|
---|---|
maciej031987 | Post #1 Ocena: 0 2016-10-20 18:30:47 (9 lat temu) |
Z nami od: 20-10-2016 Skąd: Coventry |
Witam.
Szukałem na forum, ale nie znalazłem nic, co jednoznacznie rozwiązałoby mój problem. Proszę o pomoc. Na początek pytanie: Czy w UK jest jakieś prawo, które przy redukcji etatu niewluje zapisany w umowie miesięczny okres wypowiedzenia na rzecz tygodniowego? A teraz opis sytuacji: Firma, w której byłem (do wczoraj) zatrudniony w oparciu o kontrakt full-time, od dwóch tygodni nie ma zleceń, w związku z czym zostałem poproszony o wykorzystanie urlopu. W trosce o dobre relacje i w oparciu o dotychczasowe doświadczenia z tymi ludźmi, zgodziłem się. Po pierwszym tygodniu zaproponowano mi przejście na kontrakt zero-hour, na co już nie przystałem, za to nazajutrz złożyłem wypowiedzenie dotychczasowej umowy. Kontrakt jednoznaczenie przewiduje miesięczny okres wypowiedzenia. Dzisiaj, dzień po złożeniu rezygnacji, otrzymałem maila z działu księgowości, że moje stanowisko pracy zostało zredukowane i mam prawo do tygodniowego okresu wypowiedzenia, który zostanie mi wypłacony. I tu pytanie: co z tym miesiącem wypowiedzenia, o którym wspomina kontrakt full-time. Mogę się tym podetrzeć? Dodam, że składając wypowiedzenie, rzekomo nie było nikogo, kto mógłby mi podpisać kopię dla mnie. Pismo złożyłem u bezpośredniego przełożonego. Jeszcze raz proszę o pomoc i z góry dziękuję. |
tomaszzet | Post #2 Ocena: 0 2016-10-20 19:08:24 (9 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Obowiazuje kontrakt, który z Toba podpisali. W nim byla mowa o miesiacu wypowiedzenia.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
Post #3 Ocena: 0 2016-10-20 19:28:49 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kubusandpuchate | Post #4 Ocena: 0 2016-10-20 19:34:14 (9 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2010 Skąd: essex |
To czemu sie sam zwolniles? Jakby cie firma zredukowala to milbys lepiej
|
maciej031987 | Post #5 Ocena: 0 2016-10-21 15:06:49 (9 lat temu) |
Z nami od: 20-10-2016 Skąd: Coventry |
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
RobertMa, Jeśli chodzi o dziwne zapisy w kontrakcie, nic takiego tam nie znalazłem. Jeśli chodzi o złożone wypowiedzenie, przekazałem je przełożonemu, ale ponoć nie było nikogo, kto mógłby mi potwierdzić kopię, w co oczywiście nie wierzę. No ale przecież nie zmuszę nikogo do składania podpisów. Nie wiem czy to coś warte, ale mam na to dwóch świadków. kubusandpuchate, jeśli chodzi o zwolnienie, to trochę skomplikowane. W związku z brakiem zleceń, firma chciała przenieść mnie z full-time'u na kontrakt zero-hour i obiecała zajęcie za 5-6 tygodni. Nie mogę sobie na to pozwolić, więc zrezygnowałem. Dlaczego miałbym lepiej, gdyby firma mnie zredukowała? Jaka jest różnica w obliczu tego miesięcznego wypowiedzenia, o którym mówi kontrakt? Mam jeszcze jedną prośbę. Gdyby nie udało się załatwić sprawy polubownie, są jakieś instytucje, do których możnaby się zwrócić z takim tematem? Pytam zarówno o pomoc darmową, jak i płatną. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2016-10-21 15:12:01 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
littleflower | Post #7 Ocena: 0 2017-02-10 20:35:48 (8 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Ja maminny problem - moja firma jest likwidowana- dostane tzw redundancy payment i to troche wyzszy niz statutory ale w kontrakcie mam miesiac wypowiedzenia a firma zamykana jest z koncem tego miesiaca. Czy bede miala normalnie cala wyplate za miesiac wypowiedzenia plus the redundancy czy wyplata bedzie juz wliczona do tego redundancy payment ? Inna sprawa - firma kazala nam znalesc prawnika za kotorego kokryje koszt do £ 250 , gdzie szukac prawnika najlepiej.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2017-02-10 22:06:51 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Zobacz tutaj jak twoj okres zatrudnienia sie odnosi do okresu wypowiedzenia. Nie moga sobie tak zmienic. Firme moga zamknac juz jutro ale placic musza za caly okres wypowiedzenia.
https://www.gov.uk/redundant-your-rights/notice-periods Prawnik za 250 funtow? Zalezy jaka usluga ma sie w tej kwocie zmiescic... wiele tej uslugi nie bedzie, chyba ze to 250 na pracownika i sie zlozycie razem.
Ada
|
littleflower | Post #9 Ocena: 0 2017-02-11 16:50:35 (8 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
tak £250 na pracownika - czy to znaczy ze mamy wszyscy razem szukac jednego prawnika ? Skoro prawnik bierze wiecej niz 250£ to chyba ja nie moge miec swojego by tylko przejrzal moje prawa ?
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2017-02-11 16:57:07 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Firma sie zabezpiecza, by pracownicy nie ciagali jej po sadach.
Podzwon po prawnikach, pare lat temu opinia takiego o dokumentacji 'redunancy' i potencjalnych mozliwosciach zaniedban firmy/wyzszej kwoty odprawy kosztowala bodajze 150£, koszty szlyby w gore, gdyby doszlo do sprawy sadowej. |