MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 4 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2014-03-14 08:40:29 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2014-03-13 20:08:46, minicab napisał(a):
NoJa nie chce sie wymadrzac bo sie na tych sprawach nie znam, ale przeciez pelno anglikow ma conservatory jako przedluzenie livingu. Tak se mysle, ze jak mialo to byc zrodlo chlodu zima to ludzie by sobie czegos takiego nie budowali czyz nie?

Czesto montuja dodatkowe kaloryfery przy tej okazji, rownie czesto narzekaja na forach, ze jest zimno ;-)
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2014-03-14 08:46:55 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

No jak zapomna wstawic dzwi miedzy pokojem a conservatory ;).

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2014-03-14 09:48:04 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

TITANIUM

Post #4 Ocena: 0

2014-03-14 10:17:57 (11 lat temu)

TITANIUM

Kobieta

Z nami od: 13-04-2012

W moim poprzednim domu mielismy conservatory i w sumie tylko dlatego ten dom wynajelismy - bo tak nam sie spodobala :P Byla duza. Do wysokosci kolan byla murowana, z jednej strony ( od strony sasiadow ) wymurowana prawie pod sufit z oknami wzdluz. Mielismy tam suszarke bebnowa, sofe i biurko z komputerem meza. Wiosna robila za szklarnie - mialam mnostwo miejsca na doniczki, cale lato podczas niepogody tam spedzalismy, zima robila za lodowke :D Zeby tam spokojnie wysiedziec wystarczal jeden grzejnik elektryczny, moj nigdy sie nie skarzyl, ze mu zimno a potrafil siedziec i grac godzinami :P

Duzy minus to masakrycznie glosno podczas deszczu ;)

Do góry stronyOffline

MaterialyCoUk

Post #5 Ocena: 0

2014-03-17 11:30:55 (11 lat temu)

MaterialyCoUk

Mężczyzna

Z nami od: 13-03-2014

Cytat:

2014-03-13 16:38:22, ciotkaluta napisał(a):
napisz więcej a nawet wszystko co wiesz bo sama jestem zainteresowana rozbudową chaty

W zeszlym tygodniu mialem spotkanie z architektem.

To czego na razie sie dowiedzialem to jego koszty:

Wycena architekta (nie Polak).

10% od komercyjnej wartosci kosztow rozbudowy - to jego kompletna wycena.
Sklada sie z:

2% obmiar, wstepne plany, koncepcja
4% za zrobienie planow i przeprowadzenie ich przez planning permission
2% przeprowadzenie i sporzadzenie planow do building warrant
2% nadzor nad budowa (kilka wizyt na budowie)

Z tego co wytlumaczyl mi to biora koszty budowy £1200 za metr kwadratowy rozbudowy.

Czyli rozbudowa 3 x 6 = 18m2 x £1200 = £21600

Jego pelne fee: £2160

Oczywiscie podejrzewam ze stawki moga sie roznic pomiedzy architektami itd. itp.

Na razie zajmuje sie pelnym budzetowanie reszty prac - zeby zobaczyc czy w ogole to sie oplaca, czy zwiekszy wartosc domu itd.

pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona WWW

MaterialyCoUk

Post #6 Ocena: 0

2014-03-20 10:00:07 (11 lat temu)

MaterialyCoUk

Mężczyzna

Z nami od: 13-03-2014

Witam,

Sytuacja wyglada nastepujaco:

Dom (blizniak) ma zaledwie 54 metry kwadratowe - wliczajac klatke schodowa :)

Przeprowadzka nie wchodzi w gre - musialbym wydac przynajmniej drugie 100k na wiekszy dom w troche lepszej lokalizacji. Synek przyzwyczajony do obecnej szkoly (przedszkole i 1 rok primary).

Drugie dziecko w drodze - zmusilo do myslenia nad sytuacja mieszkaniowa.

Wraz z architektem - wymyslilismy rozbudowe 2 pietra z boku domu, oraz 1 pietrowa na tyl budynku.

Rozbudowa powiekszy mi dom o 50m2. Z bardzo malego salonu, i 2 sypialni - jest szansa na 3 sypialnie, dwie lazienki, mala lazienka na dole. Spora kuchnie i duzy salon.

W ramach oszczednosci - sciagnalem sobie probna wersje autocada, kilka godzin na youtubie i udalo mi sie narysowac istniejacy dom, oraz wstepna propozycje planu parteru i pierwszego pietra. :)

Oczywiscie na pierwszym spotkaniu z architektem - zostalo to pokreslone i pozmieniane ;)

Teraz czekam na poprawione plany od architekta i moze uda mi sie w ciagu tygodnia oddac plany do "planning department".

Zadzwonilem do mojego lokalnego councilu - i okazalo sie ze bardzo duzo mozna dowiedziec sie za darmo. Dowiedzialem sie np. ze w mojej okolicy wazne jest dla nich zeby byly dwa miejsca parkingowe przed budynkiem. Dlatego, jezeli bede robil rozbudowe zajmujac czesc mojego podjazdu - to bede musial zamienic trawnik na np. kostke brukowa.

No to tyle na razie - jezeli ktos ma jakies pytania - walcie smialo :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #7 Ocena: 0

2014-03-20 17:46:26 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

TomekLiverpool

Post #8 Ocena: 0

2014-05-10 20:22:09 (11 lat temu)

TomekLiverpool

Mężczyzna

Z nami od: 10-05-2014

Witam kupoje dom i bede chcial go troche rozbudowac czy jestes wtanie doradzic mi gdzie moge uzyskac pozwolenia na rozbudowe i wszystkie warunki rozbudowy?jesli mozesz odp na meila bede wdzieczny tomekszplitt@o2.pl z gory dziekuje za pomoc.

Do góry stronyOffline

landi

Post #9 Ocena: 0

2014-05-10 22:42:11 (11 lat temu)

landi

Z nami od: 05-07-2007

http://www3.halton.gov.uk/Pages/planning/planningandenvironment.aspx
♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪

Do góry stronyOffline

margaritka

Post #10 Ocena: 0

2016-12-06 21:33:37 (8 lat temu)

margaritka

Kobieta

Z nami od: 24-09-2011

Znalazlam interesujacy mnie dom na sprzedaz, detached house, z duza dzialka. Miejsca jest na tyle duzo, ze z dwoch stron moznaby postawic po jednym domu. Cala ulica to same bungalowy. To jest jedyny detached house. Zainteresowana jestem kupnem tego domu, ale..... czy zanim podejme decyzje, moge sprawdzic w council, czy bedzie mozna postawic z jednej strony bungalow lub chociaz rozbudowac istniejacy dom??? Czy o takich rzeczach moge dowiedziec sie juz teraz, czy dopiero jak bede wlascicielem domu?
Jutro dopiero idziemy ogladac ten dom.....

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,