Str 2 z 2 |
|
---|---|
Richmond | Post #1 Ocena: 0 2017-12-08 18:21:45 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jak ktos przebywa poza domem w ciagu dnia i wraca wieczorem, to storage heaters sa kiepskim rozwiazaniem. Ale chyba nie ma co dyskutowac co jest lepsze w tym przypadku, bo to wynajmowany lokal i szane na zmiany sa minimalne albo zadne.
Carpe diem.
|
AgentOrange | Post #2 Ocena: 0 2017-12-08 20:12:43 (7 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: Gaz jest tańszy ale potrzebujesz go więcej żeby ogrzać mieszkanie. Przy ogrzewaniu na prąd storage heaters nagrzewają się w nocy na tańszej taryfie a oddają ciepło w dzień. Nie, nie potrzebujesz więcej gazu. Sprawność kotłów kondensacyjnych to ok. 90% czyli spalona wartość kaloryczna gazu o energii 1 kWh oznacza 0.9kWh w grzejnikach. U mojego dostawcy 1 kWh prądu to 13.589p a równoważna ilośc gazu to 2.745p. Tutaj nie trzeba nawet magistra aby zauważyć co jest tańsze. Po co mi piece akumulacyjne grzejące w dzień jak wtedy wszyscy są poza domem. Za to kiedy trzeba ciepła wieczorm to go nie ma bo piece jeszcze nie włączyły się na 2-giej taryfie. Do tego jak włączysz piec akumulacyjny to minie sporo czasu zanim będzie ciepły bo najpierw muszą się nagrzać cegły szamotowe które robią owe 'storage'. Ogrzewanie elektryczne w UK było dobre 20 lat temu gdy energia była bardzo tania. To także tanie rozwiązanie dla kiepskich miszkań na wynajm. Większość kosztów jest przerzucona na lokatora. |
kubusandpuchate | Post #3 Ocena: 0 2017-12-08 20:24:53 (7 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2010 Skąd: essex |
Za £30 gazu na miesiąc to ja ogrzewam 4 bedrom teraced house, a nie mieszkanie.
|
admiralbibol | Post #4 Ocena: 0 2017-12-09 01:07:32 (7 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
A to co zostaje z tych 3 dyszek inwestujesz, po 3 miesiacach masz juz pewnie ze 2 stowki.
Kazdy grzejnik na prad ma dokladnie te sama sprawnosc - 100 % wiec ile pradu wezmie tyle ciepla odda, czy to bedzie farelka za 10 funtow czy piec za 3 stowki, tutaj chciejstwo nie daje immunitetu na prawa fizyki ![]() Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
tonieinna | Post #5 Ocena: 0 2017-12-09 15:57:31 (7 lat temu) |
Z nami od: 29-10-2009 Skąd: Londyn |
Cytat: 2017-12-08 20:12:43, AgentOrange napisał(a): Cytat: Gaz jest tańszy ale potrzebujesz go więcej żeby ogrzać mieszkanie. Przy ogrzewaniu na prąd storage heaters nagrzewają się w nocy na tańszej taryfie a oddają ciepło w dzień. Nie, nie potrzebujesz więcej gazu. Sprawność kotłów kondensacyjnych to ok. 90% czyli spalona wartość kaloryczna gazu o energii 1 kWh oznacza 0.9kWh w grzejnikach. U mojego dostawcy 1 kWh prądu to 13.589p a równoważna ilośc gazu to 2.745p. Tutaj nie trzeba nawet magistra aby zauważyć co jest tańsze. Po co mi piece akumulacyjne grzejące w dzień jak wtedy wszyscy są poza domem. Za to kiedy trzeba ciepła wieczorm to go nie ma bo piece jeszcze nie włączyły się na 2-giej taryfie. Do tego jak włączysz piec akumulacyjny to minie sporo czasu zanim będzie ciepły bo najpierw muszą się nagrzać cegły szamotowe które robią owe 'storage'. Ogrzewanie elektryczne w UK było dobre 20 lat temu gdy energia była bardzo tania. To także tanie rozwiązanie dla kiepskich miszkań na wynajm. Większość kosztów jest przerzucona na lokatora. Widać ze nie masz pojęcia o czym mówisz. Najpierw poczytaj jak to działa a później się wypowiadaj. |
|
|
hants | Post #6 Ocena: 0 2017-12-09 16:12:01 (7 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
A skąd ta agresja? Kolega bardzo dobrze porównał koszty. Gaz jest tańszy i mniej upierdliwy w codziennej eksploatacji, a oszczędności przeznacza się na ...zakup nowego bojlera co 10 lat. Storage heaters to wg mnie jakaś kompletna porażka z bezsensownie dużą bezwładnością cieplną.
Chcieć to znaczy móc!
|
tonieinna | Post #7 Ocena: 0 2017-12-09 16:17:45 (7 lat temu) |
Z nami od: 29-10-2009 Skąd: Londyn |
Cytat: 2017-12-09 16:12:01, hants napisał(a): A skąd ta agresja? Kolega bardzo dobrze porównał koszty. Gaz jest tańszy i mniej upierdliwy w codziennej eksploatacji, a oszczędności przeznacza się na ...zakup nowego bojlera co 10 lat. Storage heaters to wg mnie jakaś kompletna porażka z bezsensownie dużą bezwładnością cieplną. Nie ma agresji. Odesłałam kolegę najpierw do lektury nim zacznie się wypowiadać nie znając tematu ![]() |