Str 2 z 7 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
darraj |
Post #1 Ocena: 0 2018-12-01 18:54:15 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Może ta informacja naprowadzi Cię na trop:
Przyczyną hałasu może być również sam zawór, jeśli grzybek z uszczelką poluzują się i pod wpływem przepływającej wody wpadną w wibracje. Jeśli zaś dotychczas instalacja pracowała prawidłowo, to można podejrzewać, że na skutek nagromadzonych zanieczyszczeń nastąpiło miejscowe przewężenie wywołujące zjawisko kawitacji. Występuje ono na skutek raptownego obniżenia się ciśnienia w strefie za przewężeniem, co w efekcie prowadzi do gwałtownego parowania wody nawet przy stosunkowo niskich temperaturach i będzie się nasilać wraz ze wzrostem temperatury wody w instalacji. Doraźnie problem można rozwiązać zmniejszając intensywność przepływu wody poprzez zmniejszenie obrotów pompy, jednak docelowo konieczne będzie ustalenie miejsca gdzie pojawia się kawitacja (najczęściej na załamaniach instalacji, w miejscach przewężenia) i wymiana lub oczyszczenie uszkodzonego elementu.
Piszesz że czyściłeś instalacje,może jednak jakiś złóg pozostał.
W tym roku,przed sezonem też wyczyściłem c.o.,korzystałem z usługi powerflush a central heating system,nie miałem checi babrać się z tym sam.Odpukać,jak narazie śmiga.
"We're all mad here" Mad Hatter
|

|
 |
|
|
radzik77 |
Post #2 Ocena: 0 2018-12-01 19:47:38 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Odgłos to nie stukanie. Tak jakby sie silnik odrzutowy zalaczal i stopniowo nabiera na sile. Szum jakiś. Jak sie wyłączy piec to następuje kolejny dziwny odgłos, jakby cos sie jeszcze kręciło i piec nie przestaje pracować od razu. Cos tam sie jeszcze mieli kilka sek.
Nie było tego wczesniej.
Chciałem oszczędzić na power flush i mam przykry finał.
Wypłukane raczej dokładnie było. Założyłem węże elastyczne. Na początku leciał syf a pozniej juz była czysta woda.
No chyba ze faktycznie cos w środku sie przytkało.
|

|
 |
|
fugazi |
Post #3 Ocena: 0 2018-12-01 23:36:01 (6 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Cytat:
2018-12-01 19:47:38, radzik77 napisał(a):
Odgłos to nie stukanie. Tak jakby sie silnik odrzutowy zalaczal i stopniowo nabiera na sile. Szum jakiś. Jak sie wyłączy piec to następuje kolejny dziwny odgłos, jakby cos sie jeszcze kręciło i piec nie przestaje pracować od razu. Cos tam sie jeszcze mieli kilka sek.
Nie było tego wczesniej...
Boiler systemowy czy combi?
Czy po odpowietrzaniu pompy obudowa boilera została prawidłowo/szczelnie założona?
Niedomknięta obudowa przepuszcza więcej hałasu ze środka. Może sie wydawać , że jest głośniej niż było wcześniej.
Tylko dwie części w piecu dają wirujący hałas. Pompa i fan. Obie też pracują jeszcze chwilę po wyłączeniu pieca. Wentylator działa zawsze przy ogrzewaniu i przy pobieraniu ciepłej wody (combi boiler) a pompa pracuje tylko przy ogrzewaniu.
Cytat:
Przy puszczeniu samej gorącej wody, hałasu nie ma.
To by jednoznacznie wskazywało na pompę. Może łożysko albo uszkodzone łopatki . Mogła też być zatarta pracując na sucho/bez wody podczas ostatnich prac?
Dzisiaj pomp raczej się nie reperuje. Nową kupisz poniżej stówki i wymienisz sam.
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #4 Ocena: 0 2018-12-02 12:53:44 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Dzieki za podpowiedzi.
Na obudowe jestem uczulony, kiedys tak dzwonila, ze przygielem troche uchwyty i teraz siedzi bez zadnych luzow.
Pompa raczej ok. Grzejniki robia sie szybko cieple, wiec cyrkulacja wody jest. Po odkreceniu centralnej sruby w pompie, widac tak jakby os wirnika, obraca sie swobodnie.
Ten halas to chyba jednak bardziej odglos bulgotania, przechodzacy w szum. Coraz glosniejszy szum.
Cos mi mowi, ze jednak sie cos przytkalo i woda sie gotuje w piecu. Po prostu bardzo to dziwne, ze dzialalo wszystko ok, az nagle po plukaniu przestalo.
Jutro przyjdzie serwisant do pieca. Piec 9 lat (combi Main 24HE).
W sumie to nic nie trace. Mialem robic powerflush, sprobowalem sam. Nie wyszlo i wracam do poczatku. Wizyta serwisanta jest oplacona przez ubezpieczenie.
|

|
 |
|
Suzuki |
Post #5 Ocena: 0 2018-12-02 13:52:56 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-02-2006 |
Jesli wymienniki ciepla (sa dwa do cieplej wody biezacej i do CO) sa przytkane osadem to slychac dziwne odglosy. Najczesciej dotyczy to wymiennika wody biezacej. Mozna probowac przecyrkulowac przez niego wode z octem lub jakies inne srodki ( pelno pomyslow na youtube). Inaczej nowy wyniennik.
|

|
 |
|
|
radzik77 |
Post #6 Ocena: 0 2018-12-03 10:25:25 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Juz był spec od pieca. Powiedział, ze cos musiało sie dostać do środka. Wyczyścił co dał rade, dodał jakiegoś środka do systemu, boiler silencer czy jakos tak, No i nastała cisza.
Załatwione i obyło sie bez power flush. Wizyta majstra w ramach ubezpieczenia pieca.
Do tematu power flush moze jeszcze wrócę przed następnym sezonem.
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 03-12-2018 10:25 ]
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #7 Ocena: 0 2021-03-27 11:10:58 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Podlacze sie do pytan.
Czarna seria dopadla przed swietami  .
Ciekawostka z piecem co combi.
Woda w ukladzie w srodku zielonego poziomu, za to po wlaczeniu ogrzewania cisnienie skacze za wysoko, powyzej 3 (barow?). Temperatura wody do grzejnikow ustawiona ponizej 40 stopni.
Po przelaczeniu pieca tylko na grzanie wody, czasem cisnienie spada ponizej poziomu i pojawia sie komunikat o uzupelnieniu wody w systemie.
Samo otworzenie zaworu z dopuszczeniem wody powoduje odpowietrzenie? czujnika i znow mamy odczyt cisnienia w normie.
Fachowiec do wezwania, ale zastanawiam sie, czy kwestia tylko czujnika czy po prostu powoli piec na zlom?
Dzieki piekne za podpowiedzi.
|

|
 |
|
sqlserver |
Post #8 Ocena: 0 2021-03-27 11:16:32 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Nie znam się to się wypowiem, spróbujcie odpowietrzyć grzejniki bo tak się zachowuje układ z duża ilością powietrza, ciepłe ma większe ciśnienie moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #9 Ocena: 0 2021-03-27 13:09:59 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Sporobujemy, ale byly odpowietrzane i nie wyglada na to.
|

|
 |
|
sqlserver |
Post #10 Ocena: 0 2021-03-27 15:47:34 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Jeśli było odpowietrzane to dużo powietrza traci i musiało się skądś wziąć wiec pewnie przeciek albo ( bardziej prawdopodobne) uszkodzony zawór na zbiorniku przeponowym w instalacji albo na takim w piecu. Możesz go zlokalizować i zmierzyć miernikiem do kół jakie masz w nim ciśnienie moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|
 |
|