|
|
---|---|
marcin244 | Post #1 Ocena: 0 2012-10-28 21:14:56 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-10-2012 Skąd: Londyn |
witam wszystkich na forum.mam problem i prosze ludzi znajacych temat o pomoc.zaczne wiec od poczatku.kupilem jakies pol roku temu 2bed maisonette na pierwszym pietrze wraz z dachem(poddaszem).przerobilem to poddasze na fajny pokoik i wszystko byloby ok gdyby nie fakt ze zrobilem to bez zadnych dokumentow tzn nielegalnie.prosze mi uwierzyc ale nie wiedzialem wtedy ze trzeba cokolwiek skladac do councilu itd.prosze znajacych temat napiszcie co ja mam teraz z tym zrobic?czy da sie to zalegalizowac jakos?prosze o pomoc
|
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2012-10-28 21:27:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2012-10-28 21:14:56, marcin244 napisał(a): gdyby nie fakt ze zrobilem to bez zadnych dokumentow tzn nielegalnie.prosze mi uwierzyc ale nie wiedzialem wtedy ze trzeba cokolwiek skladac do councilu itd.prosze znajacych temat napiszcie co ja mam teraz z tym zrobic?czy da sie to zalegalizowac jakos?prosze o pomoc znaczy, nie masz nawet zadnych planow (blueprints) mieszkania i strychu? skad wiesz czy nie uszkodziles konstrukcji domu swoja przebudowa, skad wiesz, ze strop wytrzyma scianke dzialowa postawiona w zlym miejscu, skad wiesz, ze kazdy wie jak ida kable i inne przewody (brak planow w urzedzie)? lepiej rozbierz i wystap o pozwolenie do councilu... ![]() |
gdanszczanka | Post #3 Ocena: 0 2012-10-28 21:30:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2012 Skąd: South east |
oj to sie obudziles chlopie...
zanim sie zacznie to trzeba planing permission i zapewnic wszelkie srodki bezpieczenstwa( p/pozarowe itp) schody doprowadzajace musza miec odpowiednia szerokosc i nachylenie itp itd ....jest duzo kryteriow wiec najprosciej jest sie zwracac o pomoc fachowcow, kazde przylacze elektryczne musi byc poprowadzone przez elektryka z papierami i odebrane certfikatem.... teraz to balagan bedzie a i kara moze sie zdazyc... pogoogluj moze cos znajdziesz , oj oj !! Phi
|
marcin244 | Post #4 Ocena: 0 2012-10-28 21:34:34 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-10-2012 Skąd: Londyn |
nie mam zadnych planow. no tak pewnie rozebrac bylo by najlepiej ale czy nie da sie nic zrobic bez rozbiorki?
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2012-10-28 21:34:49 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
marcin, mam wrażenie że się nudziusz
W Polsce tak samo musisz mieć na takie majsterkowanie pozwolenie, więc nie opowiadaj że nie wiedziałeś. zależy dużo od councilu. generalnie zasada jest taka że każdą nielegalną budowę się likwiduje, a potem dochodzi do tego czy można było czy nie. Zależy też od inspektora, czasami tu kolorowym się udaje tak umocować prawnie dobudówki, Ale to już inna bajka/ Sam byłem świadkiem w zeszłym roku, jak po kilku miesiącach wyburzono oranżerię postawiona bez pozwolenia, i 20K funtów poszło w Piz... Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
Adacymru | Post #6 Ocena: 0 2012-10-29 00:36:36 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: co ja mam teraz z tym zrobic?czy da sie to zalegalizowac jakos?prosze o pomoc Poszukaj aplikacji o uregulowanie pozwolenia (regularisation application form), wpisujac w Google razem z nazwa gminy bedziesz mial napewno mozliwosc wydrukowania gotowego do wypelnienia dokumentu (czasem nawet podaja stawki jakie oplaty bedziesz musial poniesc, zwykle stawka opaty za pozwolenie + 20%).
Ada
|
|