Witam
Wracając do tematu ...
Aby zwrócić delikatnie zainteresowanie tematem mam kolejne foto w tle mamy azbestoz, pomieszczenie bardzo małe kuchnia.
Na środku ścian pod samym licznikiem gazu widać kanał wentylacyjne zbudowany z płyt azbestowy oklejony tapetą - kanał prowadzi do łazienki. Mieszkanie posiadało więcej elementów azbestowych takich jak zbiornik na wodę, panel pod wanną, płytki podłogowe, z czasem zostały usunięte.
A tu ładny kominek ale od środka został wyłożony płytami azbest...
Nic nie potrzebujemy robić aby azbestoz się uwalniał samoczynnie w nielicznych przypadkach to szybkie zmiany temperatury powoduję pekanie materiału zawierającego azbestoz, pamiętajmy o tym iż większość wyprodukowanych materiałów to mieszanki różnych materiałów cement metal krzem ...
Np w metrze także w UK wagony posiadały klocki hamulcowe wyprodukowane z domieszki metali i azbestu
Z zbiorniki wyrównawczy [Woda do łazienki] występowały prawie w każdym domu i mieszkaniu. Do tej pory można taki zbiornik napotkać przy starszych systemach centralnego ogrzewania.
Zwracam na to uwagę ponieważ jestem zszokowany niewiedzą osób pracujących z takimi typami materiałów [elektrycy,budowlańcy,...]
To oni są na rażeni na choroby i schorzenie związane z tym zagadnienie. Ich niewiedza powoduje roznoszenie na swoich roboczych ubraniach, narzędziach, samochodzie na własne rodziny. Tu nie chodzi o zwykłego człowieka coś taka wiedza nie zaszkodzi.Chodzi o ograniczenie kontaktu z tym materiałem i przypomnienie o zasadach i obowiązkach postępowania z takimi materiałami.
Nie warto tego ignorować to nie chodzi tylko o ciebie
Pozdrawiam
[ Ostatnio edytowany przez: cris2010 24-01-2014 22:19 ]