Str 2 z 5 |
|
---|---|
andyopole | Post #1 Ocena: 0 2017-11-16 16:21:03 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Musisz poszukac w instrukcji, tam jest napisane do ktorych zlaczy podlaczyc kabelki. Sa ponumerowane badz oznaczone literkami.
Obrazek niestety sie nie otwiera. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2017-11-16 16:36:07 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Mam termostaty heatmaisera i sa wyjatkowo nieprecyzyjne. Przez pol roku zaczynaja spieszyc sie o 20 minut i musze je przestawiac co pare miesiecy. Termoment tez nie jest zbyt dokladny.
Carpe diem.
|
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2017-11-16 16:48:35 (8 lat temu) |
W pracy mam Honeywell I gdy jest zmiana czasu to tez jest zawsze kilka minut roznicy. Natomiast domowy narobil przez pol roku 2 minuty roznicy, nie pamietam jakiej marki.
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2017-11-16 17:34:50 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Jak poprzednio mieszkałem w bardzo dużym domu to miałem takie pokrętła, tym się ustawia tylko temperaturę.
Piec się wyłącza i włącza w zależności od potrzeby dogrzania. A ta elektroniczna skrzynka to znowu ustawiało się czas, dni tygodnia, pory dnia. Np w weekend można było zaprogramować pracę cały dzień, a w ciągu tygodnia np tylko wieczorem i nad ranem, wg godzin. Teraz mam bardziej prymitywny system. Czasomierz jest w piecyku, anologowe ząbki do wyginania, i jeden termostat na dole. Więc trzeba chodzić do termostatu i nim kręcić wg potrzeb. A no i na kaloryferach są indywidualne termostaty. Ale one działają średnio ... niemej można przykręcić trochę mniej w pokojach gdzie się nie przebywa. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2017-11-16 18:03:40 (8 lat temu) |
Te analogowe termostaty maja przewaznie bardzo duza bezwladnosc. Wlaczaja sie gdy pomieszczenie wystygnie a wylaczaja piec wtedy kiedy jest znow za cieplo.
Moj obecny domowy, ma taki "pomyslunek" ze gdy jest nastawiony np, na 20 C na 6.45am to wlacza sie wczesniej, w zaleznosci od temperatury w pomieszczeniu aby o 6.45 zadana temperatura juz byla uzyskana. Na tej samej zasadzie utrzymuje stala temperatura w ciagu dnia, reaguje z wyprzedzeniem, wykres temperatury to niemal linia prosta, nie ma skokow. |
|
|
rednight20 | Post #6 Ocena: 0 2017-11-16 18:18:49 (8 lat temu) |
Z nami od: 30-11-2014 |
https://www.imageupload.co.uk/image/EBjR
|
krakn | Post #7 Ocena: 0 2017-11-16 18:39:04 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Andy, bezwładność tych czujek, bo to są czujki kapilarowe jest zazwyczaj 3-5C czyli jak masz ustawione na 24C to dogrzeje do około 26 a włączy przy 22-23
Tam jest po prostu mieszek który zawiera odrobinę gazu, zazwyczaj freon, taki jak w lodówkach do chłodzenia. W miarę jak się rozgrzewa lub studzi to taka harmonijka lub rurka zwinięta w trąbkę, lub membrama prostuje lub wybrzusza. W elektronicznych masz po prostu rezystor. Ale i tak nie ma bata, im większe pomieszczenie tym większe różnice temperatur i trzeba by albo wymusić mieszanie powietrza, tak jak w klimatyzacji gdzie masz nawiew, albo ustawić wiele czujek. Ale tu już dochodzimy do paranoi ![]() Tak na marginesie najlepsze były termostaty Danfosa, swego czasu kupowałem je dla moich klientów. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
MrMaverick | Post #8 Ocena: 0 2017-11-16 18:49:12 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 05-09-2017 Skąd: x |
Ja sobie poradziłem w ten sposób. Przyszedł pan z British Gas i zrobił porządek z boilerem i termostatem. Kupiłem bojler 2 lata temu i ubezpieczyłem od wszelkich nieszczęść). Po roku zaczął się psuć (ten boiler) i teraz to tak wygląda:
W living room mam takie ustrojstwo: ![]() W piwnicy taki oto boiler (z tymi łopatkami o których wspomniał krakn) ![]() A najlepszy patent to ten mały przekaźnik obok boilera w piwnicy. ![]() I święty spokój. Problem polega na tym, że tylko moja żonka wie jak to zaprogramować ![]() Ps. Nie ten "łopatkowy" tylko ten na ścianie, bo ten "łopatkowy" już jest wyłączony z obiegu i boilerem steruje się tylko z panelu na ścianie. " BO JEST BEZPRZEWODOWY!!!" Polecam. [ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick 16-11-2017 19:25 ] |
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2017-11-16 19:04:04 (8 lat temu) |
Cytat: 2017-11-16 18:18:49, rednight20 napisał(a): https://www.imageupload.co.uk/image/EBjR Mam swoja koncepcje podlaczen aale nie chcialbym nic sugerowac bo jeszcze bede musial refundowac zakup gdy z urzadzenia pojdzie dym. Bez przeczytania instrukcji nic nie zrobisz, musisz poczytac. |
gotman25 | Post #10 Ocena: 0 2017-11-16 19:07:29 (8 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
Skad wiesz ze masz 2 zyly? (tylko 2 kable w termostacie)
Najlepiej zdejmij obudowe i zobacz ile masz tam kabelkow. Pewnie srubka na dole jest. Jezeli masz tylko 2 to mysle ze nie bedzie to mozliwe. 2 przewody beda dzialaly na zasadzie owierania/zamykania obwodu i nie bedziesz mial tam L i N jednoczesnie. To znaczy wszystko jest mozliwe ale musialbys pociagnac dodatkowe przeowdy. Robilem podobna rzecz co chcesz zrobic. Tylko u mnie na termostacie byla dioda i bylo widac kiedy czasomiesz wlaczyl czy wylaczyl termostat inaczej mowiac zaczynal czekac na wiadomosc od termostatu. (wiec dostawal napiecie) Jak masz min 3 kable to mozna sie pobawic. Obstawiam ze wtedzy bedziesz mial L-in, N i L-out Tu poruszam tylko sytuacje gdy myslisz o wymianie termostatu zeby miesc wiecej mozliwosci. W innym przypadku trzeba by bylo przyjrzec sie "panelowi" i pomyslec nad nim. [ Ostatnio edytowany przez: gotman25 16-11-2017 19:10 ] |