Str 2 z 6 |
|
---|---|
Emeryt56 | Post #1 Ocena: 0 2018-01-30 17:01:21 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Odpowiedz dla KatyD : 99% of the time one of the black wires belongs to the switch cable that controls that light. Both wires, red and black, are live wires in a switch as you will see a little later. The black wire for the switch should have a little bit of red tape around it, or a little red sleeve on it. This makes the job of identifying the switch cable easy. If there is no such labeling, an indicator is necessary.
W uproszczonym tłumaczeniu : do puszki pod sufitem dochodzi kabel zasilający z klasycznymi kolorami: czerwony-fazowy, czarny-zerowy i jest drugi kabel który idzie do wyłącznika światła i w nim niema zera więc z niego przewód czarny powinien być oznakowany na czerwono bo w puszce się go łączy z czerwonym przewodem z kabla zasilającego.w samym wyłączniku czarny przewód też powinien być oznakowany na czerwono. Lampę podłączymy do czarnego z kabla zasilającego oraz do czerwonego co przychodzi z wyłącznika. Jak byśmy zignorowali nałożone oznaczenia na czarnym przewodzie i połączyli czarne razem i czerwone razem to wyłącznik światła w pozycji załącz będzie robił zwarcie. We wszystkich zabawach z instalacją elektryczną nie działać z automatu bo nie wiemy kto przed nami jaka rzeźbę nam zostawił. Zdarza się że używają koloru brązowego zamiast czerwonego na przewodach fazowych. |
nEUROn | Post #2 Ocena: 0 2018-01-30 17:25:24 (7 lat temu) |
Z nami od: 09-10-2015 Skąd: UK |
Nic się nie zdarza.
Jak poznać starą instalację ? Zazwyczaj po tym że jeden z przewodów ma czerwoną koszulkę. Teraz nowe kable to głównie brąz. Nawet czterożyłowe to brąz, czarny, niebieski lub szary, zielonozółty. Lepiej nie mając doświadczenia, nie grzebać. |
hants | Post #3 Ocena: 0 2018-01-31 02:33:38 (7 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
Instalacja oświetleniowa też jest oparta na tym dziadowskim "ringu" (tak samo jak kontakty, za wyjatkiem tzw. "spur"
![]() To dlatego do rozetki wchodzą trzy wiązki kabli: ring in, ring out i sterowanie z włącznika. Ogólnie prosta sprawa, a zainteresowanym polecam filmiki pana Johna Ward na youtubie. [ Ostatnio edytowany przez: hants 31-01-2018 02:35 ] Chcieć to znaczy móc!
|
Emeryt56 | Post #4 Ocena: 0 2018-01-31 12:13:05 (7 lat temu) |
Filmik jest dobry ale dla tych co mieli lub mają z tym styczność. jak instalacja elektryczna jest zrobiona "książkowo" to ten filmik dla laika będzie pomocny ale jak ktoś "ulepszał" i połowa jest starych kabli a połowa nowych do tego zamiast koszulek oznaczający kolor mamy taśmę co już się zeschła i odpada to łatwo o fajerwerki
![]() |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2019-04-22 12:28:50 (6 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Wracam do tematu zyrandoli z PL, bo zostaly mi jeszcze dwa, ktore chce podlaczyc. Oba maja po 4 kable jak na obrazku ponizej
Co mam zrobic z tym czarnym kablem? Z sufitu wychodzi mi tylko zielony, brazowy i niebieski. Myslam, zeby uzyc obecnej rozetki, a w niej jest tylko miejsce na podlaczenie 3 kabli. Ten zyrandol podlaczony przez elektryka, ma chyba ze 4 male kostki podlaczone dookola. Od biedy moge to zreplikowac, ale zastanawiam sie czy jest jakas prostsza metoda. Wspomniane kostki: Carpe diem.
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2019-04-22 14:33:30 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
L I L1 zmostkowac. Zeby zyrandol dzialal w pelni musialabys miec podwójny pstryczek w ścianie. Nie jestem elektrykiem, tak sobie kombinuję.
[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 22-04-2019 14:45 ] |
Post #7 Ocena: 0 2019-04-22 17:11:53 (6 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Emeryt56 | Post #8 Ocena: 0 2019-04-22 19:31:54 (6 lat temu) |
Richmond pyta : cytuję
Co mam zrobic z tym czarnym kablem? Z sufitu wychodzi mi tylko zielony, brazowy i niebieski. Myslam, zeby uzyc obecnej rozetki, a w niej jest tylko miejsce na podlaczenie 3 kabli. Odpowiedz: Klasycznie to czarny dołączyć do brązowych po przez zmostkowanie lub jak by się dało pod wspólny terminal (śróbkę, zacisk) |
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2019-04-22 20:04:36 (6 lat temu) |
Dzieki. Racja, te zyrandole maja po 4-5 lamp i w Polsce byly podpiete na dwa przelaczniki. Dam znac jak mi poszlo za jakis czas.
Carpe diem.
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2019-08-24 19:45:20 (6 lat temu) |
Powiesilam pierwszy zyrandol. Sprawe komplikowaly dwa wlaczniki swiatla, z dwoch stron pokoju i 3 kable z sufitu, ale dalo rade. Oczywiście zyrandol, ktory wisial wcześniej na 3.5m, jest za duży na 2.4m wysokości, mimo skrócenia łańcucha i kabla. Wisi troche na slowo honoru, wiec któregoś dnia moze byc wielki huk i zawal dla swiadkow tego wydarzenia.
Carpe diem.
|