MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zamarznięta rura kondensacyjna od bojlera

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2010-12-19 19:38:01 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Witam.
Mój bojler przy próbie włączenia się buczy, woda w nim bulgocze, kilka razy próbuje się załączyć (mignie dioda od gazu), po czym wszystko ustaje i zaczyna migać kontrolka "Reset". W każdym bądź razie nie włącza się. Miałem już tak kilka razy, ale samo przechodziło. Dzieje się tak tylko w przypadku temperatury ujemnej na zewnątrz. Otrzymałem maila z pomocy technicznej Worcestera, że przyczyną może być zamarznięta rura kondensacyjna. Problem polega na tym, że nie wiem, która to, bo rur odchodzących od bojlera jest wiele.
Oto oryginalna wiadomość z pomocy technicznej:
Cytat:
Dear Sir

Thank you for your enquiry.

If your boiler is not working at present, this may be down to a frozen condensate pipe.

If the condensate pipe is frozen the boiler will be making a "gurgling" noise and if your boiler is fitted with a digital display (Greenstar Cdi, HE models) the code EA/D5 may appear 6A (Buderus models) or a flashing blue light (Greenstar I Junior and SI models) will be showing. This indicates that the condense pipe is frozen and needs defrosting.

It is likely the pipe is frozen at its most exposed point or at a bend or elbow. We recommend this is defrosted or thawed with a hot water bottle or heat wrap.

It is possible after resetting the Greenstar boiler, that an F7 fault will be displayed. This could be caused by dampness on the electrodes. Resetting the boiler a few times will dry the electrodes and clear the fault.

If you are unable to thaw the pipe yourself, you will need to seek the help of a local plumber.

Kind regards

Technical Support
Worcester, Bosch Group

Więc która to może być rura? :-)
Obrazek

Obrazek
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2010-12-19 19:46:17 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

andreek

Post #3 Ocena: 0

2010-12-19 19:49:47 (14 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Z nami od: 27-06-2008

Rura kondensacyjna to ta biala plastikowa i wychodzi ona na zewnatrz.

Do góry stronyOffline

ex-rak

Post #4 Ocena: 0

2010-12-19 19:50:30 (14 lat temu)

ex-rak

Mężczyzna

Z nami od: 25-03-2007

pipe

jak dla mnie ta rurka po prawej na pierwszym zdjeciu.

[ Ostatnio edytowany przez: ex-rak 19-12-2010 21:15 ]

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-12-19 19:56:42 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #6 Ocena: 0

2010-12-19 21:00:02 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Dziękuję za pomoc. To faktycznie ta biała, plastikowa rura z lewej. Na zewnątrz przechodzi ona w tą czarną. Lałem na nią i do środka wodę, ale to nic nie dało, taka była zamarznięta. Odkręciłem górny odcinek razem z kolankiem i był tam jeden, wielki lód. W chwili obecnej tak właśnie jest pozostawione - na górze jest kikut z białej rury i ciągłość odcinka jest przerwana. Czarna rura ma ogólnie za mały spadek i myślę, że dlatego zamarza. W tamtym roku nic nie zamarzało, ale ogrzewanie było ustawione na 24h/dobę, a w chwili obecnej po 2 x 6 godzin. Więc chyba zostaje otulinka? Najważniejsze, że działa :-) Jesteście debeściacy, nie będę musiał wołać hydraulika przynajmniej i czegoś się nauczyłem :-]

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 19-12-2010 21:00 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

berewa

Post #7 Ocena: 0

2010-12-21 14:53:41 (14 lat temu)

berewa

Kobieta

Z nami od: 21-12-2010

hej ja mam ten sam problem i pojawia sie jak tylko jest minusowa temp.
nawet mam (prawdopodobnie)taki sam bojler jak ty.
do czego jest ta rura , ktora odkreciles? i czy nic sie nie stanie jak sie zostawi tylko ta czesc od bojlera?
bo moja rura jest tez plastikowa i prowadzi do rynienki... i ona zamarza a ma az 3 kolanka (co za idiota ja instalowal) a np sasiada jest prosta i krotka wiec mysle, ze mniej prawdopodobne, ze zamarza...
my juz polewalismy woda... slyszalam , ze ocieplanie nic nie da... i trzeba czekac az sama sie rozmrozi... a jak odczepie ta rure calkiem to co wtedy?? nic sie nie stanie?? bo po cos ona w koncu jest :/

Do góry stronyOffline

berewa

Post #8 Ocena: 0

2010-12-21 15:34:26 (14 lat temu)

berewa

Kobieta

kurcze nikt nie wie czy mozna faktycznie ta rure odkrecic? nic sie nie stanie? bo mam dylemat... a juz zamarzam... caly dom zimny a w 1 pokoju mam grzejnik i siedze z dziecmi... masakra! i tak cala zime?? ;(

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #9 Ocena: 0

2010-12-21 15:48:55 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2010-12-21 15:34:26, berewa napisał(a):
kurcze nikt nie wie czy mozna faktycznie ta rure odkrecic? nic sie nie stanie? bo mam dylemat... a juz zamarzam... caly dom zimny a w 1 pokoju mam grzejnik i siedze z dziecmi... masakra! i tak cala zime?? ;(

Można i nic się nie stanie. Po prostu woda będzie Ci kapała na ścianę zewnętrzną, w zależności gdzie ta rura się kończy. Będą padać tylko krople, a nie lecieć ciurkiem. Ja mam w chwili obecnej ją odkręconą. Popatrz na moje pierwsze zdjęcie. Mam usunięty górny odcinek czarnej rury, włącznie z kolankiem.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 21-12-2010 15:50 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

berewa

Post #10 Ocena: 0

2010-12-21 15:58:44 (14 lat temu)

berewa

Kobieta

dzieki, to tak zrobie
to w sumie masza zamiar zalozyc rure jak zima sie skaczy? bo moja jest dluga i faktycznie chyba tylko gorna czesc odkrece

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,