|
|
---|---|
Turefu | Post #1 Ocena: 0 2016-03-26 20:20:55 (9 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Jaki jest koszt budowy 2 sypialniowego domu? Wiem, ze pytanie jest troche typu " jak dlugi jest kawalek sznurka". Mieszkamy w domu semi-detached I jest wystarczajaco duzo miejsca, zeby zbudowac 2bed przylegajacy do naszego domu. Na osiedlu juz sa podobne budynki, zatem raczej pozwolenie na budowe dostaniemy. Jeakies odswiadczenia, opinie? Chodzi mi o koszt juz "pod klucz".
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2016-03-26 20:50:33 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Internet mowi, ze 1000 funtow za metr, znaczy tyle mowil kiedys, jak sprawdzalam. Ale jak to dobudowa do istniejacego domu, to koszty moga byc mniejsze.
Carpe diem.
|
Turefu | Post #3 Ocena: 0 2016-03-27 07:52:55 (9 lat temu) |
Dzieki za odpowiedz. Ktos jeszcze moze?
|
Turefu | Post #4 Ocena: 0 2016-03-27 21:00:49 (9 lat temu) |
Up, moze jeszcze ktos cos napisze.
|
fugazi | Post #5 Ocena: 0 2016-03-27 22:50:44 (9 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Z tym planning permission na rozbudowe tez czesto sa jaja. Sasiad za sciana dobudowal , inni wkolo tez , aplikujesz a tu pozwolenia niet. W moim przypadku nie moge wykorzystac calego 3,6m x 8m placu z boku domu i pociagnac pietrowej przybudowki , zaczynajac od linii frontowej sciany domu . Musze na planach zmniejszyc zarys zewnetrzny pietra po metrze ze wszystkich trzech stron ![]() Uwazam , ze bez stowki w kieszeni , nie masz co sie na to porywac. |
|
|
gotman25 | Post #6 Ocena: 0 2016-03-28 09:28:53 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
Ja sie powoli szykuje do budowy domu chociaz jeszcze daleka droga i wiele rozmow zanim zaczniemy.
Ja nie chce budowac typowego angielskiego domu tylko planuje dom modulowy i musi byc passive. Jak bedziesz pytac sie o planning permission zapytaj o CIL - Community Infrastructure Levy. Nie wiem czy przy rozbudowie domu sie placi. Wiem tylko ze trzeba wystapic o zwolnienie przed rozpoczeciem budowy. Moj znajomy buduje dom i nikt mu o tym nie powiedzial i teraz mu wyszlo ze ma do zaplaty okolo £15k. Wydaje mi sie ze przy rozbudowie domu nie mozesz korzystac ze zwrotu VAT. Nie wiem jak to bedzie u Ciebie czy rozbudowujesz czy poprostu stawiasz semi-detached. |
Turefu | Post #7 Ocena: 0 2016-03-28 12:18:43 (9 lat temu) |
Chce rozbudowac semi detached. Wtedy sie zrobi terraced. Dzialka jest Duza , zmiesci sie bez problemu.
|
Maya11 | Post #8 Ocena: 0 2016-03-28 21:15:48 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-07-2015 Skąd: Poludnie |
Jesli jestes w semi i twoja rozbudowa sprawi, ze sie zrobi terraced to bedzie problem z pozwoleniem mimo tego iz uwazasz, ze masz miejsce.Musza byc zachowane pewne zasady. Jesli w orginale jest semi to po rozbudowie musi zachowac wyglad semi.Bardzo czesto semi moze tylko rozbudowac single story side extension i zachowac przerwe miedzy budynkami.W niektorych semi owszem mozna isc wyzej jesli po rozbudowie bedzie nadal wygladalo semi.To wszystko zalezy od polozenia danego budynku.Nawet jesli juz sa takie rozbudowy na twojej ulicy to nie znaczy ze twoj tez bedzie mozna w ten sam sposob rozbudowac.
Co do kosztow to zalezy od budowniczego bo moga sie roznic astronomicznie ale dla przykladu dam swoj dom.Rozbudowany jako single storey side extension w ktorym sa dwie sypialnie duzy pokoj ,open plan kitchen i lazienka z garazem.Gdzies okolo 65m kw. kosztowalo mnie okolo 60 tys do wprowadzenia sie.W tym okna w suficie. Do rozbudowy sa potrzebne dwa pozwolenia.Planning i Building regulation.Dla bezpieczenstwa najlepiej zrobic planning najpierw co trwa 2 miesiace jesli bez komplikacji.Koszt byl u mnie dwa lata temu £150 Building Regs juz nie pamietam ale trzeba wziasc pod uwage, ze kazda wizyta Building Inspector podczas budowy rowiez jest oplacana okolo setki.Moj dom ma ogromna przestrzen od sasiada wiec moglam wybudowac nawet dwa razy szeroki i wysoki dom natomiast budynek na przeciwko, ktory jest w orginale taki sam jak moj mogli tylko zrobic single storey. Co do loft conversion to mozna teraz bez planning permission pod warunkiem ze rozbudowa jest tylko w obrebie orginalnego budynku i bez dormers z przodu domu(moga byc sky lights).Kosz okolo 40 do 50 tys. Podaje info nie tylko z osobiestego doswiadczenia w budowie ale i z zawodu jaki wykonywalam (planning permission).Obecnie juz tego nie robie i zaczynam sie robic zardzewiala w temacie ale jak chcesz to podaj link do twojego domu ,moge zerknac na Google i ci troche doradzic czy projekt ma szanse przejsc. |
|