[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 23-09-2014 21:44 ]
Str 2 z 2 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2014-09-23 21:41:04 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Miedz jest trwalsza, mniejsze ryzyko odksztalcen.
[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 23-09-2014 21:44 ] |
margaritka | Post #2 Ocena: 0 2014-09-23 21:42:52 (11 lat temu) |
Z nami od: 24-09-2011 Skąd: .............. |
A i jeszcze jedno......... Rok temu był zmieniany piec, ogrzewanie gazowe, grawitacyjne (chyba tak to się nazywa). Czy warto zmieniać to na kombi?
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2014-09-23 21:49:12 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2014-09-23 20:59:46, robinek napisał(a): Zastanawiam się jak taki wynalazek sie sprawuje? Ja to znam, trzeba uważać przy montażu żeby nie uszkodzić uszczelek, przewody musisz dobrze położyć, po wbiciu takiego złącza trzeba unikać wszelkich ruchów i naciągania przewodów, bo szlak trafi uszczelnienie. A jak to jest gdy już jest zamontowane i jak długo wytrzymuje to ja nie wiem. Osobiście bym tego nie zamontował tam gdzie ew zalanie spowoduje straty, moze gdzieś pod podłogą, w studzience i miejscu gdzie nie da się zastosować palnika, choć przecież wcale nie musi być palnik do lutowania, można i elektrycznie lutować. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #4 Ocena: 0 2014-09-23 22:09:36 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #5 Ocena: 0 2014-09-23 22:16:50 (11 lat temu) |
|
Konto zablokowane Z nami od: 04-12-2011 |
Cytat: 2014-09-23 21:49:12, krakn napisał(a): Cytat: 2014-09-23 20:59:46, robinek napisał(a): Zastanawiam się jak taki wynalazek sie sprawuje? Ja to znam, trzeba uważać przy montażu żeby nie uszkodzić uszczelek, przewody musisz dobrze położyć, po wbiciu takiego złącza trzeba unikać wszelkich ruchów i naciągania przewodów, bo szlak trafi uszczelnienie. A jak to jest gdy już jest zamontowane i jak długo wytrzymuje to ja nie wiem. Osobiście bym tego nie zamontował tam gdzie ew zalanie spowoduje straty, moze gdzieś pod podłogą, w studzience i miejscu gdzie nie da się zastosować palnika, choć przecież wcale nie musi być palnik do lutowania, można i elektrycznie lutować. Chodzi własnie jak długo taka uszczelka wytrzyma. Guma parcieje z czasem. To samo pytanie z plastykowymi rurami łaczonymi na szybkozłączki z uszczelkami czy to te skręcane czy te na wcisk. W miejscach gdzie jest ciężki dostęp wolę lutowanie lub na oliwkę. |
|
|
Kosma1991 | Post #6 Ocena: +1 2014-11-27 17:02:36 (10 lat temu) |
Z nami od: 27-11-2014 Skąd: Leicester |
Wiec tak ta zlaczka ktora jest na zdjecia jest zlaczka szybkiego montazu, ma jedna wade. Jest cholernie droga w porownaniu do calej reszty.
Ja osobiscie z doswiadczenia pod podloga puszczam plastik oczywiscie na zlaczki szybkiego montazu, tzw., Push fit, jednak rozkrecane (sa takie ktore w razie czego bardzo a wrecz niemozliwe jest ich rozlaczenie). a Jesli rury wychodza spod podlogi uzywam miedzianych. Chodzi najbardziej o wyglad, Te pod podloga jak najbardziej proponuje ocieplic. Do plastiku musza byc uzywane tzw. "inserty" ktore wklada sie w rure przed montowaniem zlaczki. Jestem za plastikiem poniewaz: Jest tanszy, jest rownie wytrzymaly, Oraz czasami jak puszczamy rury wpoprzek belek w podlodze ja nawiercam otwory w polowie belki w razie gdy ktos bedzie przykrecal do podlogi plyty itp. nie przewierci rury, rury miedzianej nie wsadzi sie w wywiercone otwory poniewaz jest sztywna, wiec jesli montowac miedz trzeba nacinac belki w gory co dla mnie jest bardzo glupie. Jednak jesli juz miedz to oczywiscie lutowac poniewaz zlaczki sa kilku krotnie tansze a jesli sporo tego lutowanie to nawet kupujac paste i cyne oplaci sie. W razie jakis pytan sluze pomoca na tyle na ile bede w stanie. |