Cytat:
2017-02-02 19:34:06, kasiapool napisał(a):
... Ile moze srednio wyniesc koszt instalacji takiego urzadzenia ? Na pewno musimy z salonu wywalic ten kominek , z szafy bolier na cieplo wode .
Wiem ,ze koszt moze wzrosnac jak cos wyjdzie w '' praniu ''.
Dzieki za kazda odpowiedz .
W warunkach budowlanych , fachowiec z rozgarnietym pomocnikiem jest w stanie wykonac taka prace w dwa dni. ( spuszczenie wody z systemu, odciecie starego pieca i cylindra i likwidacja tanku i zbiorniczka wyrownawczego na strychu , potem przerobka i zablokowanie czesci rur i w koncu instalacja nowego.
Do starego pieca dochodza tylko trzy rury(2 x ch + gas). Do condensing combi boilera podlaczamy 7 rur. Rowniez pozycja pieca musi sie zmienic (rura spalinowa nie moze wchodzic do komina ,jak to bylo przy starym boilerze.) Wiaze sie to ze zrywaniem podlog i ciagnieciem rur prawdopodobnie do kuchni. To extremalnie brudna robota. (kurz, smolowata woda ze starych rur , stuletnia tlusta sadza ze strychu itp.)
W zamieszkalym domu( z dywanami , parkietami itp.) robi sie znacznie ostrozniej a co za tym idzie , trudniej i wolniej.
1800-2000 to uczciwa cena za prace.(

oiler ~1000)
Cytat:
2017-02-02 19:41:59, Richmond napisał(a):
Co moge doradzic, zwroc uwage czy da sie regulowac temp wody, bo niektore modele nie maja takiej opcji.
Ona chyba chce zmienic piec na "combi" , a w tych , wszystkie maja regulacje temperatury wody.
Cytat:
2017-02-03 10:34:01, Richmond napisał(a):
W moim przypadku nie mozna bylo zrobic innego rozwiazania (podpodlogowe ogrzewanie) i nie moge tego zmienic. Ale jakbym miala mniejszy dom i kaloryfery, to wybralabym combi.
Jesli chodzi o centralne ogrzewanie to nie ma znaczenia czy podlogowka czy kaloryfery . Oba typy boilerow combi czy systemowy super sobie radza jednym i drugim. U mnie dla przykladu pol na pol . Lazienki i korytarz podgrzewana podloga, reszta blachy na scianach.
Problemem combi jest ciepla woda. Taki dla przykladu 30kw combi boiler produkuje +- 9litrow cieplej wody na minute a to ledwie starcza (lub czasem nie) by jednoczesnie napelniac wanne i np. zmywac w kuchni. Na dodatek ciepla z pieca combi wyplywa tylko 15mm rurka.
Cytat:
2017-02-03 10:34:01, Richmond napisał(a):
Ja mialam 3 mieszkania z kombi i teraz mam dom ze zbiornikiem. To prawda, ze dom jest najwiekszy, ale wcale nie jest tak, ze mam od razu ciepla wode w kranie. To dziala tylko w lazience, bo za sciana jest zbiornik. W kazdym innym kranie musze czekac na ciepla wode, najdluzej w kranach dwa pietra nizej od zbiornika.
Nie masz zrobionej lub moze jest wylaczona cyrkulacja cieplej wody. Mala pompka przy baniaku sterowana timerem wlacza sie na pare minut o wybranej przez Ciebie porze np.5min przed porannym showerem . Popycha ona ciepla wode ze zbiornika do najbardziej oddalonych kranow i powraca rownolegla rurka do zbiornika . Jak sa dywany na podlodze (nie parkiet), mozna by sie bylo pokusic o dolozenie w podlodze malej rurki i dorobic cyrkulacje. To wygoda , odkecasz kran i ciepelko leci w sekunde.