Str 3 z 6 |
|
---|---|
Emeryt56 | Post #1 Ocena: 0 2019-08-24 22:35:56 (6 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
![]() |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2019-10-09 13:04:33 (6 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Walcze dalej z zyrandolami. W weekend udalo mi sie powiesic pierwszy na korytarzu, ale kompletnie utknelam przy drugim.
Mam uklad 3 lamp sufitowych wlaczanych dwoma wlacznikami i lampa, na ktorej utknelam jest chyba centralna z tego ukladu. Jedna podoboczna powiesilam w weekend i dzialala ok, ale ta centralna ma 4 kable z sufitu i nie moge rozpracowac jak to podlaczyc wszystko. Probowalam wiele kombinacji, niektore wywalaja korki, jedna dzialala, ale teraz juz nie dziala. W rezultacie nie dzialaja mi zadne swiatla w tym obwodzie/na tym korku i nie mam swiatla na drugim pietrze. Maz kapal sie dzisiaj przy swieczce ![]() Poddaje sie z tym i zamawiam elektryka, zeby zrobil wszystkie lampy w hurcie, bo czuje, ze bedzie jeszcze pare podobnych kombinacji. Wiekszosc lamp sufitowych ma albo dwa wlaczniki albo dwie lampy w ukladzie. Gdybym walczyla z lampa blizej skrzynki z korkami, to moze bym jeszcze pokombinowala, ale tak musze chodzic 2 pietra w dol i w gore za kazdym razem, zeby wylaczyc i wlaczyc prad. Dzisiaj przeszlam ze 20 pieter jak nic. Carpe diem.
|
Emeryt56 | Post #3 Ocena: 0 2019-10-09 13:34:25 (6 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2019-10-09 13:04:33, Richmond napisał(a): Walcze dalej z zyrandolami. W weekend udalo mi sie powiesic pierwszy na korytarzu, ale kompletnie utknelam przy drugim. Mam uklad 3 lamp sufitowych wlaczanych dwoma wlacznikami i lampa, na ktorej utknelam jest chyba centralna z tego ukladu. Jedna podoboczna powiesilam w weekend i dzialala ok, ale ta centralna ma 4 kable z sufitu i nie moge rozpracowac jak to podlaczyc wszystko. Probowalam wiele kombinacji, niektore wywalaja korki, jedna dzialala, ale teraz juz nie dziala. W rezultacie nie dzialaja mi zadne swiatla w tym obwodzie/na tym korku i nie mam swiatla na drugim pietrze. Maz kapal sie dzisiaj przy swieczce ![]() Poddaje sie z tym i zamawiam elektryka, zeby zrobil wszystkie lampy w hurcie, bo czuje, ze bedzie jeszcze pare podobnych kombinacji. Wiekszosc lamp sufitowych ma albo dwa wlaczniki albo dwie lampy w ukladzie. Gdybym walczyla z lampa blizej skrzynki z korkami, to moze bym jeszcze pokombinowala, ale tak musze chodzic 2 pietra w dol i w gore za kazdym razem, zeby wylaczyc i wlaczyc prad. Dzisiaj przeszlam ze 20 pieter jak nic. Szkoda że nie zamieściłaś tutaj fotek tych kabli (przewodów) przed zaczęciem bawieniem się w elektryka. Najrozsądniej to jest zadzwonić po elektryka. Jak na tym obwodzie niema prądu to najczęściej jest z powodu tz wybicia automatu (korka) w tym obwodzie. Jak niema stałego zwarcie to ja bym się pokusił "zresetować" ten "korek" tz manetkę tego bezpiecznika należy przesunąć dobrze do oporu w pozycję OFF a następnie przesunąć w pozycję ON. |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2019-10-09 14:40:37 (6 lat temu) |
Korek jest teraz wylaczony dla bezpieczenstwa. Jak jest wlaczony, to zwyczajnie zadna lampa nie swieci w zadnym pokoju, zapewne jest jakies zwarcie. W jednej konfiguracji dzialaly swiatla, ale jak ja powtorzylam pozniej, to juz nie.
Nie chce mi sie z tym walczyc, za duzo lazenia po schodach w te i pozwrotem, zeby testowac czy udalo sie czy nie. Carpe diem.
|
Post #5 Ocena: 0 2019-10-09 16:21:43 (6 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2019-10-09 17:44:55 (6 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2019-10-09 18:17:03 (6 lat temu) |
Mam 4 kable z sufitu, nowe wiec z kazdego wychodzi: brazowy, niebieski i zolto-zielony. Jak mam spiac brazowe i niebieskie? W poprzednich podlaczeniach spinalam wszystkie niebieskie ze soba, wszystkie brazowe ze soba i zolto-zielone ze soba. W tym przypadku ta opcja nie działa. Spinam je tymi kostkami wspomnianymi na poprzedniej stronie.
Zakladam, ze 2 kable sa od wlacznikow i 2 kable od sasiednich lamp, ktore tworza komplet. W zależności od różnych kombinacji spinania nibieskich kabli: -dzialaly swiatla w innych pokojach -zapalala sie jedna z lamp z kompletu, ale nie moglam jej wyłączyć -migala zarowka w jednej z dwóch lamp z kompletu. -nie dzialaly zadne swiatla -od razu wywalo korek Potem znudzilo mi sie latanie po schodach do bezpieczników. Mam miernik, ale obawiam sie trochę grzebac w zywych kablach. Carpe diem.
|
AgentOrange | Post #8 Ocena: 0 2019-10-09 18:51:33 (6 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Czy masz śrubokręt-próbowkę-neonówkę? Możesz takim próbnikiem sprawdzić który kabel jest pod napięciem.
|
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2019-10-09 18:51:51 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-10-09 18:17:03, Richmond napisał(a): Mam 4 kable z sufitu, nowe wiec z kazdego wychodzi: brazowy, niebieski i zolto-zielony. Jak mam spiac brazowe i niebieskie? W poprzednich podlaczeniach spinalam wszystkie niebieskie ze soba, wszystkie brazowe ze soba i zolto-zielone ze soba. W tym przypadku ta opcja nie działa. Spinam je tymi kostkami wspomnianymi na poprzedniej stronie. Zakladam, ze 2 kable sa od wlacznikow i 2 kable od sasiednich lamp, ktore tworza komplet. W zależności od różnych kombinacji spinania nibieskich kabli: -dzialaly swiatla w innych pokojach -zapalala sie jedna z lamp z kompletu, ale nie moglam jej wyłączyć -migala zarowka w jednej z dwóch lamp z kompletu. -nie dzialaly zadne swiatla -od razu wywalo korek Potem znudzilo mi sie latanie po schodach do bezpieczników. Mam miernik, ale obawiam sie trochę grzebac w zywych kablach. Poniewaz od jakiegos czasu jestem singlem wszystkie roboty elektryczne robie pod napieciem bo nie chce mi sie skakac bez przerwy do Fuse box albo do pstryczka. |
Post #10 Ocena: 0 2019-10-09 19:24:03 (6 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|