MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 3 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Nie_z_tej_bajki

Post #1 Ocena: 0

2012-12-16 09:36:45 (12 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Mialam identyczna usterke, tylko w druga strone - piec grzal wode, ale nie grzal kaloryferow.
Okazalo sie, ze jest walniety taki przekaznik, ktory przekazuje grzanie albo na wode, albo na kaloryfery. Zostal wymieniony i hula. To taka duza biala jakby kostka, zalaczona na grubym kablu gdzies kolo zbiornika z woda.

P.S. Sorki za dziwny opis, ale to tak najprosciej jak sie dalo hehehe.

Edit: znalazlam zdjecie

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 16-12-2012 09:50 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2012-12-16 10:12:03 (12 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 04-12-2011

Cytat:

2012-12-16 09:36:45, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
Mialam identyczna usterke, tylko w druga strone - piec grzal wode, ale nie grzal kaloryferow.
Okazalo sie, ze jest walniety taki przekaznik, ktory przekazuje grzanie albo na wode, albo na kaloryfery. Zostal wymieniony i hula. To taka duza biala jakby kostka, zalaczona na grubym kablu gdzies kolo zbiornika z woda.

P.S. Sorki za dziwny opis, ale to tak najprosciej jak sie dalo hehehe.

Edit: znalazlam zdjecie

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Nie_z_tej_bajki</i> 16-12-2012 09:50 ]

Dokładnie jest to motorised valve po naszemu elektrozawór.
U Ciebie pewnie jest 3-drożny ale sa 2-drożne i w instalacji montuje sie dwa takie wtedy.

Wcześniejsze zdjęcie które było pokazywało zwykły przekaźnik elektromagnetyczny montowany na płytkę drukowaną.

Jeśli taki elektrozawór masz na rurze poza piecem to jest to inna instalacja niz wcześniej wymieniony kombi piec.

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #3 Ocena: 0

2012-12-16 10:48:00 (12 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Dlatego zmienilam zdjęcie ;-).
Ja tam nie wiem, wiem tylko że opisana usterka jest jak moja, tylko odwrotnie :-D.
Może to coś pomoże ;-).
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2012-12-16 11:10:20 (12 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2012-12-16 08:43:16, butterfly42 napisał(a):
Witam. Podpinam sie pod ten temat gdyz nie chce zaczynac nowego. Moj problem polega na tym ze od piatku wieczorem nie mam cieplej wody. Cała sprawa jest dosc skomplikowana wiec zaczne od poczatku. Mam piecyk Baxi combi czyli taki ktory grzeje rowniez wode do kaloryferow. Prwdopodobnie problem jest w cisnieniu gdyz wynosi 2 bary tzn jak kaloryfery sa właczone to cisnienie nieznacznie spada gdy natomiast przestaja grzac to wzrasta do ponad 3. W czwartek byl pan , bo nie dzialal jeden z kaloryferow. Kaloryfer naprawil a przy okazji zagladal do piecyka i sam sie dziwil ze cos to cisnienie za wysokie ale wszystko wtedy dzialalo bez zarzotow wiec tylko popatrzyla posprawdzal i poszedl. w piatek wieczorem ja do lania wody na kąpiel dzieciom a ty nic. Piecyk sie nie właczy i koniec. I tak do tej pory. Gdy właczam kaloryfery piecyk sie zalacza a gdy odkrecam wode nie. Od piecyka na zewnatrz wychodzi taka rurka z ktorej kapie woda. ten pan powiedzial ze kapie wowczas gdy cisnienie jest za wysokie i w ten sposob piecyk pozbywa sie nadmiaru wody. Poprzednim razem gdy byl ten pan to odkrecal jeden z zaworow pod piecykiem i w ten sposob obnizal cisnienie ale tych zaworow jest tam trzy i niestety nie wiem ktory to byl. Moze ktos z was wie ktorymzaworem moge obnizyc to cisnienie bo bez cieplej wody to ani rusz.

Przy kombi cisnienie wody w kaloryferach nie powinno przeszkadzać.
W tym piecu dwufunkcyjnym jest wymiennik ciepła który grzeje kaloryfery i wodę kiedy odkręcasz kran. Funkcja HW jest nadrzędna.
Na odległość to jak wróżenie z fusów.
Mogł zablokować się czujnik przepływu wody, paść moduł sterujący, itd.
Co do ciśnienia to trochę dziwne że jest takie duże.
Musisz sprawdzić czy jest dokładnie dokręcony zawór którym dolewa sie wodę do centralnego ogrzewania CH.
Powinien być po prawej stronie pod piecem najczęśćiej połaczenie jest zrobione na elestycznym połączeniu. Taka srebrna rurka wygięta w U pokryta srebrna siateczką ochronną.
A cieknie z odpływu bo w piecu masz zawór automatyczny który obniża cisnienie poniżej krytycznej by nie rozpierniczyło piecyka.
Jak piecyk zimny to normalnie jak jest 1.5 ciśnienie to wystarczy.
Potem jak grzeje to rozszeżanie wody wyłapie zbiornik wyrównawczy a potem zawór automatyczny.
Jeśli masz problem taki że najpierw ładujesz piec wodą a po kilku dniach masz zero i znowu ładujesz to zazwyczaj zawór automatyczny do wymiany o ile nie ciekna rury czy kaloryfery.
Co do upuszczania "krwi" z systemu.
Po prawej stronie masz rurę nad którą w piecu powinna być taka czerwona obudowa pompy cyrkulacyjnej i pod tą pompa powinien być kranik.

Jeśli chodzi o wodę to nie piszesz czy leci woda tylko zimna, czy może leci bardzo mało wody z kranu lub wcale nic nie leci.
Wcześniej najlepiej sprawdzić czy na wyświetlaczu jest ikonka kranu poniżej czasu i czy nie wyswietla sie jakaś ikonka powyżej czasu. :-]

Do góry stronyOffline

butterfly42

Post #5 Ocena: 0

2012-12-16 15:56:54 (12 lat temu)

butterfly42

Kobieta

Z nami od: 27-02-2008

Dzieki za szybką reakcję ale niewiele mi to pomoglo bo u mnie pod piecykiem nie ma nic takiego jak na zdjeciu.Zrobilam zdjeciexswojego piecyka ale niestety nie wiem jak je wkleic. Co do wody to leje sie całkiem normalnie , po prostu gdy ja odkrecam piecyk nie zapala się. Najwiekszy problem jest z tym cisnieniem, musialam wylaczyc całkowicie piecyk bo cisnienie wzroslo do ponad 3 i balam sie zeby ten piecyk nie wybuchł bo to jednak piecyk gazowy. Teraz nie mam ani cieplej wody ani ogrzewania. Wiem, ze ten hydraulik który był ostatnio obniżył ciśnienie którymś zaworem pod spodem piecyka ale jest ich tam kilka a ja nie wiem ktorym. Jeśli ktoś wie ktorym zaworem obniżyć cisnienie to prosze napisac.

Ps.Jak moge dodac zdjecie zeby pokazać jak wyglada ten piecyk pod spodem tam gdzie sa te zawory?

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-12-16 16:10:42 (12 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane