|
|
---|---|
maw2be | Post #1 Ocena: 0 2011-11-20 23:25:43 (14 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
witam.
mam pytanie do fachowców od ogrzewania. przy piecu stoi bojlerek, od bojlerka idzie rureczka. na rureczce zamontowana jest sobie pompa wymuszająca obiego. problem taki że załącza się tylko jak zapali się piecyk. chociaż mam ustawioną powiedzmy na 21 to i tak się nie załączy bo przy piecyku na czujniku jest te 21 a że w pokojach mniej i kaloryferki zimne to inna bajka. dlatego chce odpiąć od instalacji lub dopiąć dodatkowe zasilanie do pompki aby samemu decydować kiedy będzie na chodzi. lecz zastanawia mnie fakt że jest ona na rurce z bojlerka. czy instalacja co i ciepłej wody są połączone? jak to tu wygląda w uk? |
Alter_Ego | Post #2 Ocena: 0 2011-11-20 23:29:43 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 14-04-2010 Skąd: . |
z przyczyn technocznych woda i c.o. nie jest tym samym obiegiem, inaczej w kranie mialbys zawartosc kaloryfera ale moge sie mylic
![]() "Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat." S.J.Lec
|
maw2be | Post #3 Ocena: 0 2011-11-20 23:38:43 (14 lat temu) |
wiesz ten kraj mnie zaskakuje każdego dnia. a ich instalacje to już całkiem trzeba być mądrym aby skumać co autor miał na myśli. mówie jak jest z tą pompką i gdzie i jak jest podłączona. w pl to prosta sprawa a tu?
|
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2011-11-21 04:01:30 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
pompka bedzie chodzic tylko wtedy gdy w piecu pali sie gaz, inaczej pompowala by zimna wode poniewaz w tego typu instalacjach stygnie ona bardzo szybko. Zaistaluj sobie sterowanie temeperatura w pomiweszczeniu w ktorym przebywasz najwiecej a nie przy piecu. Lub... podkrec ten termoregulator przy kottle choc bedzie to o wiele mniej efektywna i mniej precyzyjna regulacja temperatury.
pamietaj ze podniesienie temperatury w pomieszczeniach o 1 stopien Celsjusza powoduje ok 10% wzrost zuzycia energii.... |
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2011-11-21 04:05:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2011-11-20 23:38:43, maw2be napisał(a): wiesz ten kraj mnie zaskakuje każdego dnia. a ich instalacje to już całkiem trzeba być mądrym aby skumać co autor miał na myśli. mówie jak jest z tą pompką i gdzie i jak jest podłączona. w pl to prosta sprawa a tu? pompa obiegu wody grzewczej powinna byc zainstalowana "na powrocie". ![]() prawa fizyki sa wszedzie takie same ale rzeczywiscie czasem wyglada na to ze Zjednoczonego Krolestwa nie zawsze ta zasada dotyczy.... |
|
|
mlody_leszczyk | Post #6 Ocena: 0 2011-11-21 05:11:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2010 Skąd: Luton |
Cytat: 2011-11-21 04:05:29, andyopole napisał(a): Cytat: 2011-11-20 23:38:43, maw2be napisał(a): wiesz ten kraj mnie zaskakuje każdego dnia. a ich instalacje to już całkiem trzeba być mądrym aby skumać co autor miał na myśli. mówie jak jest z tą pompką i gdzie i jak jest podłączona. w pl to prosta sprawa a tu? pompa obiegu wody grzewczej powinna byc zainstalowana "na powrocie". ![]() prawa fizyki sa wszedzie takie same ale rzeczywiscie czasem wyglada na to ze Zjednoczonego Krolestwa nie zawsze ta zasada dotyczy.... Bo tutaj wszystko mają w lewą stronę, choć zastanawiajace jest dlaczego zegarki kręcą się tak jak wszędzie indziej... |
maw2be | Post #7 Ocena: 0 2011-11-21 19:35:16 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-11-21 04:01:30, andyopole napisał(a): pompka bedzie chodzic tylko wtedy gdy w piecu pali sie gaz, inaczej pompowala by zimna wode poniewaz w tego typu instalacjach stygnie ona bardzo szybko. Zaistaluj sobie sterowanie temeperatura w pomiweszczeniu w ktorym przebywasz najwiecej a nie przy piecu. Lub... podkrec ten termoregulator przy kottle choc bedzie to o wiele mniej efektywna i mniej precyzyjna regulacja temperatury. pamietaj ze podniesienie temperatury w pomieszczeniach o 1 stopien Celsjusza powoduje ok 10% wzrost zuzycia energii.... wszystko fajnie tylko nie moja wina że czujnik temp jest przy piecu. będę musiał się rozejrzeć za innym czujnikiem, ale to przypuszczam będzie troche roboty przy rurkach. A mi właśnie chodzi o to aby tylko zrobić włącznik do pompki i po sprawie, aby wymusić obieg i wyrównać temp w instalacji. Wtedy to piec będzie wiedział że ma się sam załączyć ![]() więc instalacja co i wody nie są połączone? to na cholere pompka przy bojlerze jest? |
|