogrzewanie elektryczne pod plytki porcelanowe

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

garincza

Post #1 Ocena: 0

2020-01-25 22:12:46 (5 lat temu)

garincza

Mężczyzna

Z nami od: 15-08-2012

Witam schulter ditra zaleca polozenie calego systemu na wylewce ktora juz posiada izolacje termiczna i tu pojawia sie problem czy dom taka posiada,wydaje mi sie ze tu w Anglii raczej wylewki sa lane bez zadnego ocieplenia,dodam tylko ze dom jest z 2001 r

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2020-01-25 22:35:31 (5 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Przy dziadowskim, z punktu widzenia kontynentalnego, budownictwie w UK raczej takiej izolacji termicznej bym się nie spodziewał. Zawsze możesz spróbować wykonać próbny odwierty i wtedy się dowiesz.

Do góry stronyOnline

nEUROn

Post #3 Ocena: 0

2020-01-25 22:45:41 (5 lat temu)

nEUROn

Mężczyzna

Z nami od: 09-10-2015

Można sprawdzić wysokość poziomów i zastosować coś takiego.
Płyta budowlana xps.
Dostępna też w Wickes jako Prowarm Backer-Pro Insulation Board.
Przyklejasz klejem do płytek na podłogi z ogrzewaniem podłogowym lub przykręcasz.
Uszczelniasz łączenia, przyklejasz kabel grzejny który jest na taśmie, kryjesz go klejem do podłóg z ogrzewaniem podłogowym i wuala.
Gotowe do płytek.
Z tego co widzę to nigdy bym nie zastosował spoiny 2mm na podłoge pod ogrzewanie. 3mm tak, stosując obecnie nowoczesne grouty elastyczne. Ale 5mm to słaba estetyka. Ujdzie w starym kamieniu.
Ale już 5mm w miejscach narażonych na emisję słońca i silnie sie nagrzewających od niego.
Tu nie ma czujnika pod płytkami który ogranicza nagrzewanie się maty.
To taka moja opinia po tym ile razy widziałem potrzebę usuwania spękanego groutu, pękniętych płytek.
A im większa płytka tym większa potrzeba rozprężenia.
Do tego problem usunięcia uszkodzonego groutu bo frez wchodzi na styk i może wyszczerbić rant płytki.
Co do grubości groutu jest to moja prywatna opinia i mogę się mylić.

Pamiętać o zaprogramowaniu prawidłowo programatora.
Dobry ma opcję- mata pod drewnem (tu raczej folia niż mata), płytkami ceramicznymi, betonem, płytkami kamiennymi.

Do góry stronyOffline

fugazi

Post #4 Ocena: 0

2020-01-26 16:32:33 (5 lat temu)

fugazi

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2016

Cytat:

2020-01-20 10:16:33, garincza napisał(a):
Witam powoli przymierzamy się do remontu kuchni,salonu i korytarza,wymiana podłogi na plytki ceramiczne na całej powierzchni,posadzka jest betonowa,powiezchnia 35 metrow kwadratowych,plytki wymiar 600mm na 600mm,fuga ma być 2mm nie wiem czy nie zacienka,ogrzewanie mamy gazowe kaloryfery,ale zastanawiam się na dodatkowym ogrzewaniem elektrycznym w miejscach najbardziej użytkowych jak kuchnia i kawalek salonu i korytarza około 8m kwadratowych,prosze o rade jaki system zastosować który się tu sprawdzi najlepiej,mam na oku system schluter ditra heat jest dość drogi,ale chyba na wiele lat moglby się sprawdzić.

Cytat:

2020-01-25 22:12:46, garincza napisał(a):
Witam schulter ditra zaleca polozenie calego systemu na wylewce ktora juz posiada izolacje termiczna i tu pojawia sie problem czy dom taka posiada,wydaje mi sie ze tu w Anglii raczej wylewki sa lane bez zadnego ocieplenia,dodam tylko ze dom jest z 2001 r

Jak dom z 2001 roku to musi mieć posadzkę z dpm i izolacją tremiczną. Inaczej nadzór budowlany by tego nie puścił. Przykładają do tego wielką wagę, tak samo jak do kanalizacji, fundamentów czy innych robót przy gruncie.

Mapei keraflex floor tile adhesive i grout tej samej firmy (both for underfloor heating). Wcześniej koniecznie ditra mat.

U mnie kaflarze używają epoxy grout. To chemia. Wysycha na twardo, jest gładki jak plastik, nie przyjmuje wody ani się nie brudzi. Idealny na podłogi. Trochę trudniej się tym pracuje. Trzeba czysto robić.

Internety zalecają trochę szerszą fugę, ale klient nasz pan. Węższa "szparka" wygląda estetyczniej , no i w ogóle jest taka milsza ;-)

Zwykle pracujemy na 2mm krzyżykach (z ogrzewaniem czy bez ) i to na znacznie większych płytkach. Duże płytki = mało fug. Czasem ściany showera to tylko jedna płytka na każdej ścianie. Zero fug. Idelnie do trzymania higieny.
Teraz robią porcelanowe 1800mmx900mmx10, 2600x1200x10 a nawet 3000x1500x6mm. Szczęśliwie, nigdy nie było żadnych complaints, więc te fugi 2mm zdają egzamin.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2020-01-26 16:42:33 (5 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Dobre sa tez produkty Sopro. Kiedyś ta marka należała do Dyckerhoffa, niemieckiego koncernu cementowego ale sprzedali swój departament "kafelkarski" dla Mapei właśnie.

Kiedyś klientowi sprzedałem płytki i fugę epoksydową na budowę rzeźni. Potem wykupił zyletki w całym powiecie bo plytkarze nie wiedzieli jak się z tym obchodzić.

Do góry stronyOnline

garincza

Post #6 Ocena: +1

2020-01-26 22:59:55 (5 lat temu)

garincza

Mężczyzna

Ok sprawa sie wyjasnila pod wylewka jest styropian I folia dzisiaj sie tam dokopalem.

[ Ostatnio edytowany przez: garincza 26-01-2020 23:03 ]

Do góry stronyOffline

garincza

Post #7 Ocena: 0

2020-08-05 20:12:43 (5 lat temu)

garincza

Mężczyzna

Witam prosze o szybka pomoc wlasnie kleje maty schulter ditra heat duo na wylewce betonowej uzywam do tego kleju ardex af 200 gotowa masa ale ciezko mi sie nim pracuje czy jest jakis inny klej ktory moge uzyc dzieki

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,