Witam,
Sytuacja wyglada nastepujaco:
Dom (blizniak) ma zaledwie 54 metry kwadratowe - wliczajac klatke schodowa
Przeprowadzka nie wchodzi w gre - musialbym wydac przynajmniej drugie 100k na wiekszy dom w troche lepszej lokalizacji. Synek przyzwyczajony do obecnej szkoly (przedszkole i 1 rok primary).
Drugie dziecko w drodze - zmusilo do myslenia nad sytuacja mieszkaniowa.
Wraz z architektem - wymyslilismy rozbudowe 2 pietra z boku domu, oraz 1 pietrowa na tyl budynku.
Rozbudowa powiekszy mi dom o 50m2. Z bardzo malego salonu, i 2 sypialni - jest szansa na 3 sypialnie, dwie lazienki, mala lazienka na dole. Spora kuchnie i duzy salon.
W ramach oszczednosci - sciagnalem sobie probna wersje autocada, kilka godzin na youtubie i udalo mi sie narysowac istniejacy dom, oraz wstepna propozycje planu parteru i pierwszego pietra.
Oczywiscie na pierwszym spotkaniu z architektem - zostalo to pokreslone i pozmieniane
Teraz czekam na poprawione plany od architekta i moze uda mi sie w ciagu tygodnia oddac plany do "planning department".
Zadzwonilem do mojego lokalnego councilu - i okazalo sie ze bardzo duzo mozna dowiedziec sie za darmo. Dowiedzialem sie np. ze w mojej okolicy wazne jest dla nich zeby byly dwa miejsca parkingowe przed budynkiem. Dlatego, jezeli bede robil rozbudowe zajmujac czesc mojego podjazdu - to bede musial zamienic trawnik na np. kostke brukowa.
No to tyle na razie - jezeli ktos ma jakies pytania - walcie smialo