Str 3 z 3 |
|
---|---|
kubusandpuchate | Post #1 Ocena: 0 2014-11-04 19:16:57 (11 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2010 Skąd: essex |
Odnosze wrazenie ze dalsze porady doprowadza do zabicia chlopa, wszystkim elektrykom zwroce uwage ze tam jest inaczej niz na kontynencie czyli jest ring i zawsze jeden przewod jest pod napieciem niezaleznie od pozycji wylacznika. A wasze porady to tak jak przetnij zielony w filmie bo ja przetniesz czerwony to zegar przyspieszy
|
ie2ox4-b | Post #2 Ocena: 0 2014-11-04 19:57:09 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Ring na świetle... Teraz to już wydziwiają ci elektrycy.
A tak naprawdę to lampę podłączasz do zewnętrznych zacisków. Masz tam trzy szyny, na jednej jest "0" zwane "Neutralem", na drugiej jest faza zwana "Live" i na trzeciej masz fazę dołączaną z przełącznika. Osobny słupek służy łączenia uziemienia (te gołe). Tu jeżeli rozgrzebiesz te połączenia to tak jest że światło "wariuje". Z jednego pokoju leci do drugiego itd. Żeby uporządkować to musisz WSZYSTKIE kabelki połączyć wg kolorów, tylko musisz zidentyfikować ten co leci na przełącznik on ma być podłączony do "fazy" i do tego co jest samotny od lampy. Chyba jak patrzysz to po prawej ręce. Powodzenia, daj znać jeżeli poradzisz sobie, jeżeli pójdzie coś nie tak to podaj adres gdzie leżysz, abyśmy mogli Cię odwiedzić. |
Post #3 Ocena: 0 2014-11-04 20:55:17 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Wooki | Post #4 Ocena: 0 2014-11-05 08:16:44 (11 lat temu) |
Z nami od: 10-08-2007 Skąd: Anglia |
Witam moze opisze dokladniej wiec sytuacja wyglada tak sa trzy kable gdzie znajduja sie po jednym czarnym, jednym czerwonym I jednym golym, natomiast jeden jest co ma dwa czerwone I jeden goly.Ja osobiscie mysle ze ten ostatni jest poloczony z wylacznikiem ale nie jestem pewien a ten tak zwany ring zrobilem z jednego czerwonego (dwa czerwone) I losowo wybranego innego czerwonego jezeli jeszcze cos jest niezrozumiale to prosze pytac poniwaz ja nie bardzo umiem tlumaczyc bardzo bziekuje za zainteresowanie
wookie67
|
Wooki | Post #5 Ocena: 0 2014-11-06 19:47:31 (11 lat temu) |
To jaki ma byc podlaczony do ringu bo po sprawdzeniu w jednym z dwoch czerwonych idzie prad caly czas I do niego polaczylem droga eliminacji inny kabel czerwony coby wylacznik mi dzialal a reszte popodaczalem:wszystkie czarne do niebieskiego ocywiscie w lampie jest nibieski, do czerwonych brazowy a uzieminie do uziemienia czyli na obudowe lampy a I tak jak zgasze swiatlo w kuchni to niemam swiatla w sypalniach I lazience prosze o pomoc
wookie67
|
|
|
ie2ox4-b | Post #6 Ocena: 0 2014-11-06 21:31:50 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Tak jak pisałem. Musisz wyczaić które kabelki są od wyłącznika. Neutrale wszystkie razem z jednym od lampy. Czerwone wszystkie razem z jednym od wyłącznika. Powrót od wyłącznika, do drugiego z lampy.
|
Wooki | Post #7 Ocena: 0 2014-11-06 21:58:57 (11 lat temu) |
Cytat: 2010-12-26 21:56:18, konto usunięte napisał(a): najlepiej by było gdybyś zrobiła fotkę i wkleiła, wtedy będę mógł pomóc. Krakn, masz rację, czerwony to kabel Live, czarny Neutral, ale zapomniałeś jeszcze dodać że w lampie grupa czerwonych to stałe zasilanie, ale jest jeszcze czerwony który wraca z napięciem z wyłącznika. Lampę podłączasz wtedy: czarne wychodzące z sufitu do niebieskiego z lampy, a czerwony wyłącznikowy (prawdopodobnie pojedynczy) do brązowego z lampy, żółto-zielony do żółto- zielonego. Najlepiej to sprawdzić prostą probówką, ponieważ stałe zasilanie ma zawsze prąd, a wyłącznikowy zależny od wyłącznika. Wiec tutaj to wyglada tak mam dwa czerwone kable z jednym uziemieniem I wtych dwuch kablach jest stle prad niezaleznie czy wlacze czy wlacz swiarlo czyli wnioskuje ze to ten kabel od wlacznika a reszte kabli polaczylem zgodnie z twoimi instrukcjami lecz niewiem to znaczy zastanawiam sie czy do tak zwanego ringu nie polaczyc czerwonego z wlacznika z czarntm z innej lampy ale szczeze mowiac to sie boje czy cos nie nawojuje wielkie dzieki za zainteresowanie wookie67
|
Wooki | Post #8 Ocena: 0 2014-11-06 22:00:13 (11 lat temu) |
Cytat: 2010-12-26 21:56:18, konto usunięte napisał(a): najlepiej by było gdybyś zrobiła fotkę i wkleiła, wtedy będę mógł pomóc. Krakn, masz rację, czerwony to kabel Live, czarny Neutral, ale zapomniałeś jeszcze dodać że w lampie grupa czerwonych to stałe zasilanie, ale jest jeszcze czerwony który wraca z napięciem z wyłącznika. Lampę podłączasz wtedy: czarne wychodzące z sufitu do niebieskiego z lampy, a czerwony wyłącznikowy (prawdopodobnie pojedynczy) do brązowego z lampy, żółto-zielony do żółto- zielonego. Najlepiej to sprawdzić prostą probówką, ponieważ stałe zasilanie ma zawsze prąd, a wyłącznikowy zależny od wyłącznika. Wiec tutaj to wyglada tak mam dwa czerwone kable z jednym uziemieniem I wtych dwuch kablach jest stle prad niezaleznie czy wlacze czy wlacz swiarlo czyli wnioskuje ze to ten kabel od wlacznika a reszte kabli polaczylem zgodnie z twoimi instrukcjami lecz niewiem to znaczy zastanawiam sie czy do tak zwanego ringu nie polaczyc czerwonego z wlacznika z czarntm z innej lampy ale szczeze mowiac to sie boje czy cos nie nawojuje wielkie dzieki za zainteresowanie wookie67
|
Wooki | Post #9 Ocena: 0 2014-11-06 22:02:19 (11 lat temu) |
|