Str 4 z 6 |
|
---|---|
Emeryt56 | Post #1 Ocena: 0 2019-10-09 22:01:28 (6 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Panowie wszystko niby proste ale w sytuacji gdy jest jeden wyłącznik i jedna lampa ale tu w tej sytuacji o ile dobrze zrozumiałem to są dwa wyłączniki tz "schodowe" (two way switch) które kontrolują chyba dwie lampy.
Do tego należy mieć nadzieję że wyłączniki są dobrze podłączone i oznaczenia kolorem brązowym na niebieskich przewodach są w odpowiednim miejscu. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2019-10-09 22:36:45 (6 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jaki pisalam wczesniej: 3 lampy i dwa wlaczniki, z sufitu wychodza 4 kable 3 przewodowe. Kable nowe, wiec: brazowe, niebieskie i zielone. Najpierw chcialbym tak spiac kable, zeby dzialaly bez tej konkretnej lampy, a jak juz bedzie wszystko ok, to podpiac lampe.
Mam miernik i probnik. Obejrzalam filmik na YT o tych bloczkach i jutro sprobuje podlaczyc jeszcze raz. Carpe diem.
|
Post #3 Ocena: 0 2019-10-10 09:42:34 (6 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2019-10-10 13:01:20 (6 lat temu) |
Swiatlo na pietrze juz naprawilam, musze jeszcze rozpracować podlaczenie lampy. Na razie jak wlacze korek, to te dwie pozostale lampy swieca sie na stale.
Carpe diem.
|
Emeryt56 | Post #5 Ocena: 0 2019-10-10 13:38:33 (6 lat temu) |
Jeśli okablowanie jest zrobione jako "typowe to można się posłużyć schematem poniżej.
http://www.ceilingrosewiring.co.uk/ceiling-rose-wiring-with-two-way-switching-older-cable-colours/ Na tym schemacie do puszki dochodzi tylko 3 kable dwu żyłowe ale u Ciebie jest czwarty kabel co podaje "światło" do następnych lamp które są kontrolowane przez te same wyłączniki. W twoim przypadku masz inne kolory przewodów. Na jednym z przewodów niebieskich powinna być koszulka lub taśma w kolorze brązowym co Będzinie oznaczać że to jest przewód z wyłącznika i z nim ma być połączona lampa lub lampy. Pozostałe niebieskie (na schemacie czarne) połączyć razem. Następnie zidentyfikować którym kablem z bezpiecznika przychodzi "power" jak go znajdziemy to do niego dotykamy kolejno jeden z przewodów brązowych aby sprawdzić który kabel daje "power" do innych pomieszczeń a który kabel daje "światło do następnych lamp na tym samym wyłączniku. Po zakończonej identyfikacji 4 kabli co dochodzą do puszki połączenie przewodów zrobić podobnie jak na schemacie: 1. żółto-zielony razem (uziemienie) 2. wszystkie niebieskie razem (z wyjątkiem tego oznaczonego na brązowo) oraz przewód "N" od tego żyrandola co ma być w tym miejscu. 3. Niebieski oznaczony na brązowo połączyć razem z brązowym co daje "światło do następnych lamp na tym samym wyłączniku oraz przewodem "L" z tego żyrandola co ma być w tym miejscu. 4. Przewody brązowe: z kabla co doprowadza nam "power" z bezpiecznika oraz z tego kabla co dalej podaje "power" do innych pomieszczeń i ten co jest z kabla z wyłącznika, wszystkie trzy razem. Na schemacie oznaczone są kolorem czerwonym Nr; 3,4,5 |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2019-10-10 16:05:32 (6 lat temu) |
1 zrobione, 2 zrobione.
3 podlaczylam razem niebieski w brazowej koszulce i brazowy od lampy, ktora wieszam. Wynika z tego, ze musze ustalic dwa pozostale kable, ktore ida do tych dwoch lamp z kompletu i podlaczyc je do wlacznika, bo teraz sa polaczone z reszta brazowych kabli i zaden włącznik ich nie kontroluje, dlatego tez swieca non stop po włączeniu pradu. 4. Do zrobienia. Na razie mam wszystkie brazowe wychodzące z sufitu spiete razem. Jeszcze troche i bedzie suckes ![]() Carpe diem.
|
Emeryt56 | Post #7 Ocena: 0 2019-10-10 16:31:50 (6 lat temu) |
Cytat: 2019-10-10 16:05:32, Richmond napisał(a): . Wynika z tego, ze musze ustalic dwa pozostale kable, ktore ida do tych dwoch lamp z kompletu i podlaczyc je do wlacznika, bo teraz sa polaczone z reszta brazowych kabli i zaden włącznik ich nie kontroluje, dlatego tez swieca non stop po włączeniu pradu. Prawidłowa konkluzja z tym że masz tylko jeden kabel co "zasila dwie następne lampy bo one mają połączenie pomiędzy sobą. Brawo za wytrwałość ale bądź ostrożna. |
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2019-10-10 17:41:08 (6 lat temu) |
Juz prawie w domu. Pomogl mi Twój post. Dziala wszystko oprocz lampy, w ktorej grzebie. Dziala swiatlo na pietrze, dzialaja pozostale dwie lampy z kompletu i reaguja na pstryczek. Jutro nastepna runda, bo schody mnie wykończyły i ciemno sie robi.
Dodam, ze to nie wina lampy, ktora wieszam, bo zarowka na kablu z ceiling rose tez nie dziala po podlaczeniu. 1 kostka z brazowymi kablami: prad z dolu, pozostale pokoje, kabel od wlacznika 2 kostka: 3 niebieskie kable 3 kostka: niebieski od wlacznika, brazowy od dwoch lamp z kompletu 4 kostka: zielone Jak rozumiem, powinnam zapiac zielony kabel do zielonych (albo wcale w przypadku zarowki), brazowy do brazowych z kostki 3, niebieski do niebieskich. Czy myle sie? Carpe diem.
|
Emeryt56 | Post #9 Ocena: 0 2019-10-10 17:47:22 (6 lat temu) |
Cytat: 2019-10-09 18:51:51, andyopole napisał(a): Poniewaz od jakiegos czasu jestem singlem wszystkie roboty elektryczne robie pod napieciem bo nie chce mi sie skakac bez przerwy do Fuse box albo do pstryczka. Hmm... tylko w twoim przypadku masz do czynienia z 120V a w UK masz 2 razy tyle. |
Post #10 Ocena: 0 2019-10-10 17:49:59 (6 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|