MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wymiana boilera na combi boiler.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

admiralbibol

Post #1 Ocena: 0

2017-02-03 22:37:29 (8 lat temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Cytat:

2017-02-02 21:25:18, AgentOrange napisał(a):

Jeśli chodzi o czekanie na ciepłą wodę: współczesne instalacje mają obieg zamknięty w combi boilerze, tj. ciepła woda krąży w rurach od kranu do boilera i co jakiś czas jest podgrzewana. Wtedy zawsze masz ciepłą.

nie maja, maja maly pojemnik z ciepla woda, ale ilosc schlodzonej w rurach wody miedzy boilerem a kranem jest taka sama, jedyny zaoszczedzony czas to ten ktory boiler potrzebuje do osiagniecia pelnej temperatury (pewnie nie wiecej niz 5 sekund).

Combi boilery sa swietne do miejsc gdzie nikt nie bedzie odkrecal wiecej niz 1 kranu na raz i nie zajmuja sporo miejsca, z ich wad mozna dodac to ze nie mozna miec jednoczesnie cieplej wody i ogrzewania za co odpowiada diverter valve - rzecz ktora w tego typu boilerach psuje sie najczesciej, dodatkowo wydajnosc przy cieplej wodzie jest bardzo slaba ( bo wiekszosc boilerow kondensacyjnych nie pracuje w tym trybie przy podgrzewaniu wody)

zbiornik jest potrzebny przy wiekszych domach, zabiera miejsce, ale ma ogromna zalete - diverter valve jest na zewnatrz, koszuje 5 dyszek i kazdy kto umie obslugiwac zabke da rade go wymienic sam, dodatkowo przy odpowiednim ustawieniu temperatury na boilerze wydajnosc ogrzewania cieplej wody jest taka jak przy ogrzewaniu - ok 90+%, jedyny problem to taki ze nagrzanie wody trwa dluzej i straty ciepla zwiazane z utrata ciepla w samym zbiorniku na wode.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

fugazi

Post #2 Ocena: 0

2017-02-04 09:18:39 (8 lat temu)

fugazi

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2016

Cytat:

2017-02-02 19:34:06, kasiapool napisał(a):

... Ile moze srednio wyniesc koszt instalacji takiego urzadzenia ? Na pewno musimy z salonu wywalic ten kominek , z szafy bolier na cieplo wode .
Wiem ,ze koszt moze wzrosnac jak cos wyjdzie w '' praniu ''.
Dzieki za kazda odpowiedz .

W warunkach budowlanych , fachowiec z rozgarnietym pomocnikiem jest w stanie wykonac taka prace w dwa dni. ( spuszczenie wody z systemu, odciecie starego pieca i cylindra i likwidacja tanku i zbiorniczka wyrownawczego na strychu , potem przerobka i zablokowanie czesci rur i w koncu instalacja nowego.
Do starego pieca dochodza tylko trzy rury(2 x ch + gas). Do condensing combi boilera podlaczamy 7 rur. Rowniez pozycja pieca musi sie zmienic (rura spalinowa nie moze wchodzic do komina ,jak to bylo przy starym boilerze.) Wiaze sie to ze zrywaniem podlog i ciagnieciem rur prawdopodobnie do kuchni. To extremalnie brudna robota. (kurz, smolowata woda ze starych rur , stuletnia tlusta sadza ze strychu itp.)

W zamieszkalym domu( z dywanami , parkietami itp.) robi sie znacznie ostrozniej a co za tym idzie , trudniej i wolniej.
1800-2000 to uczciwa cena za prace.(+boiler ~1000)

Cytat:

2017-02-02 19:41:59, Richmond napisał(a):

Co moge doradzic, zwroc uwage czy da sie regulowac temp wody, bo niektore modele nie maja takiej opcji.

Ona chyba chce zmienic piec na "combi" , a w tych , wszystkie maja regulacje temperatury wody.

Cytat:

2017-02-03 10:34:01, Richmond napisał(a):

W moim przypadku nie mozna bylo zrobic innego rozwiazania (podpodlogowe ogrzewanie) i nie moge tego zmienic. Ale jakbym miala mniejszy dom i kaloryfery, to wybralabym combi.

Jesli chodzi o centralne ogrzewanie to nie ma znaczenia czy podlogowka czy kaloryfery . Oba typy boilerow combi czy systemowy super sobie radza jednym i drugim. U mnie dla przykladu pol na pol . Lazienki i korytarz podgrzewana podloga, reszta blachy na scianach.
Problemem combi jest ciepla woda. Taki dla przykladu 30kw combi boiler produkuje +- 9litrow cieplej wody na minute a to ledwie starcza (lub czasem nie) by jednoczesnie napelniac wanne i np. zmywac w kuchni. Na dodatek ciepla z pieca combi wyplywa tylko 15mm rurka.

Cytat:

2017-02-03 10:34:01, Richmond napisał(a):

Ja mialam 3 mieszkania z kombi i teraz mam dom ze zbiornikiem. To prawda, ze dom jest najwiekszy, ale wcale nie jest tak, ze mam od razu ciepla wode w kranie. To dziala tylko w lazience, bo za sciana jest zbiornik. W kazdym innym kranie musze czekac na ciepla wode, najdluzej w kranach dwa pietra nizej od zbiornika.

Nie masz zrobionej lub moze jest wylaczona cyrkulacja cieplej wody. Mala pompka przy baniaku sterowana timerem wlacza sie na pare minut o wybranej przez Ciebie porze np.5min przed porannym showerem . Popycha ona ciepla wode ze zbiornika do najbardziej oddalonych kranow i powraca rownolegla rurka do zbiornika . Jak sa dywany na podlodze (nie parkiet), mozna by sie bylo pokusic o dolozenie w podlodze malej rurki i dorobic cyrkulacje. To wygoda , odkecasz kran i ciepelko leci w sekunde.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: -1

2017-02-04 09:35:40 (8 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Bosch Worcester 28i Junior nie ma regulacji temp. wody. Zapewne sa inne modele, ktore rowniez jej nie maja.

Najwyrazniej nie mam takiego zbiorniczka cyrkulacji wody, ale nie bede zmieniac instalacji i rozwalac wszystkiego. Poza tym nigdy nie wiem, kiedy uzyje danego kranu. W glownej lazience akurat jest od razu ciepla woda, bo zbiornik jest obok, jak pisalam wyzej. Byc moze projektant tej instalacji tez doszedl do wniosku, ze zbyt mala przewidywalnosc i nie ma sensu tego robic albo oszczedzali, jak to z deweloperami jest.

Co innego jak ktos projektuje wlasna instalcjae lub przebudowuje i moze wszystko zrobic od nowa. Deweloperzy niestety buduja jak najtaniej i jak im sie widzi.

Jak masz jakiegos specjaliste, to mozesz mi przyslac, bo nie dziala mi kaloryfer w jednej z lazienek. Cieplo w ogole do niego nie dochodzi, wiec pewnie nie jest podlaczony albo cos jest nie tak z podlaczeniem. Poprzedni lokatorzy chyba probowali z tym walczyc, bo ktos juz zdejmowal kafelki raz.

Byl gosc z firmy, ktora instalowala wszystko, ale on nie jest specjalista i rzuca tylko teoriami, ktore nie sprawdzaja sie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

fugazi

Post #4 Ocena: 0

2017-02-04 23:15:50 (8 lat temu)

fugazi

Mężczyzna

Cytat:

2017-02-04 09:35:40, Richmond napisał(a):
Bosch Worcester 28i Junior nie ma regulacji temp. wody. Zapewne sa inne modele, ktore rowniez jej nie maja.

Kazda regula ma wyjatki.

Cytat:

2017-02-04 09:35:40, Richmond napisał(a):

...nigdy nie wiem, kiedy uzyje danego kranu.
... Byc moze projektant tej instalacji tez doszedl do wniosku, ze zbyt mala przewidywalnosc i nie ma sensu tego robic ...

Dzis robia to standardowo . Tam nie ma dodatkowego zbiorniczka. Woda powraca do duzego cylindra cieplej wody , ktory juz masz . Timer mozna ustawic na kilka/kilkanascie razy po pare minut dziennie , noca off.
No coz, skoro dom wykonczony to temat zamkniety.

Kaloryfer w lazience mozna sprobowac naprawic zdalnie .
Musielibysmy wiedziec co go powinno uruchamiac , czyli czy jest w lazience a raczej na jej zewnatrz jakis termostat na tym pietrze i w ogole ile jest w domu takich termostatow na scianie.
Czy jest to grzejnik na samej gorze? Czy inne grzejniki/podloga dziala na tym pietrze?
Czy obydwa zaworki na kaloryferze sa na pewno otwarte(odkrecone w lewo jak kran) ?
Jakie cisnienie pokazuje wskazowka/wyswietlacz na piecu?
Czy masz w domu kluczyk do odpowietrzania kaloryferow(bleeding key)?
Pomocne by bylo widziec zdjecia zaworkow, pompy i rur w jej okolicy , zbiornik z woda i zone valves takie z kabelkami.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2017-02-04 23:31:53 (8 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Przede wszystkim, czy ten grzejnik lazienkowy byl odpowietrzany ostatnio?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2017-02-05 13:41:56 (8 lat temu)

Richmond

Kobieta

Byl spec od tej instalacji, pokrecil zaworami, probowal odpowietrzyc i stwierdzil, ze byc moze zawory sa uszkodzone i trzeba wymienic, bo tak bylo w innym mieszkaniu na osiedlu.

Ja zrobilam zdjecia termalne i wyszlo, ze cieplo w ogole nie dociera do kaloryfera. Moge potem wrzucic na forum, jak je gdzies wrzuce na net.

A kaloryfer sam w sobie jest na obwodzie z innymi kaloryferami lazienkowymi, ktore sa oddzielne od jakichkolwiek termostatow i dzialaja wtedy, kiedy jest wlaczony piec gazowy. Nie jestem ich w stanie wylaczyc poza zakreceniem indywidualnych kaloryferow, ale ciepla woda i tak bedzie szla w tym obwodzie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

hants

Post #7 Ocena: 0

2017-02-07 02:35:01 (8 lat temu)

hants

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

Spuść wodę poniżej poziomu tego grzejnika i wymień zawory. Łącznie z potrzebnymi narzędziami nie będzie Cię to kosztowac więcej niż 20 funtów... Jeśli to Twój dom, to nie zapomnij o inhibitorze podczas uzupełniania ;)
Chcieć to znaczy móc!

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

ie2ox4-2b

Post #8 Ocena: 0

2017-02-07 07:16:33 (8 lat temu)

ie2ox4-2b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 22-08-2016

Cytat:

2017-02-05 13:41:56, Richmond napisał(a):
Byl spec od tej instalacji, pokrecil zaworami, probowal odpowietrzyc i stwierdzil, ze byc moze zawory sa uszkodzone i trzeba wymienic, bo tak bylo w innym mieszkaniu na osiedlu.

Ja zrobilam zdjecia termalne i wyszlo, ze cieplo w ogole nie dociera do kaloryfera. Moge potem wrzucic na forum, jak je gdzies wrzuce na net.

A kaloryfer sam w sobie jest na obwodzie z innymi kaloryferami lazienkowymi, ktore sa oddzielne od jakichkolwiek termostatow i dzialaja wtedy, kiedy jest wlaczony piec gazowy. Nie jestem ich w stanie wylaczyc poza zakreceniem indywidualnych kaloryferow, ale ciepla woda i tak bedzie szla w tym obwodzie.

Chyba zawsze tak jest, idzie rurka i odchodzą gałązki na grzejniki. Jedną rurką woda idzie z bojlera, drugą wraca do bojlera. Pompka do cyrkulacji, jest na tej powracającej.

Do góry stronyOffline

fugazi

Post #9 Ocena: 0

2017-02-07 08:21:12 (8 lat temu)

fugazi

Mężczyzna

Najczesciej sa klopoty z ostatnim kaloryferem na najwyzszym pietrze i przeciwnie ostatnim na samym dole. W pierwszym przypadku zapowietrzenie (czasem nie samego grzejnika , tylko rurki do niego dochodzacej).W drugim przypadku gdy system ogrzewania jest wylaczony dluzszy czas(lato) , brudna , przepalona woda (ktora zwykle krazy w rurach i przeplywa przez piec dziesiatki razy dziennie) osadza sie w najnizszych partiach systemu , tworzac z czasem gesty mul , korek i w efekcie blokade zaworkow.

Mamy za malo danych, brak fotek zaworow , pompy , lokalizacji "bolacego" kaloryfera w stosunku do reszty instalacji.

Chcialem zaproponowac zakrecenie wszystkich innych odbiornikow ciepla w domu podlogi/kaloryfery , pozostawiajac ten jeden w pozycji otwartej. Wtedy pompka tloczy wode cala sila wylacznie do tego jednego miejsca i zwykle daje rade przepchnac korek powietrzny lub brud blokujacy zaworek. Mozna pare razy poobracac zaworkami on/off zeby zruszyc zalegajacy w srodku osad . Pompka ma tez regulacje sily/predkosci , ktora mozna zwiekszyc na czas operacji.
Kluczykiem poluzowac pol obrotu srubke z kwadratowym lebkiem na odpowietrzniku.

Inna sprawa to niektore zaworki , szczegolnie do towel rails (te chromowe) moga byc jednokierunkowe i ktos przez przypadek mogl je zalozyc na odwrot. Wygladaja podobnie , kto montowal to wie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2017-02-07 09:45:35 (8 lat temu)

Richmond

Kobieta

Dlatego potrzebuje specjalisty, ktory sie na tym zna i to zrobi. Ja jestem od IT, a hydraulik od kaloryferow.

Moge sprobowac zakrecic inne kaloryfery lazienkowe i zobaczyc czy to pomaga. Nie wiem czy ten kaloryfer jest teraz w stanie odkrecenia czy zakrecenia, ale to mozna potestowac.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,