MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 3 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Nie_z_tej_bajki

Post #1 Ocena: 0

2012-12-16 09:36:45 (7 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Posty: 7182

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-)

Mialam identyczna usterke, tylko w druga strone - piec grzal wode, ale nie grzal kaloryferow.
Okazalo sie, ze jest walniety taki przekaznik, ktory przekazuje grzanie albo na wode, albo na kaloryfery. Zostal wymieniony i hula. To taka duza biala jakby kostka, zalaczona na grubym kablu gdzies kolo zbiornika z woda.

P.S. Sorki za dziwny opis, ale to tak najprosciej jak sie dalo hehehe.


Edit: znalazlam zdjecie

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 16-12-2012 09:50 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2012-12-16 10:12:03 (7 lat temu)

Posty: 1985

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 04-12-2011

Cytat:

2012-12-16 09:36:45, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
Mialam identyczna usterke, tylko w druga strone - piec grzal wode, ale nie grzal kaloryferow.
Okazalo sie, ze jest walniety taki przekaznik, ktory przekazuje grzanie albo na wode, albo na kaloryfery. Zostal wymieniony i hula. To taka duza biala jakby kostka, zalaczona na grubym kablu gdzies kolo zbiornika z woda.

P.S. Sorki za dziwny opis, ale to tak najprosciej jak sie dalo hehehe.


Edit: znalazlam zdjecie

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Nie_z_tej_bajki</i> 16-12-2012 09:50 ]




Dokładnie jest to motorised valve po naszemu elektrozawór.
U Ciebie pewnie jest 3-drożny ale sa 2-drożne i w instalacji montuje sie dwa takie wtedy.

Wcześniejsze zdjęcie które było pokazywało zwykły przekaźnik elektromagnetyczny montowany na płytkę drukowaną.

Jeśli taki elektrozawór masz na rurze poza piecem to jest to inna instalacja niz wcześniej wymieniony kombi piec.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nie_z_tej_bajki

Post #3 Ocena: 0

2012-12-16 10:48:00 (7 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Posty: 7182

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-)

Dlatego zmienilam zdjęcie ;-).
Ja tam nie wiem, wiem tylko że opisana usterka jest jak moja, tylko odwrotnie :-D.
Może to coś pomoże ;-).
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2012-12-16 11:10:20 (7 lat temu)

Posty: 1985

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 04-12-2011

Cytat:

2012-12-16 08:43:16, butterfly42 napisał(a):
Witam. Podpinam sie pod ten temat gdyz nie chce zaczynac nowego. Moj problem polega na tym ze od piatku wieczorem nie mam cieplej wody. Cała sprawa jest dosc skomplikowana wiec zaczne od poczatku. Mam piecyk Baxi combi czyli taki ktory grzeje rowniez wode do kaloryferow. Prwdopodobnie problem jest w cisnieniu gdyz wynosi 2 bary tzn jak kaloryfery sa właczone to cisnienie nieznacznie spada gdy natomiast przestaja grzac to wzrasta do ponad 3. W czwartek byl pan , bo nie dzialal jeden z kaloryferow. Kaloryfer naprawil a przy okazji zagladal do piecyka i sam sie dziwil ze cos to cisnienie za wysokie ale wszystko wtedy dzialalo bez zarzotow wiec tylko popatrzyla posprawdzal i poszedl. w piatek wieczorem ja do lania wody na kąpiel dzieciom a ty nic. Piecyk sie nie właczy i koniec. I tak do tej pory. Gdy właczam kaloryfery piecyk sie zalacza a gdy odkrecam wode nie. Od piecyka na zewnatrz wychodzi taka rurka z ktorej kapie woda. ten pan powiedzial ze kapie wowczas gdy cisnienie jest za wysokie i w ten sposob piecyk pozbywa sie nadmiaru wody. Poprzednim razem gdy byl ten pan to odkrecal jeden z zaworow pod piecykiem i w ten sposob obnizal cisnienie ale tych zaworow jest tam trzy i niestety nie wiem ktory to byl. Moze ktos z was wie ktorymzaworem moge obnizyc to cisnienie bo bez cieplej wody to ani rusz.


Przy kombi cisnienie wody w kaloryferach nie powinno przeszkadzać.
W tym piecu dwufunkcyjnym jest wymiennik ciepła który grzeje kaloryfery i wodę kiedy odkręcasz kran. Funkcja HW jest nadrzędna.
Na odległość to jak wróżenie z fusów.
Mogł zablokować się czujnik przepływu wody, paść moduł sterujący, itd.
Co do ciśnienia to trochę dziwne że jest takie duże.
Musisz sprawdzić czy jest dokładnie dokręcony zawór którym dolewa sie wodę do centralnego ogrzewania CH.
Powinien być po prawej stronie pod piecem najczęśćiej połaczenie jest zrobione na elestycznym połączeniu. Taka srebrna rurka wygięta w U pokryta srebrna siateczką ochronną.
A cieknie z odpływu bo w piecu masz zawór automatyczny który obniża cisnienie poniżej krytycznej by nie rozpierniczyło piecyka.
Jak piecyk zimny to normalnie jak jest 1.5 ciśnienie to wystarczy.
Potem jak grzeje to rozszeżanie wody wyłapie zbiornik wyrównawczy a potem zawór automatyczny.
Jeśli masz problem taki że najpierw ładujesz piec wodą a po kilku dniach masz zero i znowu ładujesz to zazwyczaj zawór automatyczny do wymiany o ile nie ciekna rury czy kaloryfery.
Co do upuszczania "krwi" z systemu.
Po prawej stronie masz rurę nad którą w piecu powinna być taka czerwona obudowa pompy cyrkulacyjnej i pod tą pompa powinien być kranik.

Jeśli chodzi o wodę to nie piszesz czy leci woda tylko zimna, czy może leci bardzo mało wody z kranu lub wcale nic nie leci.
Wcześniej najlepiej sprawdzić czy na wyświetlaczu jest ikonka kranu poniżej czasu i czy nie wyswietla sie jakaś ikonka powyżej czasu. :-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

butterfly42

Post #5 Ocena: 0

2012-12-16 15:56:54 (7 lat temu)

butterfly42

Posty: 842

Kobieta

Z nami od: 27-02-2008

Skąd: 52°40′36″N 2°26′49″W TELFORD

Dzieki za szybką reakcję ale niewiele mi to pomoglo bo u mnie pod piecykiem nie ma nic takiego jak na zdjeciu.Zrobilam zdjeciexswojego piecyka ale niestety nie wiem jak je wkleic. Co do wody to leje sie całkiem normalnie , po prostu gdy ja odkrecam piecyk nie zapala się. Najwiekszy problem jest z tym cisnieniem, musialam wylaczyc całkowicie piecyk bo cisnienie wzroslo do ponad 3 i balam sie zeby ten piecyk nie wybuchł bo to jednak piecyk gazowy. Teraz nie mam ani cieplej wody ani ogrzewania. Wiem, ze ten hydraulik który był ostatnio obniżył ciśnienie którymś zaworem pod spodem piecyka ale jest ich tam kilka a ja nie wiem ktorym. Jeśli ktoś wie ktorym zaworem obniżyć cisnienie to prosze napisac.

Ps.Jak moge dodac zdjecie zeby pokazać jak wyglada ten piecyk pod spodem tam gdzie sa te zawory?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #6 Ocena: 0

2012-12-16 16:10:42 (7 lat temu)

Posty: 1985

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 04-12-2011

Nie możesz mieć takiego zaworu jak na zdjęciu bo jak pisałem wcześniej masz kombi piec.
A co do zdjęcia załaduj do swojej galerii i zamieść w poście korzystając z ikonki która ma opis wklej obrazek ze strony.
Musisz pamietać by przy wklejaniu za pomocą tej ikonki był tylko jeden http:// .

[ Ostatnio edytowany przez: robinek 16-12-2012 16:12 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

butterfly42

Post #7 Ocena: 0

2012-12-16 17:36:14 (7 lat temu)

butterfly42

Posty: 842

Kobieta

Z nami od: 27-02-2008

Skąd: 52°40′36″N 2°26′49″W TELFORD

Obrazek
tak wyglada moj piecyk pod spodem gdzie sa te zawory a ja niestety nie wiem ktory powinnam odkrecic zeby zmniejszyc cisnienie.

Ps. dzieki za podpowiedz ze zdjeciem:)

[ Ostatnio edytowany przez: butterfly42 16-12-2012 17:36 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sparky1

Post #8 Ocena: 0

2012-12-16 17:53:10 (7 lat temu)

sparky1

Posty: 555

Mężczyzna

Z nami od: 24-01-2012

Skąd: London

Ale raczej zbyt wysokie cisnienie nie jest powodem tego ze piec nie grzeje.I piecyk nie wybuchnie bo ma zawor bezpieczenstwa ktory otwiera sie jkiedy sie tego cisnienia zrobi za duzo. Problem moze byc w nieszczelnym czy tez uszkodzonym zaworze zailajacym ktory podaje cisnienie do pieca mimo tego ze jest zakrecony.

[ Ostatnio edytowany przez: sparky1 16-12-2012 17:56 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

butterfly42

Post #9 Ocena: 0

2012-12-16 18:19:33 (7 lat temu)

butterfly42

Posty: 842

Kobieta

Z nami od: 27-02-2008

Skąd: 52°40′36″N 2°26′49″W TELFORD

Piec nie włącza się tylko do podgrzewania wody do kranu, do kaloryferow włącza się normalnie. a co do zaworu bezpieczeństwa to chyba jest to co pisalam, ze ze sciany na zewnątrz tam gdzie jest piecyk wychodzi taka rurka z ktorej ciagle kapie woda. Ten hydraulik który był ostatnio mowil ze właśnie jak tam kapie woda to znaczy że jest za wysokie cisnienie i piecyk tak je obniża.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sparky1

Post #10 Ocena: 0

2012-12-16 19:07:44 (7 lat temu)

sparky1

Posty: 555

Mężczyzna

Z nami od: 24-01-2012

Skąd: London

przyczy moze bc kilka, sprawdz czy wszystkie pokretla sa ustawione w odpowiedniej pozycji tzn grzanie wody i co. Jesli wszystko jest ok to chyba pozostaje tylko zorganizowac kogos kto by to naprawil szybko bo swieta ida i moze byc busy:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 3 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Tylko £16.70 za paczkę UK-Polska

Paczki do Polski - Najniższa cena, solidny serwis od drzwi do drzwi, ubezpieczenie w cenie

Tanie promy Anglia- Francja

Najtańsza linia promowa UK-Francja! Kliknij żeby sprawdź ceny...

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,