|
|
---|---|
introwertyczka | Post #1 Ocena: 0 2015-12-27 17:57:33 (10 lat temu) |
Z nami od: 17-08-2015 Skąd: Reading |
cześć,
od wczoraj mam taki problem - ciśnienie w piecu gazowym (heatline 24 capriz) spadło do zera (bar) i nie mam cieplej wody, nigdzie nie cieknie, da się to jakoś samemu wyregulować? jezeli tak, to którym zaworem - mam 2 niebieskie cold water inlet i ch return, czerwony ch flow i żółty od gazu... może ktoś coś poradzi? czy muszę dzwonić po fachowca? pozdrawiam |
epsilon | Post #2 Ocena: 0 2015-12-27 20:05:15 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2012 Skąd: samotnia |
Muszisz dzwonic po fachowca. to moze byc cokolwiek, rowniez powazna sprawa. Nie znasz nie na tym, a diagnostyka przez internet to zly pomysl. Poza tym jak Ci powiem ze czerwony to b3dziesz ryzykowac zycie bo jakas osoba w internecie Ci doradzila?
No chyba ze chc3sz ryzykowac to stawiam na zawor wody. Mozemy glosowac jak chesz? ![]() |
krakn | Post #3 Ocena: 0 2015-12-27 20:13:57 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
epsilon bez paniki
![]() Po prostu ciśnienie w układzie grzewczym spadło i dlatego się nie włącza. Musisz odnaleźć zawór wody który napełnia instalacje. Najcześciej są to dwa kurki pod spodem. Jest zamknięty, więc pokrętło jest w poprzek, odkręć i patrz na wskaźnik ciśnienia. Czasami żeby napełnić trzeba otworzyć dwa, ja tak mam. Rób to powoli bo to zawory kulowe więc delikatnie przekręcisz i się napełnia. Możliwe że trzeba bedzie jeszcze napełnić kaloryfery, tzn usunąć powietrze. Trzeba wziąść mały śrubokręt płaski i delikatnie przekręcić, przez małą dziurkę powoli zacznie uciekać powietrze, w pewnym momencie plunie wodą. ![]() U mnie taki sik kończy się w wannie ![]() Żółty jest prawdopodobnie od gazu i jest otwarty czyli wzdłuż rurki, tego nie ruszaj. To jest akurat bezpieczna operacja i nie wymaga fachowca, zwłaszcza czekać aż się pojawi w okresie świąt... EDIT U ciebie kranik pod spodem po prawej Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Dwunasty | Post #4 Ocena: 0 2015-12-27 20:17:24 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Krak nawet znalazł ten konkretny model ![]() |
Craven_2 | Post #5 Ocena: 0 2015-12-27 20:29:35 (10 lat temu) |
Z nami od: 24-08-2010 Skąd: |
Jak wyzej chlopaki pisza. Raz na jakis czas trzeba dobic tak by miescilo sie na zegarze w zalecanym polu, odpowietrz kaloryfery jesli zachodzi taka potrzeba i bedzie git.
Jak troche przestrzelisz z tym cisnieniem to tez bez paniki, upusc nadmiar gdzies z kaloryfera. |
|
|
introwertyczka | Post #6 Ocena: 0 2015-12-28 01:02:16 (10 lat temu) |
Z nami od: 17-08-2015 Skąd: Reading |
Z małą pomocą się udało
![]() ![]() |
|