Str 3 z 3 |
|
---|---|
Awa | Post #1 Ocena: 0 2016-03-18 12:02:16 (9 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2006 Skąd: Manchester |
To macie szczescie, bo moj 'developer' (czyli facet, ktory remontuje stare domy) po prostu olal wszystkie usterki, niektore koszmarne i niebezpieczne. Mielismy niezly ubaw, jak wytropilismy, gdzie mieszka, zaparkowalismy i obserwowalismy, jak odbiera od nas telefon pod domem slowami 'I'm in Spain now, not sure when I'm coming back, bad line, bad line!!!'. Trzeba bylo zakasac rekawy i samemu wszystko naprawic albo zaplacic fachowcom. Takie zycie. A nie ma sie co ciagac po sadach w takich sytuacjach, bo nawet jak wygramy sprawe to typ po prostu oglosi bankructwo, zalozy nowa firme nastepnego dnia i zrobi zone/corke/pociotka dyrektorem.
Awa
|
gotman25 | Post #2 Ocena: 0 2016-03-18 13:15:24 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
Troche kwiatkow tez mialem
- jak kladlem kafelki w kuchni na podlodze to roznica poziomu 1-1.5 cm - sciany nie zawsze trzymaja pion - jak przekladalem gniazdka w kuchni, to zawsze w UK jest jedno duze do wylaczenia piekarnika. Wiadomo daja kabel 4-6mm srednicy bo idzie duzy prad i zeby sie nie przegrzaly kable. Jak odkrecilem ten wylacznik to wypadla mala srubka. Ten duzy przewod poprostu byl wcisniety w gniazdko i nie przykreczony. Moglo sie dobrze przytopic a w najgorzym razie zapalic przy zlym kontakcie. Szczegolnie ze mamy piekarnik ktory sam sie wlacza gdy nas nie ma w domu. Zona ustawia rano i jak wracamy z pracy to obiad gotowy. W takim przypadku nie moglibysmy zareagowac jak by cos z elektryka zaczelo sie dziac. Od razu posprawdzalem wszystkie gniazdka w domu i znalazlem pare gdzie przewody nie byly poprzykrecane. - okno dachowe velux - tak wykonczyli ze jak chcesz otworzyc/ obrocic to haczy o sciane a z drugiej strony 3 cm luzu. Najlepsze jak sie wprowadzilismy to zona chciala zebym cos przykrecil. Obstukalem sciane bo wiadomo plyty i znalazlem cos trwarszego. Mysle tu bedzie sie lepiej trzymac. Wiertarka i widia i dalej. I co centralnie trafilem w rure od gazu ![]() Teraz wiem ze jak cos jest za plyta to znaczy tam lepiej nie wiercic ![]() [ Ostatnio edytowany przez: gotman25 18-03-2016 13:22 ] |
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2016-03-18 14:22:58 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ja przewiduje dodatkowe atrakcje w zwiazku z ogrzewaniem podpodlogowym. Tyle rurek, z ktorych moze sie wylac woda ...
Carpe diem.
|
gotman25 | Post #4 Ocena: 0 2016-03-18 14:39:53 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
Cytat: 2016-03-18 14:22:58, Richmond napisał(a): Ja przewiduje dodatkowe atrakcje w zwiazku z ogrzewaniem podpodlogowym. Tyle rurek, z ktorych moze sie wylac woda ... Tutaj zazwyczaj ogrzewanie podlogowe jest elektryczne. Mam tez mieszkanie ktore wykupilem od councila. Tez tam sa cyrki. Ogrzewanie jest z miasta tzw district heating - ciepla woda przychodzi do bloku. Tak jak w Polsce w blokach. Chcialem wymienic grzejniki wiec musze miec pozwolenie z councila. Dostalem ale musi to robic specjalna osoba po cisnienie jest wyzsze niz normalnie. Znalesc nikogo nie moge, council mi dal kontakt do ludzi ktorzy dla nich robia. Firmy pracujace dla councila nie chca zrobic bo nie robia dla prywatnych wlascicieli, inni nie moga i kolo zamkniete i tak juz 2 lata. A chcialem wymienic bo nie moglem dostac termostatu bo jakies stare plus grzejnki juz mogly by byc nowsze. Na koncu znalazlem jakies przejsciowki na termostat w niemczech. Chcialem wymienic drzwi do mieszkania. Tez zgoda potrzebna. Dostalem i chcialem kupic antywlamaniowe w Polsce. Dali takie wymogi i klase drzwi bo musza byc przeciwpozarowe ze tylko na zamowienie. Pomijajac fakt ze obecne drzwi to jakby dykta i lepszy kopniak je rozwali i z ogniem za dlugo nie wytrzymaja. Wiem przepisy sie zmieniaja ale nie do przesaady ![]() W tym roku chcialem kupic 3 dom. Ale doszedlem do wniosku ze trzeci wybuduje. Chce zeby byl pasywny. Jestem na etapie negocjacji z councilem i budowlancami. Dom najprawdopodobniej bedzie z poza UK i negocjuje nizsza cene w zamian ze jak beda komus chcieli pokazac to bede udostepnial bo im sie otworzy rynek w UK. [ Ostatnio edytowany przez: gotman25 18-03-2016 14:42 ] |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2016-03-18 14:47:50 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Akurat w tym domu jest ogrzewanie podpodlogowe mokre.
Carpe diem.
|
|
|
kardam | Post #6 Ocena: 0 2016-03-18 15:02:58 (9 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2013 Skąd: North East |
Cytat: 2016-03-18 10:18:28, karjo1 napisał(a): Nie panikowalabym az tak bardzo, ze cala konstrukcja sie posypie. Jesli nawet zeszla cala woda z ogrzewania, to wyciekla wszelkimi mozliwymi otworam, zawilgocenia sa powierzchniowe i przy prawidlowych pracach budowlanych i dylatacjach wszystko wyschnie dosc szybko. Na pewno do zrobienia uszkodzony odcinek rur, ogrzewanie i wietrzenie przez pare dni, sprawdzenie stanu plyt sufitowych i malowanie. Zakres prac okreslony przez polskiego budowlanca obejmowalby znaczne wycieki z nieznanych miejsc, dlugotrwale, powodujace nasiakanie konstrukcji i wymagajace znacznych nakladow prac, by znalezc i usunac usterke, potem dopiero osuszac i remontowac. Dziękuję za ten wpis. Emocje po wczoraj opadły i już na zimno myśląc też doszliśmy do takich wniosków, że w sumie woda, to się tylko przelała po konstrukcji, więc nie ma co panikować. Rury zostały już naprawione, dziurę w ścianie nadal mamy, ale w następnym tygodniu manager przyśle kogoś do załatania. Sufit po mału wysycha, choć jeszcze jest mokry. Tydzien mamy poczekać i ktoś ma sprawdzić go, zaszpachlować i pomalować. Z tym malowaniem też się zastanawiam - pomalują całą kuchnię czy raczej tylko kawałki ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: kardam 18-03-2016 15:06 ] |
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2016-03-18 15:06:21 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Ten otwor w scianie stanowi dodatkowy doplyw powietrza, bedzie szybcie wysychac.
Bedziecie mieli nowke kuchnie na swieta ![]() |
kardam | Post #8 Ocena: 0 2016-03-18 15:10:33 (9 lat temu) |
Cytat: 2016-03-18 15:06:21, karjo1 napisał(a): Ten otwor w scianie stanowi dodatkowy doplyw powietrza, bedzie szybcie wysychac. Bedziecie mieli nowke kuchnie na swieta ![]() Wątpię, żeby przed świętami przysłali kogoś do malowania ![]() A co ciekawe do nas przysłali wczoraj hydraulika, który był na jakieś innej poprawce dwa domy obok. Tamten dom też zamieszkały ponad półtora roku. |
ie2ox4-b | Post #9 Ocena: 0 2016-03-18 18:50:13 (9 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Pisałem że to dobra wola dewelopera... mógłby przeciągać i zażądać świadków, dowodów, ekspertyz itd. Bo to podchodzi np pod kupno jakiegoś sprzęty RTV... no i sam mogę sobie w nim coś wymieniać... grzebać... tłumaczyć że wymieniłem tylko kineskop... a tu nic nie działa. Czyli wina fabryczna, bo kineskop jaki ma wpływ na głos?
Trafiłaś na dobrego dewelopera i cieszyć się należy, bo w dzisiejszych czasach uczciwych ludzi jest mało. Wg statystyk Oxford przoduje w uczciwości. |
kardam | Post #10 Ocena: 0 2016-03-23 12:33:15 (9 lat temu) |
W ramach aktualizacji.
Wszystko pięknie się osuszyło, miejsca na łączeniach płyt zaszpachlowano i dziś pomalowano tylko te miejsca gdzie było widać żółte zacieki. Nie będę robiła żadnego więcej zamieszania wokół tej sprawy, bo tak jak napisał Karjo1, to nie był długotrwały wyciek i wszystko się tylko przelało po konstrukcji. Co do opinii, że to była dobra wola dewelopera nadal się nie zgadzam, ale dyskutować więcej na ten temat nie zamierzam ![]() |