Str 2 z 3 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2015-04-22 22:36:10 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Niewiele wywalczysz, kontrakt opiewa na zero godzin, powiadomienie o ciazy bylo nieoficjalne, smsem, bez zadnego potwierdzenia.
Masz podkladke, gdzie wyraznie ktos napisal, ze nie przydziela lzejszej pracy ze wzgledu na Twoja niepelnosprawnosc, czy raczej nie przydziela pewnych prac z tego wzgledu? Bo brzmienie moze byc podobne, ale zupelnie inny sens. Nieporozumienia byly juz wczesniej, na forum uzyskalas informacje co, gdzie i jak, moze warto bylo przemyslec zmiane pracy ? |
Lakara | Post #2 Ocena: 0 2015-04-22 22:49:38 (10 lat temu) |
Z nami od: 02-10-2012 Skąd: Leeds |
O ciązy nieistone, chciałam tylko przestawic wersję jak to było, a zalezy mnie bardziej o dyskryminacji niepełnosprawnych. Superviosior napisała wyraznie, ze nie przydziela mnie na lzejsza prace ze wzgledu moją niepełnosprawną. A niepełnosprawną to ze jestem Głuchą. A pracuję juz pare lat i nikt tego problem nie było. I dlatego tak kontaktuje sie z superviosorem przez SMSem.
|
DreamBox | Post #3 Ocena: 0 2015-04-22 22:59:05 (10 lat temu) |
Z nami od: 24-05-2012 Skąd: Manchester |
Naprawdę czepiacie się języka osoby gluchoniemej lub głuchej? Niestety nie posługują sie w pełni takim językiem polskim jak osoby slyszace. Zamiast sie zastanowić jaka niepelnosprawnosc ma autorka juz oczywiście co niektórzy musieli sie przyczepic. Masakra...
[ Ostatnio edytowany przez: DreamBox 22-04-2015 23:01 ] |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2015-04-22 23:13:45 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Zawsze mozna sie wybrac do CAB czy Acas i ustalic, co mozna zrobic z problemem czy jest sens ciagnac to dalej (taka informacja byla juz w poprzednim temacie).
Mialam wrazenie, ze brak sluchu nie wplywa na umiejetnosc czytania i pisania w sposob poprawny. Predzej by wygladalo na obcokrajowca, niezle poslugujacego sie jezykiem polskim. A wypowiedzi po prostu sa dosc specyficznie napisane i moga byc roznie rozumiane. |
DreamBox | Post #5 Ocena: 0 2015-04-22 23:24:34 (10 lat temu) |
Z nami od: 24-05-2012 Skąd: Manchester |
A jednak wpływa
![]() |
|
|
Lakara | Post #6 Ocena: 0 2015-04-22 23:39:02 (10 lat temu) |
tak, mam w planie wybrac do CAB, tylko muszę sobie załatwic tłumacza. Więcej tutaj nie znajdę informacji. Dzięki
Głucha jestem od urodzenia, rodzice takze, dziadkowie, kuzynstwo takze, i oni nie nawet nie mogą czytac ksiazke czy gazetkę, bo z tych co piszą 70% jest niezrozumiałe dla nich. To samo dotyczy filmu. Bo mamy własny jezyk, własny gramtyke. jezyk polski dla nas jest jak chinski. Na codzien nie uzywamy Języka Polskiego. |
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2015-04-23 08:18:49 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2015-04-22 22:49:38, Lakara napisał(a): O ciązy nieistone, chciałam tylko przestawic wersję jak to było, a zalezy mnie bardziej o dyskryminacji niepełnosprawnych. Superviosior napisała wyraznie, ze nie przydziela mnie na lzejsza prace ze wzgledu moją niepełnosprawną. A niepełnosprawną to ze jestem Głuchą. A pracuję juz pare lat i nikt tego problem nie było. I dlatego tak kontaktuje sie z superviosorem przez SMSem. Dobrze by bylo, zebys miala to wszystko na papierze. Przyniosla oficjalna informacje do zakladu pracy, ze jestes w ciazy i oficjalnie wystapila o risk as. i zmiane stanowiska. Nie wiem jaka to lzejsza praca, ale moze nie moga Cie tam przeniesc ze wzgledu na Health and Safety? Dlatego powiedzieli, ze nie moga Cie przeniesc ze wzgledu na niepelnosprawnosc. Carpe diem.
|
Lakara | Post #8 Ocena: 0 2015-04-23 10:17:15 (10 lat temu) |
Cytat: 2015-04-23 08:18:49, Richmond napisał(a): Cytat: 2015-04-22 22:49:38, Lakara napisał(a): O ciązy nieistone, chciałam tylko przestawic wersję jak to było, a zalezy mnie bardziej o dyskryminacji niepełnosprawnych. Superviosior napisała wyraznie, ze nie przydziela mnie na lzejsza prace ze wzgledu moją niepełnosprawną. A niepełnosprawną to ze jestem Głuchą. A pracuję juz pare lat i nikt tego problem nie było. I dlatego tak kontaktuje sie z superviosorem przez SMSem. Dobrze by bylo, zebys miala to wszystko na papierze. Przyniosla oficjalna informacje do zakladu pracy, ze jestes w ciazy i oficjalnie wystapila o risk as. i zmiane stanowiska. Nie wiem jaka to lzejsza praca, ale moze nie moga Cie tam przeniesc ze wzgledu na Health and Safety? Dlatego powiedzieli, ze nie moga Cie przeniesc ze wzgledu na niepelnosprawnosc. Właśnie w tym rzecz ze przed ciążą pracowałam normalne na lżejsza prace, czyli w mojej pracy tak działa cięższa i lżejsza na połowie pracujemy, i tak było dobrze. Po tym jak zawiadomilam o ciążę to już więcej nie chce dać żadnego lżejsza prace nawet jednego. A słyszacy dostaną to i to. A mnie tylko cięższa i to w maluch ilością, finansowo tez stracę. Traktowanie niesprawiedliwe. A co do ciąży, poqiadomilam o fakcie sms em, i w pracy też o to zapytałam ze chciałabym Tusk zrobić a ona mówi ze pózniej |
kasiachery | Post #9 Ocena: 0 2015-04-23 12:56:06 (10 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2013 Skąd: wypizdowek |
Cytat: 2015-04-22 22:59:05, DreamBox napisał(a): Naprawdę czepiacie się języka osoby gluchoniemej lub głuchej? Niestety nie posługują sie w pełni takim językiem polskim jak osoby slyszace. Zamiast sie zastanowić jaka niepelnosprawnosc ma autorka juz oczywiście co niektórzy musieli sie przyczepic. Masakra... [ Ostatnio edytowany przez: <i>DreamBox</i> 22-04-2015 23:01 ] no sory wielki, nie napisala o jaka niepelnosprawnosc jej chodzi wiec skoad mam wiedziec? moze przez to ze nie slyszy nie moga dac jej lzejszej pracy bo np nie uslyszy wozka widlowego ( nie mam pojecia gdzie ona pracuje, moze na magazynie? ) i odwroci sie i wpadnie pod niego? dlateo nie chca dac jej innej pracy? to jaka ma wade jest bardzo istotnie w pracy. |
Lakara | Post #10 Ocena: 0 2015-04-23 19:50:06 (10 lat temu) |
Cytat: 2015-04-23 12:56:06, kasiachery napisał(a): Cytat: 2015-04-22 22:59:05, DreamBox napisał(a): Naprawdę czepiacie się języka osoby gluchoniemej lub głuchej? Niestety nie posługują sie w pełni takim językiem polskim jak osoby slyszace. Zamiast sie zastanowić jaka niepelnosprawnosc ma autorka juz oczywiście co niektórzy musieli sie przyczepic. Masakra... no sory wielki, nie napisala o jaka niepelnosprawnosc jej chodzi wiec skoad mam wiedziec? moze przez to ze nie slyszy nie moga dac jej lzejszej pracy bo np nie uslyszy wozka widlowego ( nie mam pojecia gdzie ona pracuje, moze na magazynie? ) i odwroci sie i wpadnie pod niego? dlateo nie chca dac jej innej pracy? to jaka ma wade jest bardzo istotnie w pracy. Okej, nie mogą dac lzejszą prace, bo są moze 1% a moze 5% są kontakt z ludzmi, ale to naprawdę mało, i zazywczaj jak ludzie chce spytac mnie o cos, to zawsze jakos pokazuje mnie czegos, albo napisze na papierze - na miesiac moze zdarza ze 5 razy. A co do wózka widłowego, to równiez niesłyszacy mogą pracowac w takiej stanowiska, mam kilka znajomych ktorzy tak pracują, wiec tutaj niesłyszacy nie ma nic do rzeczy. Pracowałam w Polsce jako dostawcą pizzę, barmanką gdzie jest ciagły kontakt z ludzmi, i nigdy nie miałam z tym problem. 99% ludzie rozumie ze nie słyszę zadnegoi nie robią z tego problemu, a raczej cieszą ze Głusi mogą pracowac jak inni. np, Kilenci chcą zamowic piwa, to pokazuje palcem obrazkiem i pokazuje na migi duzy czy mały, to takie trudne ? NIe, to proste. Niesłyszacy mogą pracowac praktycznie na wszystkie stanowiska, mają ręce, nogi, widzą. Przeciez w pracy sie pracuje, a nie gadają. Rozumiem gdyby praca polega na ciagły kontakt z ludzmi, np w urzedzie, policji, recepcjonistka (ale w Usa w Białym domu pracuje jedna Głucha jako recepcjonistka) itd to oczywiscie nie ma mozliwosci zeby głusi pracowac. [ Ostatnio edytowany przez: Lakara 23-04-2015 19:53 ] |