MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zmiana oswietlenia w mieszkaniu, prosze o pomoc.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

pawel_84

Post #1 Ocena: 0

2012-09-03 19:22:01 (13 lat temu)

pawel_84

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2012

Czesc wszystkim :)
Moi drodzy mam powazny problem z oswietleniem w moim flacie.
Mianowicie postanowilem zmienic swiatlo w salonie ze starego
wystajacego kabla na halogenowe swiatla z Ikei.
Po usunieciu starej lampy ukazaly mi sie trzy przewody z ktorych z
kazdego wychodza po 3 kabelki (czarny, czerwony oraz zielono - zolty). Kable zielono-zolte sa zlaczone razem wiec wydaj mi sie ze jest to masa. Dodam rowniez ze moje mieszkanie jest pietrowe tak wiec posiadam wlacznik na dole jak i na gorze.

Obrazek
Obrazek

Probowalem zlaczyc je tj. czerwone z czerwonymi i czarne z czarnymi i po podlaczeniu do nowego oswietlenia owszem zaczelo swiecic ale bez jakiej kolwiek reakcji na wylaczenie. Teraz po odlaczeniu wszystkiego nie mam swiatla w malym pokoju na dole i lazience.
Prosze pomozcie bo kobita sie ze mnie smieje :)
(przepraszam za brak polskich znakow).
Pozdrawiam Pawel

[ Ostatnio edytowany przez: pawel_84 03-09-2012 19:24 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-09-03 21:18:59 (13 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 04-12-2011

No i dupa....
Przed rozłączeniem kabli od kostki starej lampy było oznakować je jak były podłączone.
Oczywiście wcześniej wyłączamy bezpiecznik od oświetlenia.
Tu bez probówki nie da rady.
A do tego potrzebny tester do przewodów.
Najlepiej takie cuś co ma długi kabelek i krokodylek na jednym koncu a na drugim coś jak srubokręt z lampką.
I trzeba sprawdzić które to przewody są od gniazdka.
Tu jest troszkę inaczej niż w Polsce.
Nie masz światła w innych częściach domu bo te kabelki to jeden zasilający od bezpieczników, drugi to przedłużenie zasilania do innej części domu a trzeci idzie do gniazdka.
Teraz to trzeba znaleźć kabel zasilający za pomocą probówki przy włączonym bezpieczniku potem kabel od gniazdka a reszta to przedłużenie do innych części mieszkania.
Na moje potem łączymy trzy czerwone razem, potem dwa czarne od zasilania i przedłużenia zasilania. Następnie jeden kabel L od lampy łączymy z czarnym kablem od gniazdka a kabel N od lampy łączymy z czarnymi od zasilania i przedłużezenia. A potem chowamy się i bezpiecznik na ON a następnie test z wyłącznikiem. UFFF

A jak nie masz testera kabla to podłączasz trzy czerwone i dwa czarne i sprawdzasz czy masz swiatło w innych pokojach jeśli nie jeden czarny odkręcasz i zamieniasz na wolny.
Jak będzie światło w innych pomieszczeniach to znaczy że wolny czarny jest od gniazdka.

WSZYSTKO CO ROBISZ PRZY KABLACH ROBISZ NA WYŁĄCZONYM BEZPIECZNIKU I NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! :-] Niestety znalezienie kabla zasilającego wymaga małego kombinowania przy włączonym bezpieczniku ale dla twojego bezpieczeństwa niech będą one wkręcone w kostkę każdy osobno by się nie stykały czy dotykały do mocowania lampy.

[ Ostatnio edytowany przez: robinek 03-09-2012 21:21 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2012-09-03 21:30:08 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

albo podpinać parami czarny z czerwonym :)

max za 3 cim razem zaświeci :))

EDIT
tfu odwrotnie

obstawiam ze ten 5 żyłowy jest przychodzący, a ten 3 żyłowy to wychodzący dalej.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #4 Ocena: 0

2012-09-03 21:37:58 (13 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane

??????
Tam są tylko trzy kable po trzy żyły.
Standardowo.

[ Ostatnio edytowany przez: robinek 03-09-2012 21:38 ]

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2012-09-03 21:45:32 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #6 Ocena: 0

2012-09-03 21:51:43 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

To co teraz napiszę to bedzie musztarda po obiedzie...

Niezbyt fartownym posunięciem było usunięcie kostki.wystarczyło z niej odczepić dwa przewody prowadzące prad do starego żyrandola i zastapić je przewodami od nowego.
Zachodzi ewentualność że skoro ja usunąłeś to pewnie nie pasowała wielkością do obudowy nowego żyrandola.W takim wypadku lepiej zrobić fotke telefonem gdzie który kabel wchodził.

Niestety nie posłuzę dobra radą jak to wszystko teraz poskładać do kupy żeby działało bo na elektryce zwłaszcza angielskiej znam sie jak świnia na czereśniach.
Dla dodania otuchy przyznam się że moje "mundrości" nie wzięły się z kosmosu.Też kiedyś tak nawywijałem.Później siedziałem i męczyłem się metodą prób i błędów żeby to poskładac tak jak byc powinno.Przypadkiem jakims mi sie udało i stad teraz wiem jak robić na przyszłość.

Jeżeli nie dojdziesz do tego co gdzie jak a męska duma nie pozwoli Ci przyznać się do porażki (ja tak mam) to jest jeszcze metoda na dzika.Ale domyślam się że nad Tobą ktoś mieszka i sąsiad chyba niechętnie pozwoliłby na zerwanie dywanu i desek podłogowych....
wtedy po kablach doszedłbyś do tego która wiązka kabli od czego.

Powodzenia i wytrwałosci zyczę bo inaczej pomóc nie moge....

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2012-09-03 22:05:55 (13 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane

Co do nie pasującej kostki.
Przy montażu oświetlenia gdy rozeta lampy jest mała lub lampa ma własna przykręconą kostkę to mam pod ręką kabelki w podstawowej izolacji, wkręcam je do starej kostki czerwony L do miejsca w starej kostce gdzie mamy zasilanie z kabla kontaktu a czarny N do czarnych i analogicznie zgodnie z opisem do lampy. Pamiętamy też o dodatkowym kabelku żółto/zielonym najlepiej we własnej izolacji.
Takie podłączenie kożystając z przewodów z miękkim drucikami pozwala nam na wygodne ułożenie kabli w rozecie. Natomiast starą kostkę zaizolować i wsadzić do dziury w suficie.

Co do wyłączników krzyżowych to kable sie krzyzuja między wyłącznikami a potem od jednego z wyłączników idzie przewód do rozety lampy.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-09-03 22:11:52 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mlody_leszczyk

Post #9 Ocena: 0

2012-09-03 22:29:52 (13 lat temu)

mlody_leszczyk

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Ja też sie nieznam, ale patrząc na te zdjęcia to jeden kabel wygląda na lekko nadpalony na izolacji, co mogło by sugerować jakieś zwarcie w tym kablu. I być może gdy zacząłeś nim ruszać to któryś przewód sie rozerwał w środku i nie styka tak jak powinien.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-09-04 00:09:25 (13 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane

Tam nic nie ma nadpalonego.
Czasem potrafi tyle brudu naleźć że to co widać to czyścioszek.
Na początek podstawa to probówka a potem tak jak napisałem.
Nie proponujcie mu odkręcać gniazdka jeśli działało a nie ma testera kabli.
Odkręci przewody i jak je pozamienia to będzie większa szopka.
Jeszcze przy dwóch wyłącznikach jest w miarę .
Ale jak są schodowe gdzie jest min 3 wyłaczniki to troszkę więcej kabli.
Jak kolega się nie czuje na siłach niech poprosi kogoś co liznął taka elektrykę.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,