MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Miedź czy plastik - jakie rury?

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2014-09-23 21:41:04 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Miedz jest trwalsza, mniejsze ryzyko odksztalcen.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 23-09-2014 21:44 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

margaritka

Post #2 Ocena: 0

2014-09-23 21:42:52 (11 lat temu)

margaritka

Kobieta

Z nami od: 24-09-2011

A i jeszcze jedno......... Rok temu był zmieniany piec, ogrzewanie gazowe, grawitacyjne (chyba tak to się nazywa). Czy warto zmieniać to na kombi?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2014-09-23 21:49:12 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2014-09-23 20:59:46, robinek napisał(a):
Zastanawiam się jak taki wynalazek sie sprawuje?

Obrazek

Ja to znam, trzeba uważać przy montażu żeby nie uszkodzić uszczelek, przewody musisz dobrze położyć, po wbiciu takiego złącza trzeba unikać wszelkich ruchów i naciągania przewodów, bo szlak trafi uszczelnienie. A jak to jest gdy już jest zamontowane i jak długo wytrzymuje to ja nie wiem.

Osobiście bym tego nie zamontował tam gdzie ew zalanie spowoduje straty, moze gdzieś pod podłogą, w studzience i miejscu gdzie nie da się zastosować palnika, choć przecież wcale nie musi być palnik do lutowania, można i elektrycznie lutować.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #4 Ocena: 0

2014-09-23 22:09:36 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2014-09-23 22:16:50 (11 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 04-12-2011

Cytat:

2014-09-23 21:49:12, krakn napisał(a):
Cytat:

2014-09-23 20:59:46, robinek napisał(a):
Zastanawiam się jak taki wynalazek sie sprawuje?

Obrazek

Ja to znam, trzeba uważać przy montażu żeby nie uszkodzić uszczelek, przewody musisz dobrze położyć, po wbiciu takiego złącza trzeba unikać wszelkich ruchów i naciągania przewodów, bo szlak trafi uszczelnienie. A jak to jest gdy już jest zamontowane i jak długo wytrzymuje to ja nie wiem.

Osobiście bym tego nie zamontował tam gdzie ew zalanie spowoduje straty, moze gdzieś pod podłogą, w studzience i miejscu gdzie nie da się zastosować palnika, choć przecież wcale nie musi być palnik do lutowania, można i elektrycznie lutować.

Chodzi własnie jak długo taka uszczelka wytrzyma.
Guma parcieje z czasem.
To samo pytanie z plastykowymi rurami łaczonymi na szybkozłączki z uszczelkami czy to te skręcane czy te na wcisk.
W miejscach gdzie jest ciężki dostęp wolę lutowanie lub na oliwkę.

Do góry stronyOffline

Kosma1991

Post #6 Ocena: +1

2014-11-27 17:02:36 (10 lat temu)

Kosma1991

Mężczyzna

Z nami od: 27-11-2014

Wiec tak ta zlaczka ktora jest na zdjecia jest zlaczka szybkiego montazu, ma jedna wade. Jest cholernie droga w porownaniu do calej reszty.

Ja osobiscie z doswiadczenia pod podloga puszczam plastik oczywiscie na zlaczki szybkiego montazu, tzw., Push fit, jednak rozkrecane (sa takie ktore w razie czego bardzo a wrecz niemozliwe jest ich rozlaczenie). a Jesli rury wychodza spod podlogi uzywam miedzianych. Chodzi najbardziej o wyglad, Te pod podloga jak najbardziej proponuje ocieplic.
Do plastiku musza byc uzywane tzw. "inserty" ktore wklada sie w rure przed montowaniem zlaczki.
Jestem za plastikiem poniewaz:

Jest tanszy, jest rownie wytrzymaly,
Oraz czasami jak puszczamy rury wpoprzek belek w podlodze ja nawiercam otwory w polowie belki w razie gdy ktos bedzie przykrecal do podlogi plyty itp. nie przewierci rury, rury miedzianej nie wsadzi sie w wywiercone otwory poniewaz jest sztywna, wiec jesli montowac miedz trzeba nacinac belki w gory co dla mnie jest bardzo glupie.
Jednak jesli juz miedz to oczywiscie lutowac poniewaz zlaczki sa kilku krotnie tansze a jesli sporo tego lutowanie to nawet kupujac paste i cyne oplaci sie.

W razie jakis pytan sluze pomoca na tyle na ile bede w stanie.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,