Str 9 z 9 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ewamik |
Post #1 Ocena: 0 2016-01-24 13:15:43 (9 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Cytat:
2016-01-24 00:43:45, sparky1 napisał(a):
Cytat:
2016-01-23 23:50:52, ewamik napisał(a):
Cytat:
2016-01-23 22:33:51, sparky1 napisał(a):
Cytat:
2016-01-23 21:56:54, ewamik napisał(a):
Cytat:
Właśnie w tym rzecz "fachowcy" nie podejmują się assessment w NICEIC bojąc się, że nie zostaną przyęci i wybierają inne organizacje które bez problemu przyjmują takich, wykwalifikowanych, żeby mogli podpisać certyfikat cioci Zosi, która zechciała sama połóżyć kable ale brak jej możliwości wystawienia papierku.
mylisz pojecia kolezanko niemilosiernie. Selfcertification scheme moze uzywac kazdy kto zrobi kurs domestic installer(2 tygodnie max). Zeby byc third party certifier trzeba conajmniej byc inspectorem z 2 letnim doswiadczeniem czyli NVQ Level 3 2394 inspection and testing a to juz wyzsza szkola jazdyniestety Domestic installer nie ma takich kompetencji i patrzac z twojego punktu widzenia jest to niemozliwe.
Wczesniej piszesz ze nie znajdziesz osoby ktora zgodzi sie na podpisanie certyfikatu po wczesniejszym nadzorze podczas pracy skoro wiesz ze inspektor wystawia EIC po wlasnie takim nadzorze podczas budowy i po zakonczeniu instalacji w drodze testow i weryfikacji.Co ma miejsce na wiekszych budowach bo przeciez nie od kazdego elektryka nie wymaga sie bycia zrzeszonym , wystarczy ze jest wykwalifikowany i posiada na to certyfikat(niestety bycie domestic installer to nie zaswiadczenie ze jest sie wykwalifikowanym elektrykiem).
A co do "fachowcow" to spotkalem jednego roofera ktory probowal zdac 2394/5 juz 8 raz z kolei i za kazdym razem mial pretensje do prowadzacego ze zle tlumaczy  wiec nie mow mi ze nie znajdzie sie taki ktory spruboje swoich sil w NICEIC
NIC to nie swieta krowa mozna sie bez niej obejsc robiac nawet DIY zgodnie z przepisami tak jak pisal wujek...
Widzę, że nie masz pojecia o tym co mówisz. Na pewno nie jesteś zarejestrowanym elektrykiem, skoro nie wykazujesz znikomej wiedzy na temat self-certification scheme. Pozwól, że Cię oświecę.
Aby móc wystawić certyfikat musisz posiadać 2394, które mój mąż posiada. Posiadanie jedynie kursu domestic installer bez 2394 nie pozwala na jakąkolwiek formę wystawienia certyfikatu.
Zanim kogokolwiek próbujesz pouczyć, doucz się sam, aby nie wyjść na laika.
widzisz sama sie gubisz I wykorzystujesz moja wiedze przeciwko mnie to stary chwyt przekupy z jarmarku za stary jestem na takie numery.i Najlepiej nie wypowiadaj sie na temat o ktorych nie masz pojecia
Boze widzisz i nie grzmisz.... [ Ostatnio edytowany przez: <i>sparky1</i> 24-01-2016 01:42 ]
Nie wykorzystuję. Wytykam Ci jedynie błędy. Mówisz,że posiadanie 2394,to wyższa szkoła jazdy. W imieniu męża-dziękuję za komplementponieważ to posiada. I nie jest po 2 tygodniowym kursie,jak próbujesz zarzucić.
Bez tego,nie można wystawaić ZADNEGO certyfikatu.
Prosiłam Cię,abys powiedział jaki masz zawód i czy jestes zarejestrowany. Do tej pory unikasz odpowiedzi.
Poza tym sama skorygowałam Cię wcześniejże nie ma od dawna CORGI,jak sugerowałeś.
Elketrykiem jesteś? Zrzeszony?
|

|
 |
|
|
ewamik |
Post #2 Ocena: 0 2016-01-24 13:23:08 (9 lat temu) |
Cytat:
2016-01-24 06:54:28, Pyrcia napisał(a):
W Londynie jest wielu elektrykow z kompetencjami do odbioru robot .
Czy mógłbym się dowiedzieć jak się nazywają tacy elektrycy z tymi kompetencjami ? Abym mógł sobie takowego wyGoogleać w mojej okolicy
Elektrycy wykonuja cala prace , lacznie z przykreceniem przyslowiowego ostatniego kabelka w distribution board .
Rozumiem że elektryk z kompetencjami odbioru roboty który będzie nadzorował robotę Ojca poinformuje jakie przekroje kabli by sobie życzył. Tzn zamówić u niego schemat instalacji elektrycznej ,co by w trakcie roboty nie okazało się że to zły przekrój kabla czy nie odpowiedni bezpiecznik? A w trakcie pracy wytknie ewentualne błędy do poprawki? My zostawimy po 20 cm kabla nie podłączonego w gniazdkach i puszkach, a szpec już wszystko połączy i sprawdzi ?
Osobny certyfikat po testach na smoke and fire alarm.(£80)
Proszę o przybliżenie mi tematu czy wystarczą te okrągłe czujniki dymu które są na sufitach?
pozdrawiam
Dla przykładu
wchodzisz TU wpisujesz swój postcode i masz wykaz wszystkich zarejestrowanych elektryków w Twojej okolicy. Mowa o NICEIC.
Masz tam adresy,nr telefonu i wszystko,co potrzebne. Nie musisz długo szukać. [ Ostatnio edytowany przez: ewamik 24-01-2016 13:24 ]
|

|
 |
|
|
Post #3 Ocena: 0 2016-01-24 13:31:38 (9 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
sparky1 |
Post #4 Ocena: 0 2016-01-24 13:59:40 (9 lat temu) |
Z nami od: 24-01-2012 Skąd: London |
Cytat:
2016-01-24 13:15:43, ewamik napisał(a):
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Właśnie w tym rzecz "fachowcy" nie podejmują się assessment w NICEIC bojąc się, że nie zostaną przyęci i wybierają inne organizacje które bez problemu przyjmują takich, wykwalifikowanych, żeby mogli podpisać certyfikat cioci Zosi, która zechciała sama połóżyć kable ale brak jej możliwości wystawienia papierku.
mylisz pojecia kolezanko niemilosiernie. Selfcertification scheme moze uzywac kazdy kto zrobi kurs domestic installer(2 tygodnie max). Zeby byc third party certifier trzeba conajmniej byc inspectorem z 2 letnim doswiadczeniem czyli NVQ Level 3 2394 inspection and testing a to juz wyzsza szkola jazdyniestety Domestic installer nie ma takich kompetencji i patrzac z twojego punktu widzenia jest to niemozliwe.
Wczesniej piszesz ze nie znajdziesz osoby ktora zgodzi sie na podpisanie certyfikatu po wczesniejszym nadzorze podczas pracy skoro wiesz ze inspektor wystawia EIC po wlasnie takim nadzorze podczas budowy i po zakonczeniu instalacji w drodze testow i weryfikacji.Co ma miejsce na wiekszych budowach bo przeciez nie od kazdego elektryka nie wymaga sie bycia zrzeszonym , wystarczy ze jest wykwalifikowany i posiada na to certyfikat(niestety bycie domestic installer to nie zaswiadczenie ze jest sie wykwalifikowanym elektrykiem).
A co do "fachowcow" to spotkalem jednego roofera ktory probowal zdac 2394/5 juz 8 raz z kolei i za kazdym razem mial pretensje do prowadzacego ze zle tlumaczy  wiec nie mow mi ze nie znajdzie sie taki ktory spruboje swoich sil w NICEIC
NIC to nie swieta krowa mozna sie bez niej obejsc robiac nawet DIY zgodnie z przepisami tak jak pisal wujek...
Widzę, że nie masz pojecia o tym co mówisz. Na pewno nie jesteś zarejestrowanym elektrykiem, skoro nie wykazujesz znikomej wiedzy na temat self-certification scheme. Pozwól, że Cię oświecę.
Aby móc wystawić certyfikat musisz posiadać 2394, które mój mąż posiada. Posiadanie jedynie kursu domestic installer bez 2394 nie pozwala na jakąkolwiek formę wystawienia certyfikatu.
widzisz sama sie gubisz I wykorzystujesz moja wiedze przeciwko mnie to stary chwyt przekupy z jarmarku za stary jestem na takie numery.i Najlepiej nie wypowiadaj sie na temat o ktorych nie masz pojecia
Boze widzisz i nie grzmisz....
Nie wykorzystuję. Wytykam Ci jedynie błędy. Mówisz,że posiadanie 2394,to wyższa szkoła jazdy. W imieniu męża-dziękuję za komplementponieważ to posiada. I nie jest po 2 tygodniowym kursie,jak próbujesz zarzucić.
Prosiłam Cię,abys powiedział jaki masz zawód i czy jestes zarejestrowany. Do tej pory unikasz odpowiedzi.
Poza tym sama skorygowałam Cię wcześniejże nie ma od dawna CORGI,jak sugerowałeś.
Jak powiem ze trzeba miec intergalaktyczny kurs miedzygwiezdny to tez pewnie go zaraz znajdziesz u meza. NIe dyskutuje z toba wiecej bo nie masz zielonego pojecia o czym piszesz . Odpowiedzi na twoje nurtujace pytania juz ci podalem kilka postow wyzej wystarczy czytac ze zrozumieniem... [ Ostatnio edytowany przez: sparky1 24-01-2016 14:00 ]
|

|
 |
|
Pyrcia |
Post #5 Ocena: 0 2016-01-24 14:22:02 (9 lat temu) |
Z nami od: 13-11-2015 Skąd: Lincolnshire |
To jak już emocje opadły pozwolę sobie przypomnieć moje problemy
Cytat:
2016-01-24 10:23:46, Pyrcia napisał(a):
Wieczorem moge Ci wyslac na priva pare kontaktow.
Będę zobowiązany
Przekroje kabli to naprawde podstawa . Musi tata troche poczytac .
Czy mógłbym prosić o jakieś konkretne linki do lektur w tym temacie ,pewno nic w języku Polskim dla Ojca nie uraczę  Ale jakoś z pomocą forumowiczów poradzimy
Znalazłem i zamówiłem taką książkę ilustrowaną z opisem zdjęć
http://www.amazon.co.uk/David-Charles-Manual-Home-Electrics/dp/0715300180
Wydana jest 1992 a instalację mam mniej więcej z tej epoki .
Znalazłem też takie wydawnictwo - proszę o opinię .
http://www.amazon.co.uk/Wiring-Lighting-Manual-Readers-Digest/dp/027644079X
Oraz takie linki
http://www.lets-do-diy.com/Projects-and-advice/Electrical/Electric-circuits.aspx
http://www.practicaldiy.com/electrics/lighting-wiring/light-wiring-explained.php
Plan instalacji robi architekt, w tym wypadku Ty sam wiesz co chcialbys miec w domu.
W zasadzie to chciałbym odzwierciedlić tą instalację jaką mam no może z 2 gniazdka więcej oraz z 2 lampy nic wymyślnego.No nic zobaczymy jak się sprawa rozwinie
certyfikat po testach na smoke and fire alarm.(£80)
Czy można się bez tego obejść w prywatnym domu , o ile mi wiadomo w tym domu który kupuję takich czujników nie ma.
Może można mniej wymyślny system na baterie założyć?
[ Ostatnio edytowany przez: <i>Pyrcia</i> 24-01-2016 10:37 ]
Z góry dziękuję za odpowiedzi
|

|
 |
|
|
ewamik |
Post #6 Ocena: 0 2016-01-24 14:28:42 (9 lat temu) |
Cytat:
2016-01-24 13:59:40, sparky1 napisał(a):
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak powiem ze trzeba miec intergalaktyczny kurs miedzygwiezdny to tez pewnie go zaraz znajdziesz u meza. NIe dyskutuje z toba wiecej bo nie masz zielonego pojecia o czym piszesz . Odpowiedzi na twoje nurtujace pytania juz ci podalem kilka postow wyzej wystarczy czytac ze zrozumieniem... [ Ostatnio edytowany przez: <i>sparky1</i> 24-01-2016 14:00 ]
chyba trudno Ci w to uwierzyć,że jakiś Twoim zdaniem -POlak,może posiadać uprawnienia,cerytfikaty itd.
Czym miałabym się chwalić? Pisać,że ma a w rzeczywistości nie ma?
Ma i to co napisałam, jak i posiada Gas Safe. Rejestruje piece,testuje itd.
Aż tak trudno w to uwierzyć? MOże i ludzie bez ambicji nie wierzą,bo ich nie stac na to.Tylko na krytykę.
Elektryki nie uczył się w jakimś tam polskim szemranym ośrodku,tylko w angielskiej szkole i nie w 2 tyg(a mozna tak?)
Co w tym dziwnego? To,ze posiada kompetencje i nie jest jednym z wielu kowboji polskich? Trzyma się przepisów? A Ty ciągle cos próbujesz zarzucić.
Pytam kolejny raz-jesteś elektrykiem? Czy w teorii tylko?
I nie mieszaj go z błotem. Pomniejszając kompetencje mojego męża,przemawia jakaś zazdrośc czy zawiść. Masz problem? To napisz prywatnie,a nie tu piane bijesz.
NIe będe z Toba dyskutować,skoro na początku pomyliłeś nieistniejące CORGI i przypisałęs to elektrykowi,a 17edycje do GAS.
A jak jestes taki mocny,trzeba było wcześniej skorygować wymogi odnośnie instalowania gniazdka,jak i mowy odnosnie jakieś "mody" Tu nie ma mody-są wymogi prawne.
Nie mam ochoty z Toba dyskutowac więcej. A kowboji polskich jest pełno,może jesteś jednym z nich,lub tez korzystasz z usług takich ludzi.
|

|
 |
|
sparky1 |
Post #7 Ocena: 0 2016-01-24 14:43:32 (9 lat temu) |
Cytat:
2016-01-24 14:28:42, ewamik napisał(a):
Cytat:
2016-01-24 13:59:40, sparky1 napisał(a):
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak powiem ze trzeba miec intergalaktyczny kurs miedzygwiezdny to tez pewnie go zaraz znajdziesz u meza. NIe dyskutuje z toba wiecej bo nie masz zielonego pojecia o czym piszesz . Odpowiedzi na twoje nurtujace pytania juz ci podalem kilka postow wyzej wystarczy czytac ze zrozumieniem... [ Ostatnio edytowany przez: <i>sparky1</i> 24-01-2016 14:00 ]
chyba trudno Ci w to uwierzyć,że jakiś Twoim zdaniem -POlak,może posiadać uprawnienia,cerytfikaty itd.
Czym miałabym się chwalić? Pisać,że ma a w rzeczywistości nie ma?
Ma i to co napisałam, jak i posiada Gas Safe. Rejestruje piece,testuje itd.
Aż tak trudno w to uwierzyć? MOże i ludzie bez ambicji nie wierzą,bo ich nie stac na to.Tylko na krytykę.
Elektryki nie uczył się w jakimś tam polskim szemranym ośrodku,tylko w angielskiej szkole i nie w 2 tyg(a mozna tak?)
Co w tym dziwnego? To,ze posiada kompetencje i nie jest jednym z wielu kowboji polskich? Trzyma się przepisów? A Ty ciągle cos próbujesz zarzucić.
Pytam kolejny raz-jesteś elektrykiem? Czy w teorii tylko?
I nie mieszaj go z błotem. Pomniejszając kompetencje mojego męża,przemawia jakaś zazdrośc czy zawiść. Masz problem? To napisz prywatnie,a nie tu piane bijesz.
NIe będe z Toba dyskutować,skoro na początku pomyliłeś nieistniejące CORGI i przypisałęs to elektrykowi,a 17edycje do GAS.
A jak jestes taki mocny,trzeba było wcześniej skorygować wymogi odnośnie instalowania gniazdka,jak i mowy odnosnie jakieś "mody" Tu nie ma mody-są wymogi prawne.
Nie mam ochoty z Toba dyskutowac więcej. A kowboji polskich jest pełno,może jesteś jednym z nich,lub tez korzystasz z usług takich ludzi.
wyluzuj bo daleko tak nie zajdziesz z takim tonem. Skoro juz tak lapiesz mnie za slowka to ci wyjasnie ze to jest sarkazm te mody itd no ale widocznie nie rozumiesz tego pojecia. co ja komu mam tlumaczyc jak chlopu na miedzy skoro ktos nie zna podstawowych pojec w angielskim zargonie elektrycznym jak nie czaisz to czytaj moda - regulacja. Uzywam corgi(latwiej do wymowy niz dwuczlonowy wyraz gas safe) tak samo jak wielu elektrykow na 2345/5 mowi poprostu 2391 czyli wczesniejsza edycja ktora byla przez lata i tak sie poprostu utrwalila ale mowiac to kazdy wie o co chodzi i nikt nie robi problemow czyba ze jest nowicjuszem i trzeba mu tlumaczyc. jezeli mi zazy=ucasz ze nie czytam ze zrozumieniem to tak samo moge tobie zazucic to samo bo po samym nickname wywnioskowalabys z kim piszesz. nie uragam nikomu widocznie zle mnie odbierasz bo poprostu nie jestes w temacie i tyle . ale skoro wszystko wiesz lepie to twoja sprawa
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #8 Ocena: 0 2016-01-24 14:46:12 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Pyrcia, wez normalnego elektryka do zlecenia, zamiast ciagac ojca i zmuszac do ogarniania innych standartow pracy.
Bylo na dom, niech bedzie i na prace, a przynajmniej na wsparcie kogos w temacie.
|

|
 |
|
sparky1 |
Post #9 Ocena: 0 2016-01-24 15:02:31 (9 lat temu) |
Cytat:
2016-01-24 14:22:02, Pyrcia napisał(a):
To jak już emocje opadły pozwolę sobie przypomnieć moje problemy
Cytat:
2016-01-24 10:23:46, Pyrcia napisał(a):
Wieczorem moge Ci wyslac na priva pare kontaktow.
Będę zobowiązany
Przekroje kabli to naprawde podstawa . Musi tata troche poczytac .
Czy mógłbym prosić o jakieś konkretne linki do lektur w tym temacie ,pewno nic w języku Polskim dla Ojca nie uraczę  Ale jakoś z pomocą forumowiczów poradzimy
Znalazłem i zamówiłem taką książkę ilustrowaną z opisem zdjęć
http://www.amazon.co.uk/David-Charles-Manual-Home-Electrics/dp/0715300180
Wydana jest 1992 a instalację mam mniej więcej z tej epoki .
Znalazłem też takie wydawnictwo - proszę o opinię .
http://www.amazon.co.uk/Wiring-Lighting-Manual-Readers-Digest/dp/027644079X
Oraz takie linki
http://www.lets-do-diy.com/Projects-and-advice/Electrical/Electric-circuits.aspx
http://www.practicaldiy.com/electrics/lighting-wiring/light-wiring-explained.php
Plan instalacji robi architekt, w tym wypadku Ty sam wiesz co chcialbys miec w domu.
W zasadzie to chciałbym odzwierciedlić tą instalację jaką mam no może z 2 gniazdka więcej oraz z 2 lampy nic wymyślnego.No nic zobaczymy jak się sprawa rozwinie
certyfikat po testach na smoke and fire alarm.(£80)
Czy można się bez tego obejść w prywatnym domu , o ile mi wiadomo w tym domu który kupuję takich czujników nie ma.
Może można mniej wymyślny system na baterie założyć?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Rzuc okiem na on site guide BS 7671 najlepiej ostatnio edycje to jest jedna z ksiazek dla elektrykow pracujacych w uk jak masz wiecej pytan to rzuc na priv bo tu sie nie da pisac normalnie [ Ostatnio edytowany przez: sparky1 24-01-2016 15:11 ]
|

|
 |
|
Pyrcia |
Post #10 Ocena: 0 2016-01-24 19:27:50 (9 lat temu) |
Z nami od: 13-11-2015 Skąd: Lincolnshire |
Dzięki sparky 1 odezwę się
|

|
 |
|